Krydsbestøvning undfanger nye ideer

Der er sket en hel del, siden VI STARTER SGU første gang besøgte kontorfællesskabet FÆNGSLET 2. ØST i fjor. Omkring 30 cvr-numre har siden fundet vej til den historiske matrikel, og fællesskabets identitet er i konstant udvikling.

Det hele begyndte egentlig bare med en idé om at bruge nogle af de mange kvadratmeter på FÆNGSLET til et kontorfællesskab. Fra begyndelsen var man bevidst om værdien i at differentiere sig fra byens andre kontorfællesskaber, og indledningsvis var tanken, at netop adressen i byens kultur- og eventcentrum ville tiltrække iværksættere, der på den ene eller anden måde var beskæftiget med kultur- og eventmageri.

Kontorfællesskabet var dengang blot én enhed ud af mange på FÆNGSLET, der i forvejen indeholdt museum, café, sleep-in, koncertsteder, møde- og konferencefaciliteter m.v.

Inspiration fra Finland

Siden er kontorfællesskabet vokset betragteligt i såvel bevidsthed som antallet af kvadratmeter. Forbilledet er blandt andet Kaapeli i Helsinki, NOKIAs gamle kabelfabrik, der byder på mere end 50.000 kvadratmeter under tag. Her har man skabt et enormt, kulturelt kraftcenter med plads til mere end 700 virksomheder og selvstændige i primært kreative og kulturelle erhverv.

FÆNGSLET råder i den sammenligning ”kun” over ca. 20.000 kvadratmeter, men inspirationen fra Kaapeli har åbnet for en del nytænkning og lige så mange overvejelser.

Historie og patina

I statsfængslets gamle træværksteder var det fra begyndelsen meningen, at små håndværkererhverv kunne have maskiner stående og ”slå nogle søm i et bræt”, som det hed. Men fra at være et potentielt baglokale for en håndværker i kontorfællesskabet, er de slidte værkstedslokaler ved at udvikle deres helt egen identitet. Flere designere har lejet sig ind i lokalerne, der i modsætning til det øvrige kontorfællesskab ikke er blevet behandlet med sandspartel, glasvæv og lys maling. I de gamle værksteder er der i stedet gamle huller i væggene, slidte gulve, historie og patina. Det har lejerne forstået at udnytte til skabelsen af et fællesskab, der charmerer med sit udtryk. Her er både plads til den mørkbejsede reol fra 70’erne, maleriet af fiskeren fra farmors lejlighed og blomstrede puder i de slidte genbrugsmøbler. Her er hygge og noget at kigge på. Hvis det ikke er for de umiskendeligt danske effekter, kommer man til at tænke på en New York-hybel, når man spejder ud over fællesskabet – man mangler kun vareelevatoren.

FÆNGSLET Husflid Horsens iværksætteri

Husflid er rustik hygge

– Vi har ladet det være helt op til lejerne at indrette stedet. I modsætning til det øvrige kontorfællesskab, hvor vi har sørget for hvide vægge og ensartede kontormøbler, må lejerne her helt selv bestemme, hvordan de vil indrette sig. Og det er der jo kommet noget helt unikt ud af, siger souschef på FÆNGSLET, Mads Helbo.

Han ærgrer sig dog lidt over, at værkstedsfællesskabet, der kaldes ”Husflid”, er en af FÆNGSLETS bedst bevarede hemmeligheder. Man kommer der kun naturligt, hvis man ved, at det ligger der. Lokalerne har vinduer mod nord i 2. sals højde, og man skal igennem en del døre for at komme derhen.

- Det er altid en overvejelse og en diskussion værd, hvordan vi arkitektonisk kan åbne os mere op mod omverdenen. Vi er i en historisk bygning, der i sagens natur er meget lukket. Det giver en skarp historisk identitet, men samtidig bliver det også vanskeligt at vise udenfor, hvad vi laver herinde, siger Mads Helbo.

Derfor åbner ”Husflid” op til omverdenen ved hjælp af arrangementer, der kan trække offentligheden til. F.eks. er der planer om at lave workshops og arrangementer, så virksomhederne kan profilere sig selv, samtidig med at de tjener en lille skilling ved at give lidt af deres kunnen videre.

Mulighedsskaberen

På de indre linjer har kontorfællesskabet ansat René Kok Lyskjær, der er blevet ankermand i bestræbelserne på at gøre ”2. ØST” til et iværksætterfællesskab i stedet for blot et kontorfællesskab. Hans officielle titel er ”mulighedsskaber”, og hans opgave er at knytte bånd mellem iværksætterne på kryds og tværs, så de samlede kompetencer kan udnyttes til alles fordel.

– Renés opgave er at gøre netværket lettere tilgængeligt, og hjælpe iværksætterne på vej og gerne i armene på hinanden – og for den sags skyld også FÆNGSLET. Jeg foretrækker at omtale processen ”krydsbestøvning”. Det er derfor, vi satser på et åbent kontormiljø, for det er blandt meget andet snakken på tværs af bordene, der af og til løser et problem eller skaber en ny idé, siger Mads Helbo.

Mads Helbo og René Kok Lyskjær
bubble