Michelinduft til kantinerne

Mads Falck Valentin-Hjorth synes, at Horsens er en god by at være iværksætter i, men han kunne godt bruge nogle banker, der turde og ville iværksætteriet lidt mere.

Hvis du ikke har hørt om cateringfirmaet ”madhosmads.dk”, der også laver teambuilding og mad til private selskaber, er det ikke så underligt. For i de fire år, virksomheden har ligget på Lokesallé, er der ikke brugt mange penge på markedsføring. Alligevel er virksomhedens omsætning vokset hvert eneste år.

– Vi brugte engang 400 kroner på en Facebookkampagne i forbindelse med en nytårsmenu, men det er også det hele. Omsætningen er vokset 30-40 pct hvert eneste år, men vi har fundet alle vores kunder gennem mund-til-mund-metoden, siger Mads Falck Valentin-Hjorth, indehaver af ”madhosmads.dk”.

madhosmads.dk gastronomi horsensGastronomi og rugby

Mads kommer oprindelig fra Hundslund, men selvom han i dag bor ved Saksild, har det ikke altid ligget i kortene, at han skulle finde et arbejdsliv så tæt på barndomshjemmet. En passion for gastronomi og rugby bragte ham i første omgang til Skotland.

Han begyndte på en hotelrestaurant ved ”Old Course”, nær St. Andrews i Skotland, en af verdens ældste og fornemste golfbaner. Men det var som nævnt ikke golfspillet, der trak.

– De havde et godt rugbyhold i St. Andrews, der lå og balancerede mellem 1. og 2. division. Så jeg kunne uddanne mig til kok og spille rugby i fritiden, siger Mads.


Fra Michelingastronomi til sejlklubben

Siden søgte han til den daværende Michelinrestaurant ”Andrew’s on the Weir” i Somerset, vest for London. Han ville mere med gastronomien, og på ”Old Course” betød bestikkets udseende omtrent det samme som gastronomien. På Michelinrestauranten i Somerset, derimod, handlede det langt mere om at skabe det sublime på tallerkenen. Stedet var ejet af en rigmand, og der var altid reserveret et bord til ham, hvis han skulle finde på at kigge ind. Det var en spændende, lærerig og hård tid.

– Du har jo ikke et liv ved siden af, når du arbejder sådan et sted. Det er fra syv morgen til midnat syv dage om ugen. Men der var meget at lære, siger Mads.

Siden kom han hjem og færdiggjorde sin kokkeuddannelse med den resterende praktiktid hos Dauphine i Aarhus og ansættelse som køkkenchef på L’Estragon i samme by.

Efter tiden i Aarhus fik han lyst til at få benene under eget bord. Han overtog forpagtningen af den gamle sejlklub i Horsens i årene før nedrivningen. Det var lidt af en udfordring at omdanne det traditionsbundne sted til en velrenommeret frokostrestaurant, som gæsterne gerne kørte langt for at besøge. Men det lykkedes til fulde.

madhosmads.dk gastronomi horsensAmbitiøs kantinemad

Da Sejlklubbens gamle lokaler sang på sidste vers, ville Nissens Kølerfabrik bruge Mads’ evner til at udvikle deres medarbejderkantine. ”Madhosmads.dk” blev en realitet i kølerfabrikkens kantinelokaler på Lokesalle, som Mads i dag har lejet sig ind i. Hans nære allierede er køkkenchefen Phillip Horsewell, der har fulgt ham alle årene siden tiden i Aarhus. ”Madhosmads.dk” producerer frokost til 19 af byens og oplandets største virksomheder. Derudover er der omkring 25 andre virksomheder, der jævnligt bestiller mad til møder, og private selskaber kan også proppes ind i kalenderen, hvor der er plads.

Selv om mange kan have svært ved at forestille sig en umiddelbar sammenhæng mellem Michelingastronomi og kantinemad, er det egentlig kun ambitionsniveauet, der afgør en sammenhæng eller ej. For maden skal være sund og spændende, ligesom køkkenet aldrig gentager en ret, før den er så langt ude af erindringen, at den kan tåle en reprise.

