Pas på dit omdømme – og få dig en god bank

At være iværksætter varer hele livet – i hvert fald for bygherre Finn Mortensen, der har bygget tusindvis af huse.

Iværksættere har kun to sæt tøj: Arbejdstøj og nattøj.

Ordene kommer med et skævt grin. Husbygger Finn Mortensen – der har bygget nye hjem til tusindvis af familier gennem de seneste godt 40 år – er prototypen på den livslange iværksætter. Manden, der ikke kan lade være med at sætte noget nyt i gang, fordi det dybest set er det sjoveste, han ved.

– Som iværksætter brænder du ud, hvis det, du laver, ikke er sjovt, siger snart 70-årige Finn Mortensen, der har en relativt enkel opskrift på succes: Mådehold – og flid.

– Dit arbejde fylder meget, især når man skal løbe noget nyt i gang. Samtidig skal du være opmærksom på omkostningerne. Bare fordi du kalder dig direktør i dit eget firma, har du altså ikke brug for to skræddersyede jakkesæt og en firhjulstrækker, siger han.

Godt forhold til banken

Hans første firma startede han som 23-årig sammen med sin lillebror, der var tømrer. Finn selv har ingen håndværksmæssig baggrund, men han havde ideerne og et par dygtige hænder.

Jeg arbejdede på pølsefabrikken og skulle putte kød ind i den ene ende af samlebåndet. Vi havde ikke så travlt endda, så jeg havde tid til at tegne huse imens, husker han.

Firmaet var i første omgang en fritidsbeskæftigelse, men efterhånden blev det fuld tid for dem begge. Siden voksede forretningen, og Finn Mortensen nåede igennem oliekriser og kartoffelkure med skindet på næsen. Ikke mindst fordi han var bevidst om sine omkostninger.

– For mig blev det hurtigt et mål at være selvfinansierende, så jeg ikke skulle bede om lov i banken, hver gang jeg fik en idé. Det er selvfølgelig ikke noget, man når på 10 minutter, men det kan lade sig gøre – og du får faktisk en enorm frihed, når det sker, siger han.

Samtidig understreger han over for nye iværksættere, at det er vigtigt med et godt forhold til pengeinstituttet.

– Ja, det er simpelthen alfa og omega. Du skal altid sørge for at holde dem underrettet om, hvad der sker i din butik. Også – ja, måske især – hvis noget er gået lidt skævt, er det bedre, at du selv fortæller det, end at de skal høre det ude i byen, siger Finn Mortensen og sammenfatter med et smil sin erfaring således:
- Bankfolk kan ikke li’ at blive overraskede.

Et ord er et ord

Han er selv en lokal succeshistorie med firma først i eget navn, siden FM Søkjær og for et årti siden HusCompagniet, som hurtigt blev landets største typehusfirma. I dag er firmaet ejet af en norsk kapitalfond, og Finn Mortensen – ja, han begyndte for sig selv igen for godt en håndfuld år siden. Se mere på finnmortensenhuse.dk.

– Jeg ejede nogle grunde i Lund, som HusCompagniet ikke ville bygge på. Så måtte jeg jo selv gøre det, fortæller Finn Mortensen. På det tidspunkt havde han en alder, hvor mange andre var gået på efterløn.

For ham er et ord fortsat et ord, og et håndslag er lige så forpligtende som en underskrift. Af samme grund har han ingen skriftlige aftaler med de håndværkerfirmaer, der i dag er faste partnere, når et Finn Mortensen-hus skal bygges.

– Mange af os har kendt hinanden i 30 år og så stoler man jo på hinanden. Men selvfølgelig skal man generelt sørge for at have orden i papirerne, siger manden, der ikke skeler til eksamensbeviser eller visitkort, når han ansætter eller finder samarbejdspartnere.

- Det viser sig jo hurtigt, om tingene er i orden, siger han.

Brug dit netværk

Den erfarne bygherre opfordrer alle iværksættere til at bruge løs af deres netværk. Samtidig er det vigtigt at lade andre komme til, når det kan lade sig gøre.

– Jeg kan selv godt li’ at være til stede på byggepladsen og følge med i tingene, men omvendt har jeg ikke svært ved at give slip. Hvis jeg ikke stolede på de folk, der går der, skulle jeg ikke hyre dem, siger manden, der nok har et årligt budget, men faktisk lægger større vægt på de små delmål, han opstiller for sig selv.

Jeg laver altid et ønskescenario, hvis jeg f.eks. skal bygge 20 andelsboliger. Kan jeg få dem alle bygget på et år og solgt efter yderligere seks måneder? Så har jeg et mål at arbejde efter, for jeg vil jo gerne overgå mine egne forventninger.

– Omvendt har jeg også mit eget ”worst case-scenario” i hovedet, så jeg mentalt er forberedt på det, hvis nu byggefasen går skævt og salget ikke kommer i gang, siger han.

Finn Mortensen gentager sin klare opfordring til nye iværksættere om at holde styr på omkostningerne.

– Det er bedre at bygge et hus mindre end at miste overblikket, konkluderer han og tilføjer:

– Men noget af det vigtigste – ikke mindst i en by som Horsens, hvor alle kender alle – er at gøre tingene ordentligt. Du skal passe på dit navn, for det følger dig hele livet.

bubble