Vælg din bølge

Julie Due er kun 23 år, men hun har allerede oplevet mere, end de fleste når at opleve på et helt liv. Hendes drøm er at blive bedstemoren med de sejeste historier. Med et åbent sind og et fokus på, at det er vigtigt at give noget af sig selv, møder Julie verden med sin foto- og projekt virksomhed DueMore. 

Da Julie, i 2010, fik den rødbåndede hue på fra Horsens Statsskole, følte hun ikke, at hun havde lært nok i de støvede bøger. Derfor besluttede hun sig for at tage ud og rejse som backpacker. For det var ikke i bøgerne, hun søgte mere viden, men hos menneskene i de forskellige kulturer, der findes rundt omkring i verden. Julie rejste som backpacker i 3 år og har været i ikke mindre end 52 lande.

– Der startede iværksætteriet i mig, for der mærkede jeg følelsen af, at jeg kunne finde ud af at gøre hvad jeg virkelig vil, og hvad jeg brænder for. Da jeg kom hjem, var der mange af mine gamle gymnasievenner, som sagde “ej bare det var mig…” Men vi har de samme vilkår, jeg gjorde det bare, fortæller Julie.

Giv noget af dig selv!

I løbet af sine rejser fandt Julie også frem til sin sande passion – mennesket. At kunne dykke ind på mennesker og deres liv.  Og det gjorde hun med sit kamera. Julie blev optaget af at tage billeder, og især portrætter, af mennesker hun mødte på sin vej.

“Mennesket! – det er virkelig min passion. Og det er også derfor, at jeg ikke føler bøger kan lære mig alt, men det kan jeg af mennesket på gaden. Du kan ikke bare tage et billede af en person, hvis ikke du har givet noget af dig selv. Når jeg giver noget af mig, skabes der en tryg atmoJulie Due - rejsersfære, så de også får lyst til at give noget af sig selv, så det ikke bare bliver ligegyldige overfladiske billeder. Det synes jeg er meget spændende. Og det er også det jeg gerne vil med DueMore.”

Julie finder det, at give noget af sig selv, ligeså vigtigt i forbindelse med at tage billeder, som i forbindelse med det at være iværksætter. Julie rejste alene i størstedelen af tiden, hvilket krævede af hende en masse gå på mod og ja – nosser. Især når hun skulle ind på de lidt mere isolerede mennesker, som hun f.eks. mødte i Guatemala. Der handlede det om at vinde deres respekt, hvilket hun gjorde ved netop at give noget af sig selv og vise at, trods hun blot var en ung pige, så kunne hun sagtens klare sig selv.

– De gav mig den respekt, fordi jeg stod der alene, og jeg viste dem, hvorfor det var jeg var der. Der bliver du også som iværksætter nødt til at sige: “HEY, det er her, jeg er. Det her det er mig. Og det er det her, jeg står for.” Og så kan folk godt se, at du står på egne ben, og så tager folk hatten af for dig, men du skal vise dem det, og du skal give noget af dig selv. Hvis ikke du giver noget, så kan du ikke forlange noget igen. Så du giver først, og så får du. Og sådan er det som iværksætter. Der er ikke noget, der er serveret, så bliver det i hvert fald ikke rigtigt. Så er du ikke iværksætter.

Julie er til tider ude og holde foredrag i fotoklubber, hvor hun fortæller om sine billeder og rejserne bag. Der oplever hun ind i mellem, at fotograferne i fotoklubberne påtaler hendes mindre og ældre kamera, som hun købte i forbindelse med rejserne. Men for Julie er det vigtigt som iværksætter, at have evnen til at bruge det, man har lige nu og her. Med hendes, ikke så moderne og opdateret kamera, kræver det et meget stærkt motiv for, at det kommer frem.

“Det kan jeg jo bruge fotografmæssigt, fordi mit øje – hvordan jeg ser motiver – bliver stærkere, fordi det kræver det, da kameraet ikke er så godt. Det handler om virkelig, at få det bedste ud af det, du har nu! Hvis man kan det, så synes jeg, at man er godt på vej til at blive iværksætter.”

Horsens – mulighedernes by

Julie kommer oprindeligt fra Horsens, men i forbindelse med at hun startede på uddannelsen multimediedesign, da hun kom hjem fra sine rejser, flyttede hun, ligesom så mange andre unge, ud af byen. Hendes destination var Aarhus, men der nåede hun ikke at bo så længe – Horsens trak hende hjem igen. For Julie er Horsens en mulighedernes by, og hun er ikke så glad for alle de unge mennesker der siger: “Horsens er kedelig, og der sker ikke en skid, vi flytter.”,  for som hun siger:

– Horsens er en kæmpe legeplads. Der er mulighederne, og der er folk som gerne vil hjælpe dig, hvis du bare viser, at du gerne vil. Opsøg det og prøv at giv den gas. Jo mere man graver og finder ud af ting, så spirer det. Man skal bare selv tage initiativet til at tage det skridt. Du får det ikke serveret.

