Forny dig selv – og find nogle at sparre med

I sidste uge talte vi med de tre ildsjæle bag Café Gran og Granbar i Horsens – læs fortsættelsen her:

Din forretning må aldrig gå i stå, siger de tre ejere af Gran og GranBar

Du har ikke alle svarene selv – så find nogle at dele spørgsmålene med.

Sådan lyder et helt grundlæggende råd fra de tre indehavere af Cafe Gran og GranBar i Horsens. Alle tre er typiske iværksættere, men de er også lidt atypiske, fordi de fra begyndelsen har været tre ombord – og fortsat er det.

Skulle jeg ha’ gennemført ideen alene, havde jeg knækket nakken på det, konstaterer Eoin Magill således uden den mindste tvivl i stemmen.

Det har nemlig vist sig, at han, Rasmus Sandholm og Claus Hald supplerer hinanden aldeles fortræffeligt. Før de åbnede cafeen for knap fire år siden, var de allerede gode venner – men at drive en forretning sammen kræver andet og mere end venskab.

Vi er stadig venner, men i hverdagen er du nødt til at fokusere på forretningen og de beslutninger, der følger med. Det betyder, at vi skal kunne være uenige i løbet af dagen, uden at det går ud over venskabet. Til gengæld sørger vi for at pleje venskabet på andre tidspunkter; f.eks. med inspirationsture til Barcelona, London m.m., siger Claus Hald.

En god legekammerat

Netop at finde inspiration andre steder er vigtigt for enhver iværksætter. Også – ja, måske især – hvis man er ene om at være styrmand.

Fornyelse er vigtigt. Du må ikke bare blive ved med at lave det samme som hidtil. F.eks. er vi begyndt med intimkoncerter med større navne på Gran, og det er lidt et sats hver gang, men det var også lysten til at prøve noget nyt, der fik os til at åbne GranBar, siger Rasmus Sandholm.

Alle tre nævner udlejer Michael Mortensen som en inspirerende og hjælpsom ”legekammerat”, som hellere siger ja end nej til deres ideer – f.eks. den om at lave en terrasse foran GranBar på Søndergade.

Det er ekstremt vigtigt at have andre at sparre med. Vi gør det med hinanden hver dag, men du skal også gøre det med nogen, der ikke har med din forretning at gøre. Og vi har i hvert fald lært én ting: I Horsens kan man lykkes med meget mere, end mange går og tror, siger de samstemmende.

Også i andre byer – måske

Ofte er det Eoin, der smider ideerne i luften; Rasmus, der sætter dem i forbindelse med kundernes oplevelser og Claus, der fører dem ud i virkeligheden. Men ikke hver gang, for rollefordelingen er ikke helt statisk – og må heller ikke blive det.

- Hvordan ser Gran og GranBar ud om fem år?

– I hvert fald anderledes end i dag. Og så har vi måske åbnet en café eller to i andre byer, siger Eoin Magill med et skævt grin.

De tre indehavere tøver ikke længe, da de bliver bedt om tre hurtige råd til den nye iværksætter:

Du skal gøre det helhjertet. Du skal gøre det personligt. Og du skal sørge for at få sparring med nogen udefra.

bubble