Thea-Louise Krakau Schack har måttet kæmpe for sin sag som kvinde i et typisk mandefag. Nu er hun hoppet ud som freelance-bygningskonstruktør med Tegnestuen Tankestregen.
For Thea er arbejdet som bygningskonstruktør mere et kald end rene tilfældigheder. I en årrække underviste hun på konstruktøruddannelsen i Aarhus, og hun nød at se de til tider frustrerede og forvirrede unge studerende blive flyveklare bygningskonstruktører. Men efterhånden blev uddannelsen mere og mere akademisk, og det fik Thea til at søge andre græsgange.
– Jeg kunne mærke, at jeg bevægede mig længere og længere væk fra det, jeg syntes var fedt, og over i en mere akademisk og teoretisk retning. Det var ikke det, jeg ville, siger Thea.
Et trin på trappen
For Thea har det altid handlet om en fascination af bygninger og bygningers bestanddele. Egentlig læste hun oprindelig til bygningskonstruktør, fordi uddannelsen var en sikker billet til arkitektstudiet. Konstruktøruddannelsen skulle bare have været et trin på uddannelsestrappen, men snart blev det lidt af et kald.
– Under uddannelsen meldte jeg mig som frivillig praktikant hos NCC, da de byggede Bruuns Galleri i Aarhus. De tre år, det blev til, var fantastiske, fordi håndværkerne var gode til at lære fra sig. Jeg var jo ikke nogen autoritet, og jeg fik lov til rigtig meget. I den sidste tid var jeg lønnet, men det var NCCs eget valg, siger Thea.
Oprindelig kæmpede hun for at blive eliterytter indenfor ridebanespringning, men det satte en rideulykke en stopper for. Efter en flirt med den grafiske branche endte hun på konstruktøruddannelsen.
– Jeg har altid interesseret mig for bygninger og bygningers konstruktion. Så det var helt naturligt for mig at søge i den retning, da jeg skulle vælge uddannelse, siger Thea.
Projekterende konstruktør
Der var skrevet nogle ting i arbejdselevatorerne og en jargon, der overbeviste mig om, at det ville blive op ad bakke som kvinde at blive udførende bygningskonstruktør
Når man er bygningskonstruktør, kan man enten arbejde som projekterende eller udførende. Førstnævnte projekterer på tegnestuerne, hvor arkitekternes tegninger omdannes til præcise vejledninger, mens sidstnævnte bevæger sig rundt på byggepladserne i fast dialog med bygherre, håndværkere og entreprenører. Thea fandt hurtigt ud af, at hun befinder sig bedst som projekterende konstruktør.
– Det var fedt at være i praktik på Bruuns Galleri, men der var også skrevet nogle ting i arbejdselevatorerne og en jargon, der overbeviste mig om, at det ville blive op ad bakke som kvinde at blive udførende bygningskonstruktør, siger Thea.
Efter at have arbejdet for flere ingeniør- og arkitektfirmaer kaster Thea sig nu ud i en iværksætterdrøm, hun har puslet med i en del år. I første omgang får Tegnestuen Tankestregen adresse på privatadressen i Stensballe.
– Jeg nyder egentlig at sidde for mig selv, og når jeg har afleveret mine to børn i daginstitution, er min stue min arbejdsplads. Fordelen ved at arbejde hjemmefra er også, at jeg kan tage nogle afbræk, hvor jeg typisk løber en tur eller rider en tur på min hest, der er opstaldet fem minutters kørsel derfra. Så bliver jeg tanket op og føler mig pludselig lettere, siger Thea.
Foredrags- og tovholder
Thea har fastlagt nogle hovedområder til sit virke. Hun vil gerne optegne bygningsskitser for håndværksmesteren og private. Hun sørger også gerne for at få de nødvendige ansøgninger i hus, når private vil have lavet tilbygninger. Hun kan også godt slå et par arkitektoniske streger, når der er brug for det. Derudover kan Thea hyres på timebasis som højrehånd for ingeniøren, arkitekten eller entreprenøren på et byggeri, ligesom hun gerne vil bruge sine kompetencer både som lærer og bygningskonstruktør ved foredrag eller som tovholder på workshops.
– Jeg kan f.eks. hyres af en producent til at stå på en byggemesse, hvor jeg kan stå for workshops eller informere bygherrer eller håndværksmestre om et produkt, siger Thea.
Hjertet banker for de studerende
Jeg kunne godt tænke mig at hjælpe studerende på konstruktøruddannelsen til et studiejob, der ikke er at stå i bar eller vaske op
Det hele er begyndt i dagligstuen, men på længere sigt skal Tegnestuen Tankestregen gerne udvikle sig til mere end et enkeltmandsfirma i privaten. Hun lægger ikke skjul på, at målet i første omgang er et ApS og siden et A/S. For Thea har nogle visioner for sit virke. Hendes hjerte banker fortsat for de vordende bygningskonstruktører.
– Jeg kunne godt tænke mig at hjælpe studerende på konstruktøruddannelsen til et studiejob, der ikke er at stå i bar eller vaske op. Jeg kunne godt tænke mig at dele nogle af mine opgaver med studerende og efterfølgende kvalitetssikre det arbejde, de laver, siger Thea.
Du kan læse mere om Theas firma på hjemmesiden og følge hende på Facebook, hvis du giver Tegnestuen Tankestregen et like.