Som sagt så ser Julie Horsens, som værende en by med mange muligheder. Men der hvor hun er nu med sin virksomhed DueMore, savner hun også noget konstruktivt feedback – noget vejledning så hun kan udvikle sig og blive endnu bedre.

– For mig er konstruktiv kritik lig med respekt. Det er så meget nemmere at smide et like eller et klap på skulderen. Men når en person gider at sætte sig ned og virkelig gider at kigge på de her billeder eller det her projekt, og sige “Ej Julie, der kunne du godt have gjort det bedre.” Det synes jeg er dyb respekt, så det kunne jeg godt savne noget mere af.

Gør mere for pokker!

Julie startede DueMore i slutningen af 2013 – nu skulle det være, tænkte hun. Her har hun samlet de erfaringer, værdier og kompetenceJulie Duer, som hun har erhvervet sig gennem sit liv og sine rejser. Og det er på den måde hende selv, som er produktet, hun sælger – om det er som fotograf eller projektskaber.

– Det jeg har gjort med min virksomhed, det er at sammensætte alle de kompetencer, som jeg har. Jeg har samlet alle de ting, jeg har fra mine tidligere kapitler i livet, og sat det sammen til noget som jeg brænder for. Men jeg har gjort det selv. Og det har jo også mange fordele. Jeg finder ud af, hvad det er jeg kan lide, og hvad jeg ikke kan lide.

Julie opfordrer alle til at kigge indad og udnytte kompetencer, som vi har, men måske ikke anser for at være noget særligt. Med dem kan vi måske skabe noget anderledes og unikt.

– Jeg tror at der er mange, som har så mange kompetencer, fra den gang de spillede basket i en eller anden klub, eller hvad ved jeg. Hvorfor så ikke lave nogle seje basketnet, eller sådan noget. Træk på det! Jeg tror alle har en kompetence, det kan være det virker anderledes, men det kan virkelig være din stærkeste evne! Lad være med at begynde på alt muligt falsk, bare fordi du tror, det er det folk forventer.

Hvorfor hedder det DueMore? De færreste kan undgå at lægge mærke til ligheden mellem Julies efternavn Due og det engelsk ord do – at gøre. Gør mere! Og det er netop det Julie vil med sin virksomhed.

“Det hedder jo DueMore – gør mere for pokker! Og det er fordi, jeg ikke har den der frygt for, at det skal være præcist med det samme. Nu er jeg i gang, og så handler det om, når man er i gang, at så skal det nok komme til dig. Det kan jeg jo mærke, mine ringe de spreder sig jo i vandet og bliver kæmpe store lige pludselig.”

- Maybe yes, maybe no! GOOO…

Julie har gang i rigtig mange ting og har mange interesser, som hun finder tid til i sin hverdag. Udover at hun læser multimediedesign, som hun er færdig med til sommer, så har hun ved siden af også gennemgået uddannelsen Kulturskaberne, som blev udbudt af Horsens kommune, Østjysk Vækstfond, sammen med fire andre byer. Her gik hun, sammen med en lille gruppe af andre unge, på en uddannelse ovre på projektakademiet Nørrebro, med nogle dygtige projektledere. Derigennem kan Julie nu kalde sig Kulturskaber og projektleder, hvilket hun også benytter sig af i DueMore.

Derudover har Julie danset ballet, siden hun var barn, og hun bruger i dag også noget af sin tid på at undervise børn i ballet.

– Den der barnlige nysgerrighed, som jeg møder fra mine elever der, og deres åbenhed, det er jo den jeg også gerne vil videregive gennem DueMore – at vi ikke skal være så fordomsfulde og lukkede, nej vi skal bare prøve. Så det er helt klart grundværdien i det.

Som sagt, så finder Julie tid til mange ting i sin hverdag, og hendes energi og overskud kommer også af hendes kærlighed til livet, og hvad det giver.

Julie Due Surfer- Jeg er så taknemmelig for livet. Og det er egentlig den, der får mig igang. Fordi hold op hvor er det smukt, og hvor kan man få meget ud det. Så det vil jeg da bare prøve – på mine måder. Og så at jeg nu, igennem DueMore, har fundet ud af, at jeg kan sætte mine kompetencer sammen og udtrykke det på den måde.

Julie er også surfer, og hun sammenligner det at surfe på bølgerne, med at være iværksætter.

– Hvis man ligger i bølgen, så kan man ikke tænke; måske ja, måske nej. Fordi så er bølgen jo væk, så hvis der er en god bølge, så er det bare med at sige GOOOO! Det er virkelig det der med at mærke sin bølge og vælge sin bølge! Man skal stole på sig selv og sin mavefornemmelse, både når man surfer, og som iværksætter. Og det er jeg også bare blevet styrket i, i alle de ting jeg springer ud i.

Vil du læse mere om DueMore og se flere billeder, så tjek hendes projekt, What Is Your Dream, ud her.

bubble