- Hvis du vil det nok, så kan du!

Så siger jeg til min kæreste, at jeg godt kunne tænke mig et kamera, det kunne være sjovt at prøve…” 

Brian Nonbo er fyldt til randen med passion og entusiasme omkring, det han laver. For 4 år siden ønskede han sig et kamera, og det var starten på en helt ny karrierevej. Med holdningen: “Hvis du ikke vil det nok, så bliver du aldrig den bedste til noget”, arbejder Brian benhårdt for at nå sine mål. 

Brian har gennem de sidste ti år jongleret med forskellige ting; han har arbejdet som dørmand i otte år. Han har kæmpet MMA (kampsport). Han har arbejdet med kriminelle unge, og han har arbejdet i en vuggestue. Ingen af disse jobs lægger op til, at det var fotograf, han skulle ende ud med at blive. Men da Brian først fik et kamera i hånden, voksede passionen for fotografering hurtigt.

– Jeg fandt ud af, at fotografering var en passion, som accelererede helt vildt hurtigt, fordi min interesse i det åbenbart var enorm, siger Brian.

Nord, syd, øst og vest

Efter Brian købte sit første kamera, startede han kort tid efter i Horsens’ fotoklub for at finde et fællesskab omkring sin passion. Brian er autodidakt og han brugte sine aftener på at youtube teknikker og finde viden omkring fotografering.

Nonbophotography-barbershop- Jeg har prøvet alt muligt forskelligt indenfor fotografering. I sådan en udvikling prøver man i nord, syd, øst og vest, og man bliver ligeså stille snævret mere og mere ind på, hvad det er man godt kan lide, og der går nogen år med det her. Og lige pludselig en dag, så er der nogen som spørger: kan du ikke lige tage billeder af mig til det her?, fortæller Brian.

Og det var den spæde start på virksomheden Nonbophotography. Brian brugte stuen i deres daværende lejlighed til fotostudie, og det udviklede sig så hurtigt at det endte med, at sofaen røg ned i kælderen. Flere og flere kunder kom igennem, og det var da også en stor udfordring, da Brian kort tid inden havde fået en søn.

– Men jeg kunne mærke at jeg brændte for det, og min kone kunne mærke at jeg brændte for det. Og så blev det mere og mere seriøst. Jeg fik lige så stille startet en enkeltmands virksomhed op, som kørte og “nullerede” et års tid.

Pædagogisk tilgang 

Den 02.07.13 stiftede Brian så virksomheden Nonbophotography. På det tidspunkt arbejdede han også med kriminelle unge, men det stoppede han dog kort tid efter med, og startede med at arbejde i en vuggestue. Der arbejdede han næsten et år ved siden af sin fotovirksomhed.  Brian oplever da også, at det er lignende kvaliteter, der er behov for ved arbejdet i vuggestuen som ved fotograferingen.

– Jeg har nemt ved det pædagogiske, og det er også derfor fotografering passer rigtig godt. Jeg har meget fokus på, at jeg skal sørge for at den, jeg tager billeder af, har det godt. Jeg skal sørge for at skabe en forbindelse, jeg skal sørge for, at det er roligt og hyggeligt, og vi kan grine og have det sjovt. Det er noget jeg ser som en force, og det er noget jeg har rigtig meget fokus på, fortæller Brian.

For Brian er det nemlig vigtigt, at han skaber en forbindelse med sine kunder – at de kan relatere til hinanden.

“Det skal være sådan, at uanset hvor nervøs man er, så kan jeg få et bedre billede frem, end de selv ville kunne, eller deres onkel ville kunne. Og det handler ikke om, at jeg kan mine ting, ellers så kunne jeg ikke kalde mig fotograf. Det handler om, at jeg kan kigge dem i øjnene, og vi kan relatere til hinanden.”

Fokus og sparring

En god iværksætter-ven af Brian kom med vise ord i forbindelse med at tage skridtet og blive fuldtidsfotograf: “Brian, ligeså snart du tager skridtet, og siger du vil gå fuldtid, så kommer jobsene til dig. Der sker et eller andet med dit fokus. Det kan folk mærke. Universet kan mærke, at du har taget en beslutning om, at du fucking vil det her. Og rigtig nok der begyndte der ligeså stille at komme kunder på den ene eller anden måde.” fortæller Brian.

