Gang i iværksætteriet trods Corona

Hele 44 nye horsensianske virksomheder fik cvr.nummer i april. Trods Coronakrisen er iværksættertrangen stadig stærk i Horsens Kommune.

Selvom store dele af erhvervslivet har det svært i øjeblikket, er der også lyspunkter i Horsens. 44 lyspunkter for at være helt præcis. Så mange iværksættere har nemlig trodset coronakrisen og startet egen virksomhed i april 2020.

Målt i forhold til april sidste år, da verden stadig var normal, er der tale om et lille fald på fem virksomheder. Men alt i alt understreger tallet, at coronakrisen ikke har fået sat en stopper for de gode idéer i Horsens – modsat udviklingen i mange af landets andre kommuner.

Fakta

Ifølge tal fra e-statistik er der startet 44 nye virksomheder i Horsens Kommune i april 2020 mod 49 i samme periode sidste år.

I 1. kvartal kom der 161 nye virksomheder til. Dermed kommer antallet af nye virksomheder i 2020 op på 205 i alt.

Tallene dækker over reelle nye virksomheder og er renset for eksempelvis foreninger, dødsboer, holding- og finansielle selskaber samt genstartere.

– Jeg er rigtig imponeret – og også en smule overrasket – over, at vi har kunnet byde så mange nye iværksættere velkommen i april. Det viser virkelig, at hvor der er vilje, er der vej. Samtidig er det dog vigtigt, at vi ikke glæder os for tidligt og konkluderer for meget ud fra en enkelt måneds tal. Vi er optimistiske, men følger stadig udviklingen tæt, siger borgmester Peter Sørensen.

God udvikling i 2020

I det hele taget har 2020 været positiv for iværksætteriet i Horsens. 161 nye virksomheder kom således til i årets tre første måneder – en stigning på 22,9 procent i forhold til første kvartal sidste år. Og lægger man tallene fra april i år oven i hatten, har Horsens altså indtil videre budt velkommen til over 200 nye virksomheder i år.

Tallene viser, at Horsens for alvor er ved at udvikle sig til en iværksættervenlig kommune, og det er rigtig godt for udviklingen. Erfaringer viser nemlig, at iværksættere står for en stadig stigende andel af de nye job, der bliver skabt, og at iværksættere er en af hovedingredienserne i fortællingen om en by i udvikling. Og den fortælling er Horsens i høj grad en del af:

– Iværksætteri har i mange år været et af vores vigtigste indsatsområder, så jeg er rigtig glad for at se, at vores indsatser og initiativer ser ud til at have en positiv effekt. siger Anders Killmann Petersen, der er direktør i BusinessHorsens.

Bedre kvalitet

Anders Killmann Petersen fremhæver blandt andet, at antallet og kvaliteten af tilbud til nye virksomheder er øget, at samarbejdet mellem iværksætteraktørerne i kommunen er styrket, og at både BusinessHorsens og Horsens Kommune er blevet mere opsøgende overfor nye virksomheder i forhold til at hjælpe med at løse de udfordringer, de måtte have.

Iværksætteri er også et indsatsområde i Horsens Kommunes erhvervsstrategi og har det seneste år været et fokusområde i Horsens Alliancens arbejde.  Derfor vækker de nye tal også begejstring hos iværksætter og medlem af Horsens Alliancen, Anders Fogh fra virksomheden StartUpCentral.

– Ingen tvivl om, at mange iværksættere kæmper for tiden. Men det er rigtig godt at se, at coronakrisen ikke har kvalt iværksætterlysten i Horsens. Horsens – og Danmark – har brug for iværksættere. Vi skal forsætte med at dyrke iværksætterlysten og gøre det let at starte virksomhed, for iværksætteri er én af de vigtige veje ud af coronakrisen, siger Anders Fogh.

Anders Killmann Petersen fra BusinessHorsens glæder sig over, at Coronakrisen ikke har kvalt iværksætteriet.
bubble