Find din egen PCOnality

Ærlighed, humor og åbenhed er altid gode virkemidler, hvis man vil et tabu til livs. 26-årige Sahra Lykkeberg har PCO og var træt af tabuet omkring lidelsen. Hun har åbnet et online-fællesskab med ”PCOnality”. 

PCO – eller PCOS som den også kaldes – er en meget udbredt lidelse blandt kvinder. Det er svært at sige, hvor mange der har sygdommen, fordi langt fra alle bliver diagnosticeret. Man kan være ramt i let eller svær grad, og der tales om alt fra fem til 17 pct af alle danske kvinder, når udbredelsen skal fastsættes.

Forkortelsen står for Poly Cystisk Ovarie Syndrom, og der er tale om blærer på æggestokken, som resulterer i hormonforstyrrelser. Disse hormonforstyrrelser kan komme til udtryk som uønsket hårvækst, fedme, uregelmæssig menstruation, og uren hud. Endelig kan sygdommen resultere i uønsket barnløshed, så en graviditet kræver intensive fertilitetsbehandlinger. Heldigvis kan mange PCO-ramte blive gravide uden hjælp.

”Det går nok…”

Sygdommen er ikke farlig eller dødelig, men den er svær at leve med på grund af de fysiske og psykiske konsekvenser. PCO kan ødelægge meget for kvinderne og måske især de unge kvinder, der skal finde egen identitet og egen kvindelighed. Den kan ødelægge meget i en tid, hvor selvværdet og de sociale kompetencer skal opbygges. Ungdommen er en følsom tid, og det er ifølge Sahra Lykkeberg ikke altid, at lægerne yder den fornødne hjælp.

– Hvis man som teenager dukker op i konsultationen med typiske tegn på PCO, får man tit kommentarer a la ”det skal du ikke tænke på nu. Det skal nok rette sig, når du er ude af puberteten” eller ”det bliver først et problem, når du vil have børn”. Men det er ærgerligt, for det er en fordel at komme tidligt i behandling. Det kan være nøglen til at sikre sin egen sundhed og fremtid, siger Sahra.

Hun fik selv diagnosen som 15-årig, og det er hun glad for i dag.

- Alt for mange opdager det først, når de ikke kan blive gravide, og så kan det være en helt uoverskuelig situation at stå i, siger Sahra.

Udpræget ensidighed

Den mest kendte behandlingsform for PCO er kost og motion. Sahra tror på, at man kan mindske følgevirkningerne, hvis man blot har en større tro på sig selv og egne evner til at spille en aktiv rolle – og det er netop den del, bloggen skal hjælpe med.

– Der er mange retninger indenfor det her. Hvis man scanner internettet, kan man finde mange blogs om PCO, men de er som oftest dedikeret til graviditet og kostvaner. Og tit er de oplistede metoder bare noget, der lige passer på personen, der står bag bloggen, siger Sahra.

Hun har i stedet valgt at lave en fælles blog, hvor det er brugerne, der genererer indholdet. Pconality.com skal være en side, hvor alle kvinder med PCO fortæller det, de mener er vigtigt, gennem deres egen historie, råd eller anbefalinger.

For der findes ikke nogen løsning, der kan hjælpe alle. Hvad der er godt for den ene, behøver ikke være godt for den anden. Men erfaringsudveksling kan alligevel hjælpe.

– Det hjælper under alle omstændigheder med at forstå, at man ikke er alene. Og man kan hente inspiration fra andre, der har det på samme måde som en selv, siger Sahra.

Rebellen indeni

Siden er et nonprofitforetagende, og Sahras engagement skal i højere grad forklares med en følelse af nødvendighed end drømme om en indtægtskilde.

- Jeg er lidt af en rebel indeni, og jeg har samtidig et behov for at hjælpe andre. Så når jeg ser noget, der er fastlåst og uretfærdigt, får jeg lyst til at rive det løs, siger Sahra.

Hun er i øjeblikket i gang med at færdiggøre en BA i entrepreneurship (innovation og iværksætteri) på VIA i Aarhus. Så etableringen af hjemmesiden, der i øvrigt var en omgang ”learning by doing”, var i fin forlængelse af uddannelsen.

– Nu håber jeg bare, at mange flere vil støtte op om sagen og fortælle deres egen historie. Fællesskabet kan være en stor støtte ved en sygdom, der er svær at snakke om, siger Sahra Lykkeberg.

Du kan se mere på hjemmesiden, og du kan give Sahra og andre PCOnalities et like på Facebook.

bubble