Så i maj 2014 valgte Brian at smide, hvad han havde i hænderne og satse alt på egen fotovirksomhed. Ham og familien var flyttet i hus, og han havde nu eget studie, men det var som om der manglede noget.

“Problemet er, at du sidder selv. Du har ikke nogen at sparre med, og jeg kunne bare mærke, at hvis jeg skal noget med det her, så skal jeg ikke sidde selv. Du kommer ingen vegne, du dør for hurtigt i det, hvis alle beslutninger skal tages uden at spørge nogen til råds.”

Det var et afgørende øjeblik for Brian, da han i september tog beslutningen om at finde en plads i et kontorfællesskab. Valget faldt på bubblelabs, et anderledes og kreativt kontorfællesskab, som før er blevet omtalt på Vi Starter Sgu .dk. Her fandt Brian sig hurtigt til rette, og det var med til at booste hans forretning og give ham en masse netværk, som han både personligt og forretningsmæssigt har nydt godt af.

Motiverende udfordringer

Brian har i dag endnu et barn på vej, og det har da heller ikke været uden udfordringer at starte eget firma op og få det hele til at fungere og løbe rundt. Men hvor mange måske ville vælge at stoppe og tage den nemme løsning, ser Brian hverdagens udfordringer som en kæmpe motivation og vender det på den måde til noget positivt.

– Jeg ser det som et kæmpe spark i røven – jeg må ikke fejle. Jeg kan selvfølgelig altid få et arbejde et eller andet sted, men så ville jeg jo bare ikke være glad. Så det har været mega motiverende.

Viljen til at give sig 100 % og bare kæmpe videre har Brian fra sin far. Han er en stor inspirationskilde for ham. Brian blev opdraget med et regelsæt om, at der skal arbejdes for tingene – man får ikke bare noget givet

– Hvis du vil det nok, så kan du! Og det er jeg nok et meget klassisk eksempel på, og det har jeg nok fra min far. Han er i dag Danmarks største økologiske landmand, men han har ingen uddannelse, han har arbejdet sig op i alle de år, og det har kostet ham blod, sved og tårer, fortæller Brian.

Nonbophotography-shotBrians kunder er den store og lille erhvervsvirksomhed. Derudover tager Brian også billeder til bryllupper. Det gør han, fordi han elsker suset. Netop disse kunder kræver især, at der præsteres 100%.

“Du skal være på. Du skal fange de her unikke øjeblikke, og du skal fortælle en historie med dine billeder. Og det synes jeg er fantastisk. Jeg har brug for noget intensitet. Jeg har brug for, at der er nogen krav til mig, som jeg skal leve op til.”

Drømmefotografverden

Brian var for nylig på et kursus med den verdensberømte fotograf Adrian Sommeling. Noget, af det Brian især ser op til ved Sommeling, er, at han har skabt en stil, som er så meget hans egen, at du ved det er ham, som har taget fotografierne, blot ved at se på dem. Og det håber Brian også at opnå en dag.

– Der kommer en dag hvor man finder sin egen stil, og der er jeg slet ikke endnu, men jeg tættere på, fordi jeg har fået indskrænket, hvad det er, jeg vil. På kurset blev jeg bekræftet i, at jeg rent teknisk er der, hvor jeg skal være. Idemæssigt kan jeg åbenbart noget helt unikt – nu er min drømmefotografverden faktisk ved at åbne sig. Jeg forventer ikke, at jeg bliver verdensbedste fotograf, men jeg pisker mig selv, som om det var målet, for ellers bliver jeg aldrig god nok i min verden, siger Brian

Vi Starter Sgu .dk ønsker Brian held og lykke med kampen om at nå målet og hans drømmefotografverden.

Hvis du er interesseret i at læse mere om Brian og se hans billeder, så tjek hans hjemmesidefacebook, og instagram ud.

bubble