Fiber feber

- Jeg synes, det er pisse vigtigt, at vi deler!

Ordene kommer fra Trine Kok – iværksætter og indehaver af virksomheden Meraki. Med Meraki har hun skabt en virksomhed, hvor grundkimen er at dele ud af kreativitet og inspiration, og derigennem sætte fokus på glæden ved at skabe. 

Meraki er græsk og betyder at skabe noget med kærlighed og med hænderne og at lægge en lille smule af sig selv i hver eneste ting, man skaber.

Trine er uddannet dansk og håndarbejdslærer. Hun har en meget stor passion for begge fag, men især det håndarbejdsfaglige optager Trine. Desværre ser hun dog en drastisk ændring i vores forhold til at kunne skabe noget med hænderne.

– Det forsvinder ud af vores samtid – det er ikke noget vi værdsætter på samme måde, som man gjorde for bare 50 år siden. Håndarbejdetsfagets timer blev halveret i folkeskolen for 5-7 år siden, og det samme gælder de øvrige praktiske/kreative fag. Samtidig sker der det, at det eksploderer fuldstændig – alle mulige andre steder end lige der. Folk har sådan et sindssygt behov for at sætte sig nogle spor. Hele hobbysegmentet går fuldstændig amok – og det er i hele verden. Der er et virkelig stort paradoks her, og jeg har en teori om, at de praktiske/kreative fag bliver nødt til at dø i vores formale uddannelsessystem, før vi forstår, hvor vigtige de er for vores evner til at tænke problemløsninger, muligheder og innovation – ja alt det en kreativ tænkeproces kræver. Det er mega mærkeligt og skide sørgeligt, men det er så lige der, hvor jeg popper ned og siger; det er fanme vigtigt det her!

Beslutninger træffes med hjertet

Trine startede så småt med at opbygge sin virksomhed i efteråret 2009. Hun arbejdede, som sagt, som lærer inden hun begav sig ud på sit iværksættereventyr, men desværre fik Trine stress og blev ked af arbejdet. Og det var der, at ideen om Meraki stille begyndte at boble i Trine, men iværksætteren var endnu ikke sprunget ud.

– Det var faktisk først da jeg mødte René (iværksætternes højre hånd), at jeg fik vendt de der tanker om – hvad skulle der nogensinde blive af mig. Fordi han selv havde været iværksætter, formåede han at hjælpe mig – han sagde de ting, som pludselig fik kabalen til at gå op. Han spurgte, om jeg havde overvejet at starte op selv, hvilket jeg ikke havde, da jeg på mange måder så det som noget farligt noget, men René beroligede mig og forklarede hvordan og hvorledes. Så tænkte jeg “Gud det vidste jeg slet ikke fandtes, men det vil jeg – det er det jeg vil.” og siden det tidspunkt – no going back.

Da Trine så skulle i gang med at starte sin virksomhed, begyndte hun med at kigge i en masse “manualer” om, hvordan man skal gøre, når man vil starte virksomhed, men det var slet ikke den rette måde at gribe det an på for Trine!

– Jeg tænkte: “hvis jeg gør det her, så mister jeg al min energi, og alt det jeg har lyst til.” Selvfølgelig er der nogle formelle ting, som bare skal være i orden, men jeg rejste mig fra min computer og gik en meget lang tur. Jeg kiggede ikke på det i 14 dage. Derefter besluttede jeg mig for, at jeg aldrig nogensinde vil træffe beslutninger om, hvad min virksomhed skal være på baggrund af normer. Jeg besluttede, at samtlige beslutninger skal træffes med hjertet og aldrig nogensinde med baggrund i penge. Jeg ved godt, at det lyder latterligt i en tid, hvor folk er enormt pengefikseret, men det er altså bare nogen andre værdier, der er min drivkraft. Jeg er ikke ligeglad med penge, jeg skal også have noget at leve af, men det handler sgu om, at det her er større end mig. Det har aldrig nogensinde været min mening, at jeg ville kunne score kæmpekasse på det her.

Fluffy fiber arbejde

I opstartsfasen har Trine været ude af krumspring, smutveje og blindgyder, før hun begyndte at nærme sig sit kerneprodukt.

“Det jeg arbejder med er så fluffy. Kreativitet – hvad fanden er det? Man kan ikke putte det på dåse og så sælge det til folk. Det er det samme med inspiration. Det skal have en eller anden form for konkret udtryk, før man også kan tage penge for det og leve af det.”

