Dong sælger natpølser til de sultne gæster i nattelivet

Jeg mødes med Tung Nguyen i en kaffebar lige over for hans pølsevogn, det var så dejlig nemt, og så laver de en rigtig god kop kaffe. Tung har i snart 10 år, drevet Torvets Pølser i Horsens, hvor han med et fast greb om pølsetangen, servicerer de sulte gæster i centrum. Han fangede min interesse, da han for nyligt åbnede endnu en natpølsevogn. Tung fortalte en utrolig spændende historie om, hvorfor han lige endte i grillbranchen. Dette er derfor Tungs iværksætterhistorie, da han om nogen har mange jern i ilden… eller pølser på grillen.

Bådflygtning fra Vietnam

Tung Nguyen kom til Danmark allerede som 10-årig, og er sidenhen opvokset i Horsens. De fleste kender ham som Dong på både skrift og i tale: “Lidt ligesom Dong Energy, det er fordi at Tung udtales som Dong på vietnamesisk”. Han er uddannet handelsmand hvor han i sine unge år, arbejdede på både lager og kontor.

I midten af 90’erne købte hans mor en grillbar i Sønderjylland. Da det var et konkursbo, var det noget af en satsning, men hun så et stort potentiale. Derfor hjalp Tung og hans brødre rigtig meget til i grillbaren. Der blev udvidet med kinesiske specialiteter, mens den normale grillmad stadig var på menukortet. Tung fandt sig bedst til rette bag disken: “Jeg var ikke ude i køkkenet og lave den kinesiske mad, jeg var bedst foran, hvor jeg kunne snakke med kunderne. Jeg lavede både burgere og hotdogs, og lærte meget omkring salg og ekspedering af kunder.” Han arbejdede samtidig på et bilværksted, hvor han arbejdede med klargøring af biler. Men en spirrende idé var sået, han ville være selvstændig og herre i egen pølsevogn.

Et lille puf var hvad der skulle til

En dag var han inde i en pølsevogn, hvor der tilfældigvis stod en konsulent fra Tullip. Her overhørte Tung, at der var en lille pølsevogn der manglede en ny forpagter i Bjerre. Han vidste at dette måtte han undersøge nærmere, men vidste også at han havde behov for støtte hjemmefra. Heldigvis var det lige hvad Tung fik, da han præsenterede idéen for sin kone. Men mange spørgsmål meldte sig hurtigt:

“Bjerre er jo en lille by på landet. Kan det lade sig gøre? Er der nok salg? Jeg tog derfor ud og kiggede på mulighederne, og konsulenten fra Tullip overbeviste mig om at det kunne lade sig gøre. Det var noget af en satsning, da min kone studerede og vi lige havde købt hus. Samtidig skulle jeg også sige mit job op.”

Alle bekymringerne skulle dog hurtigt blive manet til jorden. Tung var fast besluttet på at levere god mad og service, så vidste han at kunderne nok skulle komme. Bjerre er en gennemkørselsby, og derfor er der mange potentielle kunder på vejene. Samtidig ligger der en efterskole tæt ved, som viste sig at være en betydelig kundekreds. “Elever kom pludseligt i flokke på cykler, og når pølsevognen kun kan rumme 2-3 mand på en gang, var der virkelig tryk på. Det var synd at de måtte stå udenfor og vente, især når det regnede.”

Pladsproblemer i skinkekutteren

For at efterkomme pladsproblemerne, begyndte Tung at se sig om efter en større vogn. Tullip havde ikke mulighed for at hjælpe, da det var en for stor omkostning for dem. De havde heller ikke nogen brugte vogne stående. Til sidst lykkedes det Tung at finde den perfekte pølsevogn i Sønderjylland:

“Den var over dobbelt så stor og til en rimelig pris. Så jeg sagde: Det her det gør vi! Jeg fandt ud af, at når man skulle fragte så store ting, skulle man have en tilladelse hos politiet, som lavede en speciel rute man skulle følge.”

