Fra motorolie til Merlot

Max Hansen har prøvet lidt af hvert i sit arbejdsliv. Nu har han satset pensionsopsparingen på drømmen som selvstændig vinmand. Han har åbnet en lokal afdeling af Holte Vinlager i Nørregade.

For 30 år siden var god vin mest for velhavere og den belæste del af middelklassen. Håndens mænd holdt sig til ”den med tyren”. Generaliserende og groft sagt. Der var ikke mange automekanikere, der interesserede sig for druesorter og gode årgange. Da Max Hansen var udlært som automekaniker i 1987 havde han næppe heller forestillinger om, at han skulle blive professionel vinmand små tre årtier senere. Der var mere Hof kontra Tuborg end Merlot kontra Sangiovese i overvejelserne dengang.

Fandt Holte Vinlager i Skagen

Men interessen for vin voksede langsomt, og for omkring 15 år siden kom Max med i en vinklub. Det var hans kones chef, der samlede de vininteresserede. De mødes stadig med jævne mellemrum.

- Jeg hoppede på, fordi vin længe havde interesseret mig. Vin er jo en kompleks størrelse, og det er spændende at udforske den verden, for der er hele tiden nye oplevelser i vente, siger Max Hansen.

Da Max kastede sig over vinen, var han ikke længere automekaniker. Han videreuddannede sig allerede i 1990 til maskintekniker og arbejdede fra 1994 hos Torsted Maskiner/Schur på Fuglevangsvej. Både som rejsemontør og teknisk tegner. Da han mistede arbejdet pga. omstruktureringer i 2004, var det tid til en frisk pejling af arbejdslivet. Han ville gerne prøve noget helt andet, og da han altid havde kunnet lide at arbejde med mennesker, valgte han at lade sig omskole til voksenpædagog. Han blev færdiguddannet i 2008 og arbejdede på forskellige institutioner, før han under en ferie i Skagen gik ind på Holte Vinlager på havnen.

– Jeg sagde til min kone, at hvis jeg skulle åbne en vinbutik, skulle den være på samme måde. Det var en specialbutik uden snobberi. Der var både pallesalg og mere eksklusive vine. Jeg kunne rigtig godt lide det mix, siger Max Hansen.

Pensionsopsparingen blev brugt til vin

Siden rugede han en del over det, før hans kone gav ham det sidste skub. Holte Vinlager drives på franchisebasis, og han havde mulighed for at åbne en butik i Horsens. Hvis det skulle være, skulle det være nu.

- Hun var træt af at høre på mine store planer, der hele tiden blev ved snakken. Men jeg har også lovet hende, at det her bliver mit sidste skifte i arbejdslivet, smiler Max Hansen.

Selvom han er fyldt 52, og mange i den alder begynder at klikke ind på pensionsopsparingen med jævne mellemrum for at se, hvordan det står til, har Max Hansen valgt at satse sin private pensionsopsparing på drømmen. Det gør det hele nemmere.

– Det var en privat opsparing, jeg startede for mange år siden, og vi skal nok klare os, selv hvis det hele skulle falde på gulvet. Vi kan ikke ende med at skulle gå fra hus og hjem, siger han.

Han har foreløbig satset et sekscifret beløb i vinlageret på adressen i Nørregade 16. Der er også et udvalg af spiritus og forskellige specialiteter, såsom gode olivenolier. Det kommer der mere af i fremtiden, for nu skal butikken være klar til at lave gavekurvene i november og december.

Han får lidt hjælp fra sin kone, der arbejder som IT-konsulent. Hun hjælper i butikken fredag eftermiddag og lørdag formiddag.

Vejledning til et godt glas

Det ser alt sammen ganske lovende ud for Max Hansens afdeling af Holte Vinlager. Der har været en fin gennemstrømning af kunder de første uger. Han bestemmer selv, hvilke vine han vil have i sortimentet, og det spænder i øjeblikket fra vine til 40-45 kroner ved køb af seks flasker og op til topvine tæt på 1000 kroner flasken.

Han sælger en del af de billigere flasker, hvor butikken ellers skal konkurrere med supermarkederne på pris og kvalitet.

- Jeg tror, at kunderne godt kan lide at få lidt vejledning fra en vinkyndig, selvom de er på udkig efter en vin til 40-50 kroner flasken. Jeg smager det meste, jeg har til salg i det prisleje, så jeg kan stå inde for det produkt, jeg sælger, siger han.

Den ærlighed udbygges muligvis fra marts næste år, hvor Max har planer om at påbegynde en sommelier-uddannelse i Silkeborg. Det vil givetvis kræve, at butikken er lukket om mandagen, hvor kurserne foregår, så det er lidt af en satsning. Men Max er nysgerrig efter at blive endnu klogere på de gode dråber.

Hvis man spørger ham om hans favoritvine, er der ingen geografiske præferencer.

– Jeg er nok mest til Pinot Noir, Sangiovese eller Syrah/Shiraz. Og det peger jo også i forskellige retninger, siger Max Hansen.

Du kan læse mere på hjemmesiden og få de sidste nye tilbud ved et like på Facebook.

bubble