Fra mandag kan byens caféer og restauranter atter invitere gæster indenfor, men det er endnu uklart, hvordan økonomien i genåbningen ser ud.
Mandag den 18. maj er det nøjagtig to måneder siden, at regering og folketing bebudede tvangslukning af café- og restaurationslivet. Det var stadig tilladt at sælge take away, men al servering, ude som inde, blev forbudt. Dengang hed det, at forbuddet i hvert fald ville køre til 30. marts, men det er altså først nu, det bliver ophævet – med en række medfølgende restriktioner.
I mellemtiden har regeringen lanceret nogle hjælpepakker, der skal hjælpe de trængte restauratører. For dels er det ikke alle, der har nogen reel mulighed for at sælge take away, og dels har selv de mest flittige take away-steder oplevet en enorm tilbagegang i omsætning.
VI STARTER SGU spurgt nogle af iværksætterne i byens café- og restaurationsliv om deres syn på åbningen den 18. maj. Hvordan har de klaret sig under nedlukningen, og er de klar til at åbne igen?
Gasfabrikken formentlig klar på torsdag
Restaurant Gasfabrikken i Levysgade er blandt de restaurationer, der formentlig er klar til at åbne i den kommende uge – dog først torsdag. Restaurantchef og medejer Lars Fischer en reduceret styrke i den første tid.
– Især vores hverdagsaftener ser svære ud, da vi ofte har gæster i grupper over ti. Derfor er vores plan lige nu at starte forsigtigt op med at have åben torsdag til lørdag indtil videre, siger Lars.
Han glæder sig til at komme i gang, selvom det bliver svært.
– Jeg forventer under 50 pct. af vores normale bookinger, men at det bliver glade gæster, som har savnet at komme ud. Vi har i hvert fald savnet dem. Vi starter i en af de allerbedste sæsoner for råvare så menuerne kommer til at være sprængfyldt med forår, siger Lars.
Skal brætspil afsprittes?
På Brætspilscafeen glæder man sig også til at kunne åbne. Den nye café havde oprindelig planlagt at åbne 1. maj, men trods muligheden for at åbne den 18. maj, afventer Kim Davidsen og Lena Kingly situationen.
– Vi vil hellere udskyde åbningen, til vi er sikre på hvilke restriktioner, vi skal overholde. Så åbningsdatoen er endnu ikke fastlagt, siger Lena.
Der er nogle ret klare udfordringer med netop brætspillene, som de to vordende caféejere også gerne vil have på plads.
– Brætspillene berøres af flere kunder, og det er ikke alle spil, der kan tåle at blive desinficeret efter brug. Alternativt kan vi blive nødt til at sætte spillene i “karantæne” efter brug. Men også her er vi nødt til at afvente myndighedernes retningslinjer, inden vi beslutter, hvad der er det rigtige for os at gøre, siger Kim.
Café Boblen udvider med take away
Café Boblen på hjørnet af Amaliegade og Hulvej glæder sig til at komme i gang, og ventetiden er blevet brugt på nye initiativer. Caféejer Karina Hunter håber at være klar på mandag. Hun håber, at borgerne er klar til at støtte restaurationslivet, når først det er kommet i gang igen.
– Jeg håber inderligt, at folk er bevidste om, hvor vigtigt det er at støtte lokalt. Jeg har haft tid til at udvikle en masse nye tiltag, blandt andet med udvidet menukort. Der vil blive lavet nogle få ændringer i indretningen af cafeen, så der er mere afstand mellem gæsterne, og der bliver selvfølgelig håndsprit på bordene, siger Karina.
Hun har desuden valgt at udvide med take away, hvis kunderne er utrygge ved at opholde sig på en café. Så kan de tage de hjemmebagte boller eller dagens ret med hjem.
Samtaler på tværs trods Corona
I Thonbogade imødeses genåbningen også med en god portion spænding. Martin Egholm på La Vie har forsøgt at holde skruen i vandet de sidste måneder med kaffe to go og salg af kunst. Skråt overfor er Irene Simonsen blevet lidt forsinket i åbningen af sin café – men det har nu ikke noget med Corona at gøre. En ombygning af lokalerne trækker ud, så Café Grundtvigs Allemandseje først er klar til åbning i juli.
Irene Simonsen er ikke skræmt af Corona, og den forhenværende politiker er da heller ikke ganske overbevist om nødvendigheden af de sidste par måneders totale nedlukning af restaurationslivet.
– Generelt tror jeg på, at langt den største del af kunderne har lært ansvarlighed for ikke at smitte eller blive smittet. I 2010 døde der fire gange så mange af virus/influenza, vel og mærket også en virus der ikke kunne behandles med antibiotika. Dengang gjorde man ikke noget, siger Irene.
Hun håber, at der tales en del mindre om Covid-19, når hun er klar til at åbne – selvom den nye café, der skal være et mødested for debat, kultur og samtale, givetvis også vil have en foredragsaften om emnet til den tid.
– Jeg tror, Covid-19-tallene er så små til juli, når jeg åbner, at der ikke er basis for restriktioner mere. Men lad os se, om der går mere politisk spin i sagen. Hos mig i cafeen handler vi ud for almindelig sund fornuft, passer på hinanden og tager hensyn.
Kæmpe opbakning til La Vie
På La Vie har Martin måttet skrotte jazz og samtaler på tværs i to måneder. Men han er klar på mandag, og han tager det hele temmelig afslappet.
– Jeg regner med at åbne nogenlunde almindeligt op. Jeg må jo ifølge restriktionerne have omkring otte inde i caféen, og så regner jeg med, at folk helt naturligt sætter sig udenfor, når der er fyldt op. Jeg har haft åbent med salg af kunst, og jeg synes, at mine kunder generelt er gode til at holde afstand. Så jeg er helt tryg ved, at det nok skal fungere, uden at jeg skal rende rundt med målebånd, siger Martin.
Martin glæder sig over den enorme støtte, han har fået fra mange sider. Venner af huset har bidraget med arbejde og økonomisk støtte, og udlejeren var også så flink at stryge noget af huslejen – helt på eget initiativ.
– Jeg synes, det har været fantastisk. Jeg har mistet rigtig meget i omsætning i de forløbne måneder, men jeg er her endnu, fordi der har været så enorm en opbakning, siger Martin.