Iværksætter ved lidt af et tilfælde

Tue S. Andersen, direktør og indehaver af Neets, ville egentlig slet ikke være selvstændig

Hvis jeg skulle ha’ stillet i banken med en forretningsplan to år frem, var jeg aldrig kommet i gang.

– Jeg blev kun selvstændig, fordi ideen og forretningen langsomt voksede sig stor – og de strategiske overvejelser er først kommet langt senere.

Tue S. Andersen, 41 år og grundlægger og direktør af Neets, indrømmer gerne, at han egentlig er en atypisk iværksætter – især fordi han aldrig havde drømt om andet end et job som lønmodtager.

– Min mor er damefrisør og gennem hende havde jeg oplevet, at livet som selvstændig nok giver muligheder, men også rummer en masse bøvl. Så det havde jeg ikke lyst til, siger han i dag.

En kunde kom med en udfordring

Med en uddannelse som elektroniktekniker var han egentlig også godt tilfreds med sit job hos AVC i Horsens, da han for ca. 15 år siden fik en udfordring af en kunde:

– Aalborg Universitet oplevede, at de fik stjålet mange af deres fjernbetjeninger til projektorerne. En fjernbetjening kostede 1200 kr., så de var temmelig trætte af det. ”Kan I ikke lave én, der sidder fast i væggen”, spurgte de – men den fandtes ikke dengang. Derfor hentede vi tilbud fra nogle udviklingshuse, og så kom jeg til at sige, at ”den kunne vi lave bedre selv”. Og så hang jeg jo på den… Du kan sige, at det var min ærekærhed, der satte tingene i gang.

Det endte med, at Tue selv lavede de første 25 eksemplarer af fjernbetjeninger, der var bygget ind i væggen som lyskontakter, uden for arbejdstiden. De blev bogstaveligt talt bygget hjemme i køkkenvasken – så meldte virkeligheden sig:

– Jeg skulle fakturere et beløb, der lå 2.000 kr. over grænsen for, hvornår man skulle ha’ et momsnummer. Det havde jeg slet ikke overvejet, og alt det med moms virkede som en uoverstigelig mur – i virkeligheden tog det ikke ret lang tid, men det siger meget om, hvor uforberedt jeg var.

Det var også, på skattekontoret i Horsens, at firmanavnet blev til. Igen: Sådan lidt uplanlagt.

“Et firmanavn havde jeg ikke tænkt på. Så kom jeg til at se, at mit mellemnavn bagfra gav Neets. Det lød godt, så det skrev jeg på momspapirerne. Men der var absolut ingen strategiske overvejelser bag.”

Måtte søge orlov fra det faste job

De følgende år, frem til midten af 00’erne, var Tue ansat i et firma, der solgte maritimt udstyr, og var rigtigt glad for det. Samtidig voksede Neets langsomt i omsætning, men han overvejede aldrig seriøst at droppe det faste job. Ikke før omsætningen blev så stor, at den blev til en skillevej.

– Jeg måtte beslutte, hvad jeg ville, så jeg fik orlov fra jobbet – hvor de var ekstremt forstående og hjælpsomme – og fik mig et lokale i Tobaksgården. Og så gik det stærkt: På fire måneder solgte vi for næsten fire gange så meget som de foregående otte, husker Tue.

”First mover uden at vide det!”

Neets var, som han beskriver det, ”first mover uden at vide det”. Siden er konkurrencen blevet hårdere, Neets er vokset og er blevet eksportvirksomhed – og den modvillige iværksætter Tue har siddet for bordenden hele vejen.

– Jeg troede, at jeg var en god leder i begyndelsen… det var jeg måske ikke, men jeg havde de samme værdier som i dag. Vi skal gøre tingene ordentligt og overholde vore aftaler, siger Tue, der for alvor fik mere luft, da han for nogle år siden fik en kompetent salgschef, som i dag også ejer en del af firmaet.

Nu er det ikke tilfældigt længere

– I starten var det nok lidt tilfældigt og uden en større strategi, men sådan er det jo ikke længere. Vi er 16 ansatte og dem og deres familier har jeg et ansvar overfor. Derfor er tilfældighederne luget ud og derfor skal vi blive ved med at optimere på produkterne og finde nye markeder, siger Tue S. Andersen, der beskriver sig selv som ”god til at se nye muligheder og god til at vurdere mennesker”.

– Desuden er jeg stærk på konvergens-udvikling – altså at tage kendte elementer og sætte dem sammen til en ny funktion.
Netop dét er vigtigt for en iværksætter, siger han:

– En original idé er jo fantastisk og kan have et stort potentiale, men hvis den er original, er den også dyr at løbe i gang. Jeg tog nogle kendte elementer og ved at sætte dem sammen på en ny måde, løste jeg et problem. Det var ikke dyrt og jeg har aldrig haft brug for at låne en krone. Så man behøver ikke være dybt original for at blive iværksætter – du skal bare løse et problem for nogen og være dygtig til det, så har du en god chance, siger Tue S. Andersen.

bubble