Akvarie Hobbyen er ved at konvertere et IVS til et ApS. Det går i den rigtige retning for de to iværksættere, der begyndte at handle med akvariefisk og tilbehør på Uthvej for to år siden.
Det er en af de kedelige, grå, vandkolde og mørke januardage, da jeg finder Akvarie Hobbyen på Uthvej i det sydlige Horsens. En af den slags dage, hvor jeg næsten skal tvinge mig selv på arbejde. Som selvstændig er det ekstremt lokkende at blive hjemme ved radiatoren og kaffemaskinen.
På gårdspladsen er alle fordybningerne fyldt med slud og vand, og jeg bander indvendigt over det skide vejr, selvom det ikke har den store indvirkning på vejrgudernes prøvelser.
Det er noget af et skifte, da døren til butikken åbnes, og Anders og Chris tager imod. En lun og lys hule med en rumtemperatur et stykke over 20 grader, lyden af rislende vand og synet af farvestrålende fisk i akvarier fra gulv til loft. Og nej, der stinker ikke af algevækst og fiskefoder, som der ellers tit gjorde hjemme på min fætters værelse, da han eksperimenterede med akvarium engang i begyndelsen af 1980’erne. Her er vandet krystalklart i samfulde 100 akvarier, og synsindtrykkene, lydene og temperaturen i rummet er anderledes venligt end vejrliget på den anden side af døren.
Løbende udvidet
Anders Matthesen og Chris Pedersen havde kendt hinanden i omkring ti år, da de besluttede sig for at prøve kræfter med akvariefisk, sådan for alvor. Anders havde efterhånden fået mast 36 akvarier ind i sin førstesalslejlighed på Fussingsvej, hvor han opdrættede fisk og havde et rend af kunder. Men i længden kunne det ikke rigtig gå, og kæresten var også begyndt at brokke sig.
“Vi har begge haft akvariefisk i mange år, så vi har en del erfaring at trække på.”
Da et billigt lejemål på Uthvej viste sig, sprang Anders og vennen Chris til. De er heldigvis begge håndværkere, for der var en del at sætte i stand, før det første lokale var klar i februar 2016. Siden er forretningen blevet udvidet af flere omgange, og en yderlige udvidelse på 50 kvm er allerede planlagt.
– Vi kan mærke, at interessen for akvariefisk er stødt stigende, og kunderne vil gerne bevæge sig for at få en god og professionel vejledning. Vi har begge haft akvariefisk i mange år, så vi har en del erfaring at trække på, siger Anders Matthesen.
Kunder kommer for faglighed
Men de kan ikke hvile på laurbærrene. For det er ikke længere nok at have ”Akvariefisk i farver” liggende under disken. I dag dukker der jævnligt nye, ukendte arter op – og der må tages nogle chancer undervejs.
– Vi køber af og til arter hjem, som er meget sparsomt beskrevet. For der skal være noget spændende at se på, og vi bliver også hele tiden klogere, siger Chris Pedersen.
“Det giver ro at kigge på et akvarium, og der sker hele tiden noget nyt.”
Der er da også en del at se på i butikken. Undertegnede vidste f.eks. ikke, at man kunne få rokker til ferskvandsakvarier, men det kan man. Det er dog en skidt idé at proppe dem ned i et ti-liters akvarium, da de med tiden får omtrent samme størrelse som deres saltvandssøstre. Det er den slags viden, man nok kan finde på Google, men som kunderne alligevel forventer at få i forretningen.
– Selvom man kan finde alverdens viden om akvarier og fisk på internettet, er der ingen tvivl om, at kunder opsøger vores forretning for at få faglige råd og vejledning, siger Anders.
Akvarieservice til virksomheder
Ud over salg af fisk, akvarier og tilbehør leverer de to også en akvarieservice. Det er en mulighed for virksomheder, der gerne vil nyde synet af de levende fisk, men som mangler tiden til at tilse akvariet.
– Vi kan både tilbyde udleje af akvarium med fisk, ligesom vi kan tilse et eksisterende akvarium. Fodring anbefaler vi, at de selv sørger for, men vi kan typisk kigge til akvariet hver fjortende dag eller hver uge – alt efter behovet, siger Chris.
De er ikke i tvivl om glæderne ved et akvarium.
– Det giver ro at kigge på et akvarium, og der sker hele tiden noget nyt. Det er levende, men det er ikke så forpligtende eller krævende som kæledyr, siger Anders.
Fra IVS til ApS
Akvarie Hobbyen er blevet så stor en succes, at IVS’en snart er et ApS, og den proces har også medført noget lærdom.
– Det er kostbart og tidskrævende at skifte, fordi vi skal have lavet en såkaldt vurderingsmandserklæring, som alene løber op i 10.000 kroner, og så er der jo også en del ventetid, siger Anders.
“Tyskerne aner ikke, hvordan de skal opfatte et IVS, fordi de ikke har noget tilsvarende.”
Anders er ikke i tvivl om, at det havde været en god idé at have begyndt Akvarie Hobbyen som ApS, hvis kapitalen havde været til stede.
– IVS er en fin selskabsform, hvis man har et produkt og bare skal i gang, men lige så snart man skal handle med det store udland, giver det problemer. Tyskerne aner ikke, hvordan de skal opfatte et IVS, fordi de ikke har noget tilsvarende, og kineserne mister hurtigt interessen, siger Anders.
– Og som håndværker er det også umuligt at få en konto i et byggemarked, hvis firmaet er et IVS, tilføjer Chris.
Begge er enige om, at det er en god idé at begynde som ApS, hvis man på nogen måder kan fremskaffe de 50.000 til startkapitalen. For det andet kan blive besværligt i længden.
Selskab uden gæld
Men Akvarie Hobbyen havde ikke 50.000, der stod ApS på for et par år siden, og det er der en god grund til.
– Vi lånte ikke nogen penge til at komme i gang. Vi har hele tiden selv lagt ud for de omkostninger, der har været. Det er vi glade for nu, fordi vi ikke skylder nogen penge væk. Når først ApS-formalia er på plads, er det let at dele resterne mellem os, hvis vi skulle finde ud af, at det alligevel ikke går, siger Chris.
De kan foreløbig ikke leve af fiskene, da de begge arbejder som håndværkere ved siden af. Der har været så mange løbende investeringer, at det har ædt overskuddet. Men det er håbet, at forretningen kan give et fornuftigt afkast indenfor de fem år, Chris og Anders har valgt at sætte som succeskriterium.
Du kan læse mere om Akvarie Hobbyen på hjemmesiden, ligesom du kan give dem et like på Facebook.