Hvad er iværksætteri?

Da jeg skulle i gang med at skrive dette indlæg, startede jeg med at finde min gamle Politikens Dansk Ordbog frem. Den fik jeg af mine forældre, da jeg startede på gymnasiet, og tror den har stået på hylden og samlet støv lige siden. Efter at have fået støvet den godt af, åbnede jeg bogen og ud dumpede en CD-ROM, med en digital udgave af ordbogen. Det er også ved at være flere år siden, at jeg har haft en CD-ROM i hænderne. Min Macbook har ikke engang et CD-ROM-drev, for slet ikke at tale om den iPad, som jeg sidder og skriver på lige nu.

Jeg får hurtigt slået op under I, og fingeren glider hen over siderne indtil jeg rammer ordet iværksætte. Foranstalte er forklaringen. Jeg tillader mig selv et lille rendezvous forbi F: Træffe forberedelser til noget og sætte det i gang.

Næste ord: Iværksætter; en person som starter egen virksomhed. Nu begynder det at ligne noget. Men det stopper her. Til trods for en ordbog på over 800 sider, har de ikke fundet plads til ordet iværksætteri!

Nu kan man selvfølgelig argumentere for, at min ordbog er over 10 år gammel, så det kan selvfølgelig være, at den er blevet opdateret sidenhen.

En person som starter egen virksomhed

I mine øjne er en iværksætter meget mere end en person, som starter egen virksomhed. Det er en tankegang. Man kunne gå så langt til at sige, at det er en livsstil for nogen. Det eksempel som jeg kender bedst til fingerspidserne, er naturligvis mig selv. Jeg er født ind i en familie af erhvervsdrivende. Stort set det meste af min familie, har på den ene eller anden måde, været beskæftiget i egen virksomhed på et tidspunkt i deres liv. Jeg har altid vidst, at jeg ville prøve at skabe mit eget, og da jeg fik chancen – greb jeg den!

Men hvad er det der gør iværksætteri så spændende? For mig er det helt klart drømmen om frihed; muligheden for at gøre det jeg har lyst til. Arbejde med de ting der er spændende, og søsætte projekter, som jeg brænder for.

Jagten fortsætter

For at komme det lidt nærmere og finde ud af om min opfattelse af begrebet, stemmer overens med den almene mening, tog jeg min jagt videre ind på nettes vilde jagtmarker, hvor der straks dukkede flere lovende resultater op.

Jeg tænkte at et naturligt sted at fortsætte, var at finde en online ordbog, som nok ville være noget mere opdateret end min tunge udgave af slagsen.

“Iværksætteri: Det at udvise initiativ og sætte nye aktiviteter i gang, især ved at begynde egen erhvervsvirksomhed” Kilde: Den Danske Ordbog

Ovenstående beskriver essensen af iværksætteri, nemlig at sætte nye aktiviteter i gang. Det kan jo være rigtig mange ting, men de fleste tolker det som at starte egen virksomhed. Men er det ikke iværksætteri hvis den lille fodboldklub laver nye tiltag for at få nye medlemmer og derved skabe vækst i klubben? Eller hvis det multinationale selskab ændrer hele deres produktion, til at tænke anderledes til gavn for miljøet?

Da jeg prøvede at lave en Google-søgning på Iværksætteri, var første resultat Erhvervsstyrelsens side omkring iværksætteri.

“Iværksættere skaber innovation ved at udvikle nye produkter, produktionsmetoder og teknologier, og de styrker konkurrencen ved at udfordre eksisterende virksomheder. Derfor spiller iværksættere en afgørende rolle for vækst og dynamik i samfundet og for fortsat velstand og velfærd i fremtidens Danmark.” Kilde: Erhvervsstyrelsen

Jeg var faktisk lidt overrasket over at finde en så rammende formulering på Erhvervsstyrelsens side omkring det at være iværksætter, da det jo typisk er meget mere komplicerede og kringlede formuleringer man kan finde på de offentlige hjemmesider. Men det viser altså at regeringen også godt er klar over, at iværksætteri i Danmark er vigtigt, da det er fundamentet for fortsat vækst. Det er iværksætteriet der skal være med til, at skabe flere nye jobs rundt omkring i landet.

Er du iværksætter?

For mig er det skabertrangen der definerer en iværksætter, man kan simpelthen ikke lade være. Om det er den kreative husmor der udfra et dagligdagsproblem får skabt et produkt eller den lille tømrer der har fundet en hel ny revolutionerende måde at sætte et spær op på. Så er det trangen til at sætte i værk og håbet om at se det lykkedes, der er drivkraften for mange timers hårdt arbejde og slid.

For hvis du føler dig som en iværksætter – så er du en iværksætter.

Hvad definerer en iværksætter for dig? Deltag i diskussionen nedenfor…

bubble