Hvem kan ikke lide en god flaske vin? Det er de færreste af os, der takker nej til det. Men Allan Bamberg Ernstsen har taget sin glæde for vin et skridt eller ti længere end de fleste. Det startede som en hjælp til sin nærmeste omgangskreds og er nu endt ud i en unik sidegeschæft, som har introduceret Allan til hans første iværksættereventyr, der i dag optager megen af Allans fritid.
– Filosofien er, at jeg skal kunne drikke gratis, og det fungerer, siger Allan med et smil.
Det startede med at ville gøre noget godt
Kommer du gående ned ad Rådhusgade en lørdag formiddag, undgår du med stor sandsynlighed ikke at se skiltet, der leder dig ind i baggården til den gamle arrestbygning, som i dag, i stedet for de opgivende suk fra indeburet kriminelle, summer af iværksætteri. Følger du pilene, ender du i en lille kælder fyldt med specielle og unikke vine – dette er Unik Vines showroom, og det er her Allan bruger sine lørdage.
– Det hele startede med et udgangspunkt i, at jeg ville gøre noget godt for mine bekendte ved at købe noget vin hjem til dem. Jeg fik omkring 120 flasker hjem, men i stedet for at tage seks eller tolv af hver, tog de en eller to, og derfor havde jeg en del i overskud, hvilket jeg jo måtte finde en løsning på, fortæller Allan.
Allans løsning var at lave et wine outlet, for på den måde at få tømt ud af de resterende flasker. Han solgte pakker med seks blandede vine, og det viste sig at salget af dem gik rigtig godt. Det blev baggrunden for at prøve noget mere af og bygge en forretningsmodel op. I september 2010 tog Allan skridtet og startede Unik Vine.
Hobby iværksætteri
Der gik lidt tid med at finde på et navn og få oprettet et CVR nummer. Det var første gang Allan skulle starte noget op selv, og som han siger; var han jo helt grøn. Selvom det er Allans første gang som iværksætter, er iværksætteri for ham ikke en by i Rusland. Hans forældre købte i 1976 Korning Kro og har siden drevet og bygget den op til en succesfuld forretning. Så man kan godt sige at iværksætteri ligger til familien, ikke desto mindre er det ikke noget Allan har higet efter før, og det er bestemt heller ikke noget Allan ser skal optage al hans tid.
For Allan er nemlig ikke fuldtidsiværksætter. Til dagligt arbejder han hos Casa som projektleder, og det passer Allan rigtig godt at have sit fuldtidsjob ved siden af sit iværksætteri.
I 2014 flyttede Allan Unik Vine ned i kælderen i den gamle arrestbygning og skabte sit hyggelige showroom, hvor de unikke vine står på ræd og række og fremviser de tit sjove og anderledes etiketter. Dette sted passer Allan rigtig godt og er samtidig med til at holde størrelsen nede på virksomheden.
Allan har dog haft muligheden for at udvide. Han er blevet kontaktet af to mulige samarbejdspartnere, som viste interesse i at købe sig ind i Unik Vine. Men til dette svarede Allan nej.
“Det er jo min lille hygge ting. I sådan en situation skal man også være sikker på, at dem, som tager det videre, er lige så entusiastiske som en selv, at de har samme måde at præsentere det på og vil værne om det unikke ved det”, påpeger Allan.
Allan har dog taget det første skridt mod en form for løsrivelse. Han har netop fået en afløser, så han ikke skal stå i showroomet hver lørdag – men det er der selvfølgelig også udfordringer ved.
– Jeg har sagt til ham, at det er lidt af en opgave. Man skal jo smage det hele – man kan ikke stå dernede uden at have smagt alle vinene – det er vigtigt, at man ved hvad man snakker om – så det bliver en hård opgave. At jeg nu kan få en afløser er også et tegn på, at der begynder at være lidt flere penge i det, så man kan begynde at tage sig lidt friheder, fortæller Allan.
Ærlighed giver glade kunder
Det mærkes tydeligt, at det ikke er pengene, men interessen for vin og selvfølgelig glæden ved at glæde andre, som det handler om for Allan. Når fokus ikke ligger på indkomsten, så forsvinder presset også for at sælge, og dermed bliver der plads og overskud til, ikke at være en sælger for salgetsskyld, men til at være sælger med hjertet eller måske, i dette tilfælde, ganen på rette sted.
– Jeg kan tydeligt mærke, at kunderne sætter pris på den ærlige betjening. Jeg har haft nogen, som jeg ikke kunne sælge noget til, fordi de søgte et konkret produkt. I sådan en situation er jeg jo ærlig, men jeg har måske noget der er tæt på. Så jeg prøver altid at hjælpe kunden, men med ærlighed, og det kan jeg mærke giver respekt fra kunderne, fortæller Allan.
Det skal selvfølgelig ikke lyde som om, at Allan er ligeglad med penge – det er en forretning og det skal også hænge sammen. Men det er måske først og fremmest en hobby, som man tydeligt fornemmer, at Allan brænder for. Han brænder for vinene han sælger, og kunderne han sælger til.
“Jeg plejer at sige, at dårlig vin er en festbremser. Hvis man sidder og spytter i det skidt, så kommer man ikke rigtig i gang. Hvis det nu smager godt, så drikker du mere og bliver i godt humør. God vin er lig med en god fest.”