Og selvom Trines arbejde er fluffy, så har hun alligevel fundet en måde, hvorpå hun kan tage penge for sin kreativitet. Meraki handler, i sin enkelthed om, at dele ud af Trines kreativitet. Det gør hun gennem kreative workshops for både børn og voksne, som man kan booke via hendes hjemmeside. Derudover er hun også i fuld gang med at skrive en bog med strikkeopskrifter til piger i alderen 9-15 år, samt en børnebog. Samtidig skal der selvfølgelig også findes tid til streetart, skabelse af undervisningsmateriale og flere strikkeopskrifter. Ja Trine arbejder og strikker på livet løs. De fleste af hendes opskrifter ligger på hendes hjemmeside og er let tilgængelige for nybegyndere, og så er de selvfølgelig gratis.Haeklet Taeppe

– Det handler ikke bare om, at vi skal sætte os ned og strikke en sweater, fordi det kan betale sig økonomisk – det kan det ikke. Det handler om at skabe noget med vores hænder, som rækker langt ud over det, som i virkeligheden bare er noget garn og nogle strikkepinde. Det handler meget mere om identitet. At vi alle sammen, på en eller anden måde, er i stand til at skabe. Uanset hvad det er, vi skaber, og hvad det er, vi skaber med. Om det er træ, ord eller garn. Det er præcis de samme ting, der sker indeni os. Det handler om at være klar over processen og at dele ud af sig selv, og så handler det om, at vi som mennesker gerne vil sætte et aftryk i den verden, vi lever i. Jeg gør det så personligt med garn.

For at det hele kan løbe helt rundt med en iværksætter mand og fire børn derhjemme, arbejder Trine 30 timer om måneden ved kommunikationsbureauet Strup & Strup som Social Media Manager. Hvilket hun finder stor glæde i, dels fordi sociale medier interesserer hende næsten lige så meget som kreativiteten, og dels fordi det er rart at have kolleger at ses med et par dage om ugen. Desuden betyder de faste timer, at Trine har frihed til at takke nej til opgaver i sin egen virksomhed, som ikke føles rigtige.

Frokostordning for selvstændige

- Hvad vil du sige har været den største udfordring ved at have egen virksomhed?

– Frokosten! Jeg er sådan en, der glemmer at spise, fordi jeg er midt i kaos, ideer og ting jeg lige skal, så jeg glemmer min frokost, og når man så går alene i sin egen hverdagstrommerum, så kan der altså hurtigt gå en hel dag, hvor jeg ikke får noget at spise. Det har mine ideer ikke godt af, det har jeg ikke godt af, og det har min familie ikke godt af. Jeg ville så gerne, at der fandtes en frokostordning for selvstændige. Sådan en frokostordning hvor man simpelthen ved, at når klokken bliver 13, så siger det dingdong, og så står der en med en sandwich og siger; velbekomme, nu skal du huske at spise Trine. Jeg tænker da, at der må være nogle flere som har samme problem som mig. Det er total lavpraktisk, men hvis jeg ikke får min mad, så ødelægger det hele mit flow.

Hermed er ideen givet videre, skulle der sidde en madglad iværksætter derude, som lige står og mangler en god idé.

Living the dream

Som sagt så har Trine travlt. Det kommende forår står den på hårdt arbejde for at få færdiggjort de to bøger, så de kan udgives til efteråret – klar til julesalget. Derudover afholder hun selvfølgelig også en masse workshops rundt i landet. Til længere ude i fremtiden brygger Trine på idé, som hun håber kan blive en realitet på et tidspunkt.

– Der er rigtig mange undersøgelser, som viser, at folk med stress har rigtig godt af at strikke, fordi det er mindfulness. Det går langsomt, når man strikker, og det er meningen. Vi har så skide travlt alle sammen – hele tiden. Det, tror jeg, bliver det næste jeg laver – simpelthen at lave Stress-af-Strik for Horsens borgere. Det skulle være et blivende tilbud, umiddelbart i samarbejde med en stresskonsulent eller en mindfulness instruktør.

Det bliver spændende at følge og se, om Trine kommer til at stresse Horsens borgere af med strik. Uanset hvad, er det sikkert og vist, at Trine ønsker at smitte alle med fiber-feber (glæden ved at strikke). Iværksætteri kan være mange ting, og Trine har virkelig forelsket sig i iværksætterlivet med virksomheden Meraki.

“Lige nu kan jeg slet ikke se mig selv være fastansat et sted! Det her, det er living the dream – no shit. Jeg tager mig selv i, flere gange ugentligt, lige at stoppe op og tænke: “Er det virkelig sandt det her, laver jeg virkelig det, jeg elsker allermest i hele verden? Kan det virkelig passe, at det er det jeg gør?” – det synes jeg er fedt. Alle burde i virkeligheden fortjene at opleve det.”

Og det har Trine så sandelig ret i!

VI STARTER SGU ønsker Trine al held og lykke med Meraki og budskabet om at få delt så meget kreativitet og inspiration som muligt, gerne med garn.

Tjek hendes hjemmeside ud her og hendes facebook side ud her og få del i kreativiteten.

Fik du læst artiklen om Karen Noe, som også udlever sine iværksætterdrømme i garnets og strikkeriets verden?

bubble