2020: Skrækkeligt år med lyspunkter

Vi siger farvel til et år, som de færreste har lyst til at gøre om.

2020 har været et skrækkeligt år at komme igennem for de fleste – selvom vi må huske, at der også er blevet født søde børn og har været oplevet stor lykke såvel hid som did i løbet af de forløbne knap 365 lange dage.

Men 2020 er næppe et år, ret mange har lyst til at gøre om. Det kan dog gøre godt at se på artiklerne, VI STARTER SGU bragte i 2020. For de afslører masser af virketrang og gåpåmod i en mørk tid. Små lyspunkter og glade stunder.

Selvstændige fotografer

I begyndelsen af året, da Corona fortsat mest var kendt som en øl eller cigar, skrev vi om to fotografer med hvert deres fokusområde. Martin Ravn var fortsat pressefotograf hos Jysk Fynske medier, men han proklamerede, at han ville springe ud som iværksætter i løbet af forsommeren. Eva Walther havde dyrket fotografisk dokumentarisme med fødsler som særligt speciale i en årrække. I begyndelsen af 2020 kunne hun se en mulighed i at tage orlov fra det faste arbejde for at prøve kræfter med fotografiet på fuld tid.

Vi nåede også at skrive om The Square på Torvet, Dueholm Technology i Hovedgård og filmmager og komponist Michael Been, før Corona tog os alle på sengen.

Læhegn og vindmøller

Midt under nedlukningen, gik Kim Davidsen og Lena Kingly og puslede med drømmen om en brætspilscafé. En drøm, der blev en succesfuld realitet, da det hele åbnede igen i foråret.

Det siges, at når det blæser, bygger nogle læhegn, mens andre sætter vindmøller op. Der var flest vindmøllebyggere i Horsens under Corona-nedlukningerne. Grafiker Lone Schultz er selv i risikogruppen for Corona, så hun sad meget isoleret i sit sommerhus og længtes efter at kunne kramme sine børnebørn igen. Længslen fik hende til at kreere en kramme-T-shirt, som hun producerede til alle i en situation, der lignede hendes.

Hårde tider for caféerne

Caféerne og restauranterne var også pressede, da de blev tvangslukket. Nogle havde en vis succes med take away, og andre tyede til salg af gavekort med rabat, da det kunne hjælpe lidt på kassebeholdningen, nu og her. Men det var som at tisse i bukserne for at få varmen, da gavekortene i sagens natur bliver indløst før eller siden. På La Vie forsøgte man sig med salg af kunst med god succes. Venner af huset donerede kunsten, og andre venner af huset købte kunsten for at hjælpe til med huslejen.

Masser af nye iværksættere

Nedlukninger og restriktioner skabte meget naturligt modløshed hos mange – men tilsyneladende var det også en tænkepause, der gavnede andre. Ifølge BusinessHorsens og Horsens Kommune skortede det ikke på nye iværksættere i 2020. Faktisk var virketrangen i Horsens højere end gennemsnittet for hele Business Region Aarhus’ område.

Det var da også i 2020, vi fik en kagebager i Graven og en ny musikforretning i Kippervig. Kontorfællesskabet Bubblelabs blev til Propelhuset og rykkede op i Brænderigården. Vegetarer, veganere – og andre med trang til at droppe kødet nu og da – fik et nyt, ambitiøst spisested i latinerkvarteret. Det gamle posthus blev til streetfood- og kulturmekka, og bæredygtighed var centralt i projekter hos designer Thilde Jensen, Busk Innovations og ”Leather and the likes”.

I december kunne vi fortælle om to brødre, der med Usercrumb vil gøre det lettere for kunderne at finde vej på hjemmesider, og i november bragte vi historien om fem unge gutter, der var gået sammen om at sælge lækre ure på nettet.

Så jo, 2020 var et år, vi på jysk kalder ”trælst”. Men der var også lyspunkter undervejs.

Godt nytår!

bubble