Han blev nødt til at låne lidt i banken, men med en sund forretning og mulighed for at kunne servicere endnu flere kunder på den samme tid, var det ikke noget problem.

Har du styr på din pølsevognsjargon?

Pølsevognen: Skinkekutteren
Pølsemanden: Skinkekaptajn
Rød pølse: En skoldet fra bassinet
Rød pølse med brød: Finger med pude
Ristet pølse: Skinkesøm
Pølse i svøb: Henning i presenning
Hotdog med det hele: Død indianer med tæppe og hele krigsmalingen
Fransk Hotdog: Inidaner i sovepose

Se mange flere her!

Nyt sted – nye kunder

Torvets Pølser i HorsensI 2002 blev Tung far for første gang, hvilket skabte lidt uro i hjemmet. Med arbejdsuger på op imod 70-80 timer, var han nærmest kun hjemme når hans barn sov. “Før hen var det ikke så slemt, min kone kunne sagtens få tiden til at gå, men efter den lille kom til, var der mere brug for mig der hjemme. Konklusionen blev at jeg enten måtte opgive pølsevognen, eller finde på en løsning, så jeg kunne være mere hjemme.”

Da Tung tænker fremad, kunne han aldrig finde på at sælge sin vogn, uden at have noget nyt at lave. Han havde derfor tidligere lagt billet ind på Torvets Pølser, da han vidste at de nok snart ville gå på pension, og i 2004 kom den chance han havde ventet på:

“De ringede mig op, og sagde at nu var det snart ved at være tid. Torvets Pølser har en en rigtig interessant placering, og med en fantastisk åbningstid fra kl. 11-18. Ved at overtage den, ville jeg både komme tættere på familien, samt kunne være mere hjemme!”

Han havde allerede en potentiel køber af sin egen pølsevogn stående klar, og kunne nu fokusere på sit nye sted. Det var ikke viden eller erfaring der manglede i bagagen, men det er dog ikke uden udfordringer at slå sig ned et nyt sted: “Når man overtager en pølsevogn, vil der altid være en tilvænningsperiode. Kontakten i en pølsevogn er mega vigtig, hvis man ikke snakker med kunderne, så kommer de ikke igen.” Derfor skulle kunderne lige se ham an og lære ham at kende. Men i dag har han rigtig mange stamkunder, som kommer forbi Torvets Pølser for at få en hyggelig snak med Tung og få stillet appetitten.

Halveret omsætning skaber grundlag for nye eventyr

Tung har igennem årene opbygget en væsentlig indtægtskilde, ved at holde pølsevognen åben om natten i weekenderne, og derved kunne servicere de sultne gæster i de sene nattetimer. Men hvad gør man når en væsentlig del af ens indtægtskilde forsvinder? Den udfordring stod Tung overfor i 2013, hvor en af byens større diskoteker valgte at dreje nøglen om. Med et slag forsvandt mange af hans kunder om natten til den anden ende af byen. “Jeg havde hele tiden været nervøs for om andre skulle få idéen til at starte en pølsevogn oppe i den anden ende af byen, hvor stort set alle af byens diskoteker og caféer ligger. Det blev kun forstærket af mit dalende nattesalg.”

Byggestenen for endnu et eventyr var lagt; Nu skulle der være en natpølsevogn der hvor kunderne var. Han fandt et godt lejemål med en god placering, og Dong’s Natpøls var i starten af april 2014 en realitet. Her kan han nu servicere kunderne der hvor de er, men indtil videre holder Torvets Pølser stadig åbent om natten, så de eksisterende kunder ikke går forgæves.

Jeg vil kun opfordre alle til at svinge forbi den lille pølsevogn i Grønnegade nr. 17, og hav gerne din pølseparlør klar, så kan du jo se om han kan følge med ;-) Slutteligt, et appetitvækkende billede:

poelser

bubble