Mads og køkkenchefen Phillip kan da også godt lide, når de får specialopgaver, som giver mulighed for at flekse de gastronomiske muskler lidt ekstra.

– Det sker, at en virksomhed vil have noget specielt til et møde med en vigtig samarbejdspartner. Hvor de vil undgå den traditionelle buffet og i højere grad vil have en gastronomisk dekoration, der refererer til det, de producerer, siger Mads.

Lukkede døre og mistro

Det begyndte med et godt ry og folk, der snakkede – og sådan fortsatte det. Slag i slag. Snart blev ”madhosmads.dk” en velsmurt maskine, der i dag beskæftiger ti mand på fuld tid. Men denne opblomstring kan ikke tilskrives banken.

– Jeg er virkelig forundret over, at jeg ikke mødte andet end lukkede døre og mistro i min egen bank. Der var intet at hente, og jeg måtte bare til lommerne. Da jeg i opstartsfasen havde et problematisk år, søgte jeg om en kassekredit. I ansøgningen dokumenterede jeg årsagen til manglen på kapital. De oplysninger brugte banken så til at bede om et pantebrev i mit hus, og jeg fik ingen kassekredit. Det var helt grotesk, griner Mads.

Han har ikke talt med sin bankrådgiver de sidste tre-fire år, og vedkommende er da også blevet erstattet af et upersonligt callcenter. Tiden, hvor banken var iværksætterens nære allierede og rådgiver, er tilsyneladende slut – i nogle banker.

– Nu har jeg omsider fået lidt bedre tid, fordi forretningen kører så stabilt. Så nu tror jeg, jeg vil se mig om efter en anden bank, smiler Mads.

madhosmads.dk gastronomi horsensMasterchef

Det kører rigtig godt. Udover kantinedriften laver Mads og Phillip også en del teambuildingsarrangementer. Det bliver til et par arrangementer hver måned året igennem. Indholdet er helt op til kunden, men arbejdet med at lave mad sammen er både ganske hyggeligt og udviklende.

– Vi har f.eks. lavet en kombination af jagt og gastronomi, hvor vi først gik med en jæger ud og skød en buk, hvorefter vi lavede en syvretters menu med sommerbuk som tema. I det fri. Så opstillede vi telte, komfurer, borde og hvad der ellers skulle til. Medarbejderne ville ikke røre ved det døde dyr, men de ville godt være med til at lave og spise maden, griner Mads.

Salatværksteder, teambuilding med 80’er-tema (hvor der naturligvis skulle kreeres rejecocktail) og masterchef hører til blandt de afprøvede temaer, og den form for teambuilding kan gøre en del ved samarbejdet på arbejdspladserne.

– Når man står i et køkken og det hele er ved at brænde på, kan det tit være de tavse medarbejdere, der råber højst. Alle er pludselig lige i køkkenet, og man får måske også øje på, hvem der arbejder bedst i pressede situationer. Samtidig er det jo drønhyggeligt at lave mad sammen, siger Mads.


Horsens er en god iværksætterby

Mads har været glad for at være iværksætter i netop Horsens.

– Der er mange erhvervsnetværk i byen, og ikke alle er formelle og synlige. Men de betyder, at man nogenlunde ved, hvem alle er. Så hvis man opbygger et godt ry, er det ikke svært at få noget at lave, siger Mads.

Han glæder sig over, at kantineaftalerne vokser, fordi virksomhederne vækster og får flere medarbejdere. Og han glæder sig over, at virksomhederne kan se en værdi i at give medarbejderne en god kantineordning.

– Vores kunder siger, at de kan mærke forskellen på medarbejdernes energi efter frokost. Vi giver dem et sundt måltid, og vi giver dem det fællesskab, der følger med et fælles måltid. Så kan de glædes eller brokke sig over, at de skal have fisk igen – men det giver et fællesskab, som madpakkerne ikke kan matche, siger Mads Falck Valentin-Hjorth.

bubble