De hårdkogte og flovmændene

Denne artikel er første del af en artikelserie om Horsens’ kontorfællesskaber. Hver fredag, i den nærmeste fremtid, udgives der en ny, og du kan få overblikket her, efterhånden som de udgives. Hvis vi har overset et ledigt skrivebord, må du ikke tøve med at give os et tip. Se, hvor kontorfællesskaberne befinder sig … her.

Tjekliste/det får du for lejen
  • Internet
  • Kaffe
  • Mødelokale
  • Skrivebord
  • Rengøring (kun fællesarealer)
  • Adgang 24-7

Du må helst ikke have det alt for svært med lukkede rum, stilhed eller højder, hvis du lejer kontor i Tinghuset. Til gengæld  byder kontorfællesskabet på nogle meget unikke rammer, som med garanti vil imponere dine kunder og samarbejdspartnere.

Kontorfællesskabet Tinghuset har adresse i den gamle arrest fra 1902, der ligger over for den nedlagte politigård i Horsens. Arresten er typisk for tiden bygget op som et panoptikon, hvor man kan overskue samfulde 30 celledøre på de tre etager fra gulvniveau. Stålkonstruktioner med plankegulve fungerer som gangbroer og trapper mellem etagerne i det imponerende rum.

Livet i Tinghuset før og nu

Her har hårdkogte kriminelle og duknakkede flovmænd huseret i tæt på et århundrede, mens nøglebundter har klirret og betjentenes sorte sko har afskridtet gulvene med bestemte og målrettede skridt. Den lille metalskive foran glughullet er blevet skudt til side, og lyden har været forvarsel om, at døren blev åbnet eller næste måltid kom ind gennem serveringsklappen i døren. Inde i cellerne har de formastelige kunnet sidde og kigge længselsfuldt op mod tremmerne, ud på den blå himmel, mens tiden sneglede sig afsted.

Nu er den hårde, trykkede stemning blødt op af grønne planter i trapperummet og iværksætterånd i cellerne. De 30 celler er omdannet til 11 kontorrum, fælles møderum, køkken og toiletter. Et reklamebureau, et ingeniørfirma og en fotograf er blandt lejerne i de gamle celler, og da denne artikel skrives, er der blot en enkel celle ledig.

Der er ganske stille på stueetagen på en almindelig fredag formiddag. En del af cellerne er udlejet til virksomheder, der kun benytter lokalet lejlighedsvist. Blandt andet har “Den Seriøse Kaffeklub”, der står bag nærværende hjemmeside, et mødelokale i den gamle arrest. Oppe fra 2. sal kan man høre liv hos et arkitektfirma, hvor to kolleger drøfter et projekt. Ind imellem høres der fødder på trappen, en dør går i eller kopimaskinen på 1. sal går i gang. Der er liv i en del af cellerne, men stilheden kan godt være en smule larmende hernede i stueniveau.

Fællesskab i den gamle arrest

Hvis man vil op på 2. sal, skal man ikke lide af en alt for udtalt højdeskræk. Stålkonstruktionen giver fri udsigt de syv til otte meter ned til terazzogulvet, og træplankerne på den smalle gangbro knirker lidt rigeligt, som de sikkert har gjort det siden 1902.

Heldigvis for de fobi-udfordrede er alle fælleslokalerne placeret i stuen og på 1. sal. I stuen er der et fint køkken og gode toiletforhold, og på 1. sal er der et fælles mødelokale og kopirum.

Ro i cellen

Som nævnt er der i skrivende stund en enkelt celle ledig. Alle celler er i realiteten to af de originale celler, der er slået sammen til et funktionelt lokale på 19 kvadratmeter. Cellestemningen er bevaret med tremmerne for vinduet og den originale celledør med glughul og slidmærker omkring nøglehullet. Hvis man vil kigge ud af vinduerne, skal man op og stå på en stol: Cellevinduerne sidder typisk for fængselsbyggerier anno 1902 i et par meters højde og giver udsigt til den gamle og mennesketomme fængselsgård. Så hvis du foretrækker at kunne dagdrømme og kigge på mennesker udenfor, er Tinghuset ikke det optimale valg. Til gengæld er der ikke meget, der kan distrahere dig i cellen, hvor celledøren ud til trapperummet meget naturligt kan stå åben dagen igennem. Tykke mure og stille naboer sikrer dig arbejdsro dagen igennem.

Tremmerne for vinduerne, der oprindeligt var til for at holde de indsatte inde, tjener nu til at mindske risikoen for indbrud udefra.

Den månedlige leje andrager 3000 kroner, og dertil kommer fællesudgifter for 1500 kroner og aconto-udgifter på 500. Fællesudgifterne indbefatter blandt andet kopimaskinen, så du kan kopiere ganske billigt i dagligdagen, internet, alarmsystem, rengøring, vedligehold, snerydning m.v.

Interesserede kan kontakte Jacob Wollenberg fra CASA på telefon 24 96 00 40.

bubble