Vin til maden
Der er mange aspekter i Unik Vine, udover salg af gode vine. Allan tilbyder også kunderne, at de kan sende deres nytårsmenuer, bryllupsmenuer osv. til ham, så giver han gerne et bud på en vinmenu til. I forbindelse med større arrangementer giver han også kunderne muligheden for at komme ned og smage de forskellige vine. Han holder meget af at rykke på folks vin-grænser.
– Tit er folk meget konservative, når der skal købes vin. Så jeg synes det er cool – at få dem til at prøve noget nyt, som måske minder lidt om det de kan lide, men som også giver noget andet. De skal ud af deres comfort zone, lyder det fra Allan.
Allan afholder ind imellem også arrangementer. Dette er både som en fast ting, og når folk efterspørger det. I starten benyttede han sig af arrangementerne, som en mulighed for at få smagt på de forskellige vine uden at noget gik til spilde, men det blev nogle hårde aftener, da det nærmest var en fest hver gang. Nu kender Allan sine produkter, og arrangementerne bliver ikke længere brugt som testsmagning.
– Jeg har også haft nogle amerikanske temaaftner i cellegangen i Tinghuset, hvor vi får en stor amerikansk bøf, lækkert anrettet af Korningkro. Så fortæller kokken lidt om maden, og jeg fortæller lidt om vinene. Jeg går meget op i amerikanske vine, og jeg synes det er super cool at præsentere kunderne for noget vin de normalvis ikke drikker.
Selvom det efterhånden nok et slået fast med syvtommer søm, at Allans udvalg af vine er unikke og anderledes, end hvad du finder i den gængse vinhandel, så er det netop en vigtig pointe for Allan – både i forhold til konkurrencen på markedet, men også fordi Allan synes det er meget sjovere på den måde.
I dag importerer Allan selv hjem fra udlandet, men benytter sig også af en del danske importører. Det er vigtigt for ham ikke at lægge sig fast på noget bestemt. Han holder af at blive udfordret af sine kunder – hvis de kommer med en sjov forespørgelse, så forsøger Allan gerne at finde det efterspurgte, for det er nemlig også jagten Allan holder af.
– Der ligger lidt research i det, men jeg synes det er sjovt. Jeg nørder meget i vin – specielt etiketterne, hvis de er fede og lidt anderledes, så er det mega cool, lyder det fra Allan.
Kundekredsen tæller en Michelin restaurant
Som nævnt var Allans kundekreds til at starte med hans venner og bekendte, men de kom jo ikke hele tiden. Så der var både travle og rolige perioder for Allan og Unik Vine. Nu er Allan trådt et skridt eller to længere ud i kundekæden og er begyndt at få fyldt de rolige perioder ud.
– Min kundekæde er ved at være fyldt helt ud. Jeg synes det er rigtig fedt, at en del af kunderne kommer igen så meget. Det er mega fedt, når kunderne trækker vennerne med ned og viser dem kælderen – det er lige før, at de sælger vinen selv, siger Allan med et smil.
Og kundekredsen må siges at være udvidet – helt over til den danske hovedstad og en michelin restaurant.
– Det var en af tjenerne der en dag kom ned i kælderen. Han havde set mit skilt, som reklamerer lidt for amerikanske vine, men da han kom derned, var det en tysk vin han fik øje på. En vin som han før havde set, men sidenhen ikke kunne finde. Så han ringede til restauranten, og de ville gerne købe den. Hver gang jeg har fået den vin hjem, så tager de det hele, og nu kan jeg ikke få mere hjem – den er udsolgt! Hvilket er lidt ærgerligt, da det var vores bryllups rødvin, men så må vi finde en anden, fortæller Allan.
Seperat telefonnummer
Som sagt passer det Allan rigtig fint at Unik Vine ikke er større. For selvom Allan synes om de mange fordele og goder, som iværksætterlivet byder på; frihed, egne dagsordner, høste anerkendelsen for noget man selv har skabt, så ser Allan også ulemper. De mange arbejdstimer, det store ansvar og risikoen ved det gør, at Allan hellere holder det i en størrelsesorden, hvor der er plads til, at det kan forblive en hobby.
– Jeg har fået et seperat telefonnummer – førhen ringede kunderne på mit arbejdstelefonnummer, hvilket var lidt pinligt – at stå og snakke vin midt på arbejdet. Nu bliver jeg ikke forstyrret der mere. Det er vigtigt, at der ikke kommer nogen forstyrrende elementer på arbejdet – så ringer kunderne om aftnen eller i weekenden istedet – det er fint med mig, fortæller Allan og tilføjer:
– Sådan som det kører nu, hvor jeg har mit fuldtidsjob og Unik Vine ved siden af, synes jeg faktisk er rigtig fedt, så det må gerne fortsætte sådan i fremtiden. Hvis jeg skal leve af at være vinhandler, skal der virkelig langes nogle flasker over bordet, og det kommer til at kræve en hel del arbejde. Lige nu må arbejdsbyrden ikke blive meget større, dog stiger omsætningen hele tiden, så det er jo fedt, slutter Allan.
Hvis du endnu ikke har været forbi Unik Vines showroom, så kan det kun anbefaldes at tage et kig forbi.
Du kan følge Unik Vine på facebook her og tjekke webshoppen ud her. Unik Vine har åbent alle lørdage og efter aftale, såfremt det passer ind, og kunden ønsker at købe stort.