Det kan være et ensomt job at være selvstændig behandler. Psykolog Ane Katrine Beck og fysioterapeut Charlotte Bay Kronow har fundet ny arbejdsglæde i at dele klinik.
De har en del til fælles. Både Ane Katrine og Charlotte har mange års erfaring som ansat i det offentlige og på Vejlefjord Rehabilitering. De har begge arbejdet på hjerneskadeområdet, og de har såmænd også siddet ved samme mødebord i Horsens Kommune, når indsatsen skulle planlægges. De var kolleger.
Selvom lønnen var god, og selvom et fast arbejde repræsenterede en tryghed, valgte de begge i 2016 at springe ud som iværksættere på fuld tid, da stresspåvirkningen i det offentlige system fjernede arbejdsglæden og udgjorde en sundhedsrisiko.
– Jeg gik ned med stress i 2010, og derefter blev arbejdet mere og mere præget af utilfredshed. Omstilling på omstilling blev svært, siger Ane Katrine Beck.
Charlotte Bay Kronow kan genkende utilfredsheden med minut- og dokumentationstyranniet, som var hendes primære årsag til springet fra lønmodtager til selvstændig.
– I det offentlige system skal jeg have patienten hurtigt ud af døren, fordi der sidder en ny patient og venter. Når jeg er mig selv, kan jeg flekse og give tre kvarter, når det er det, der er behov for. Det er langt mere tilfredsstillende. Jeg kunne ikke gøre mit arbejde godt nok i rammer, hvor en alt for stor del af arbejdstiden gik med dokumentation, siger Charlotte.
Sad meget alene
Charlotte begyndte så småt som selvstændig allerede i 2012 i svigerfars tidligere bolig og lægepraksis i Gedved, hvor hun og familien var rykket ind. Der var masser af plads til at arbejde som fysioterapeut i de tidligere konsultationslokaler, og med et fast arbejde ved siden af var der tid til langsomt at få kunder i butikken.
“Jeg kunne mærke, at mit sociale gen ikke blev mættet. Det blev hurtigt meget ensomt”
Ane Katrine begyndte som selvstændig i 2016 med praksis i et behandlerfællesskab på Søndergade. Hun fortsatte på deltid i kommunen i tre måneder, før hun tog springet ud i den dybe ende af bassinet. Det gik godt med at finde kunder, og en artikel i den lokale avis gjorde en enorm forskel, men der var ikke så meget fælles i behandlerfællesskabet.
– Jeg så de andre cirka et kvarter, én gang om ugen, og ellers sad vi jo hver især på vores eget kontor. Jeg kunne mærke, at mit sociale gen ikke blev mættet. Det blev hurtigt meget ensomt, siger Ane Katrine.
Omsorgstræthed
Både Ane Katrine og Charlotte peger på den lettere tabuiserede ”omsorgstræthed”, som mange behandlere oplever. Behandlere yder omsorg for andre hele dagen, lytter til problemer og frustrationer, og nogle gange er den indre harddisk fyldt op.
– Så er det vigtigt, at man har andre at tale med. Det er ikke fordi, jeg har behov for at diskutere mine klienter med andre, men en sjov bemærkning eller en fælles frokost betyder meget, når hovedet er fyldt op, siger Ane Katrine.
Hun vidste, at Charlotte var startet op for sig selv i Gedved, og de to havde aftalt at holde kontakten. Så for et par måneder siden var aftalen klar: Ane Katrine flyttede sin praksis ind i det gamle lægehus på Byskovsvej i Gedved. En beslutning, der gavner dem begge.
Alternative tilbud
De har begge et alternativt tilbud som supplement til rollen som henholdsvis psykolog og fysioterapeut. Charlotte er også uddannet akupunktør, og Ane Karine er også uddannet hypnoseterapeut.
– Vi har begge den meget evidensbaserede faglighed, men vi kan også tilbyde et alternativ, som der måske ikke er så meget videnskabelig evidens for, men som vi kan se virker, siger Charlotte.
Produktudvikler sammen
De to dobbeltroller giver god mulighed for at udnytte behandlerfællesskabet til at skabe pakketilbud sammen.
– Vi arbejder på at lave et stressforløb, hvor vi kan kombinere alt på paletten. Psykologsamtaler, hypnose, fysioterapi og akupunktur kan suppleres med kost- og motionsvejledning, siger Charlotte.
De starter det første fælles patientforløb i maj måned, hvor en hjerneskaderamt får Charlottes fysioterapi suppleret med Ane Karines samtaleterapi og evt. hypnose.
“Vi er enige om, at det er et fælles projekt, og så kan vi godt leve med, at en dør ikke er den helt rigtige i et stykke tid. Det skal udvikle sig stille og roligt”
Charlotte og Ane Katrine har fordelt lokalerne mellem sig, men det hele er ikke på plads endnu. Der er planer for en fælles frokoststue, og en tredje behandler låner også et lokale jævnligt.
– Vi er enige om, at det er et fælles projekt, og så kan vi godt leve med, at en dør ikke er den helt rigtige i et stykke tid. Det skal udvikle sig stille og roligt, siger Charlotte.
De to udnytter hinandens styrker. Ane Katrine er god til at bruge sin hjemmeside og blog til at komme ud over rampen, mens Charlotte mere er til Facebook og Instagram. De kan lære hinanden meget, og de har allerede nu haft flere sparringsdage, hvor de giver indspark til hinandens forretninger og markedsføring.
Du kan læse mere om Ane Katrine og Charlotte på deres hjemmesider, psykologbeck.dk og kronowklinik.dk. Både Ane Katrine og Charlotte er naturligvis også på Facebook, hvor du kan give dem et like.