Møbeldesigner med krudt i r….

Freja Breddam Overgaard er en ung kvinde på 28 år med krudt i r…. Hun er uddannet møbel designer fra Teko og har fingeren på den grafiske design-puls. I dag har hun sin egen virksomhed FBO design og “hobby” virksomheden Nobis design med veninden Camilla Engholm Poulsen. Men det er langt fra alt, Freja har fingrene i – der er faktisk så meget, at vi nok ikke når det hele her. 

– Det sværeste er, når jeg skal skrive en mail – for hvad skal der så stå under mit navn: Hilsen Freja …? Lige nu står der Furniture Designer, Graphic Designer og Freelance Lecturer, men det har sikkert ændret sig om en måned, for den bliver jeg sgu aldrig helt tilfreds med. Fordi jeg vil jo gerne fortælle alt hvad jeg laver, men det kan ikke stå på to linjer.

Ikke en spiseforstyrrelse

Uden at denne artikel skal handle om det, så skal det dog alligevel nævnes, at Freja i en alder af 19 år blev diagnosticeret med kræft. En diagnose som kom noget uventet ved lægen, da Freja blot ville have en bekræftelse på, at hendes voldsomme vægttab ikke skyldtes en spiseforstyrelse. Kræften var så fremskreden, at Freja havde en kampvægt på 35 kilo og hele tre tumor. Den ene på 18 centimeter som sad mellem lungerne. Freja blev dog rask, trods de voldsomme omstændigheder, men blev desværre, ca. et år efter, endnu en gang kræftsyg. Stædigt kæmpede hun sig igennem en voldsom behandling, og hun kom ud på den anden side, tidsnok til at hun kunne starte på Teko, som hun var blevet optaget på kort tid før den nye diagnose.

– Man skal bare være stædig. Hvis man lægger sig ned og giver op, så tror jeg heller ikke på, at man kan blive rask. Jeg siger ikke, at det er det, der har helbredt mig, men det har været med til, at det er gået så godt.

Fra skuespiller til møbeldesigner

Freja har altid været kreativ, men i hendes helt unge dage var det ikke møbeldesigner, hun drømte om at blive. Nej det var en helt anden genre – det holdt dog af gode grunde ikke længe.

– Jeg mødte min kæreste på en musik og teater efterskole, da jeg troede, at jeg skulle være skuespiller. Men jeg fandt ud af, at det var mig, der sad og syede alle kostumerne og var med til at designe alle kulisserne. Så jeg tænkte, at det var sgu egentlig meget sjovere end at spille teater, fordi jeg fik sindssygt meget præstationsangst, når jeg stillede mig op på scenen. Så der fandt jeg ud af, at det nok ikke var det, jeg skulle være.

Efter gymnasiet tog Freja på den Skandinaviske design højskole – for at prøve af, om det nu også var dette hun brændte for, og her blev hun bekræftet i sin nye drøm om at blive møbel designer. Derefter søgte hun ind på Teko og Arkitektskolen.

– Jeg kom ind begge steder, men da jeg er mere business anlagt end kunstnerisk, faldt valget på Teko. Jeg kan godt lide, at det kan sælge, og at det har en mening og en funktion. Et kunstværk er helt vildt flot i mine øjne, men det er ikke noget, jeg kan finde ud af at lave – det skal have en eller anden mening for mig. Og det var derfor, at jeg valgte Teko, og det er jeg også super glad for, at jeg gjorde.

Erfaring først – iværksætter senere

Da Freja var færdig på Teko, gik hun i gang med at søge jobs både som grafisk- og møbel designer. Halvandet år gik med dette, mens hun også lavede en masse freelance opgaver ved siden af, for at holde det ved lige.

– Så fik jeg et job som emballage designer i en virksomhed, hvor jeg egentlig bare sad og styrede alt omkring det. Jeg blev ansat som Grafisk Design Manager, men jeg styrede også deres facebookside, hjemmeside, al emballage og skrev al tekst til alle produkter, og så var jeg også kontordame og lagerpige.

Det var en lille virksomhed bestående af to mand udover Freja. De ville gerne have Freja i løntilskud grundet størrelsen af virksomheden og kapitalen. Jobcentret var dog ikke positivt stillet overfor dette – skulle samarbejdet gå galt, ville Freja ikke have flere dagpenge. Men virksomheden lovede, at sådan ville det ikke gå. Når hendes dagpenge var opbrugt, lovede de at fastansætte hende. Det gjorde de også – i en uge, hvorefter de opsagde hende med undskyldningen om, at de ikke havde råd.

“Der blev jeg så enig med mig selv om, at jeg bare skulle være herre i egen virksomhed. Fordi jeg kan simpelthen ikke finde mig i sådan noget. Og det var faktisk det der gjorde, at jeg startede egen virksomhed. Mine tanker har hele tiden været, at jeg skulle være iværksætter og have egen virksomhed, men ikke lige nu – jeg ville ud og have noget erfaring først, så jeg vidste hvordan det fungerede på arbejdsmarkedet, men det nåede jeg ikke helt, synes jeg, selvom jeg var der et lille år.”

Os på latin

I sommeren 2013 startede Freja sin første virksomhed Nobis design sammen med veninden Camilla. Og det var ved lidt af et tilfælde. En virksomhed, som sælger firmagaver – chokolade og vine, søgte også nogle interiør designs til sit katalog.

Wooden-Clock-Nobis-design- Sælgeren kontaktede os, da han havde set en filt lampe, vi havde designet sammen i forbindelse med et skoleprojekt, og den synes han var helt vildt fed. Og så blev den udgangspunktet for, at vi skulle lave nogle designs til ham. Så vi skulle pludselig til at finde en stil, der var vores, og det var vildt spændende. Det blev så træting – meget nordisk stil. Alt er fladpakket, så det er let at fragte, når det skal sendes som firmagave. Vi har lavet nogle regler for os selv – det skal være lysttræ, filt og alt skal være 100 % dansk produceret.

Sælgeren spurgte derefter til et navn, som han kunne skrive i kataloget. På det tidspunkt brugte Freja og Camilla hver deres navn, når de freelance designede, men FBO og CEP gik ikke rigtigt sammen.

““Kan vi ikke bare hedde Os” sagde jeg – Os Design. Det lød sådan lidt som et børneprogram, der engang gik i fjernsynet – Os Det Bare Os. Det skulle absolut ikke komme derhen. Så vi sad og googlede “os” på alle mulige sprog og fandt så Nobis, som på latinsk betyder os. Navnet Nobis design var der ikke noget der hed, så det tog vi”, fortæller Freja.

Nobis er så lille, at de ikke har registreret virksomheden endnu, da de ikke laver for mere, end hvad man må, før man skal moms registreres.

– Så kan vi bare holde det som et hobbyprojekt, men hvis det lige pludselig giver los, så har vi hele fundamentet bygget op til, at vi kan sætte det i gang. Så den ligger og lurer lidt, og det kan både gå den ene vej og den anden vej.

Undervisning og design

Freja fandt efter opsigelsen et deltidsjob i Designer Zoo i Aarhus. Det er en butik, der er bygget på danske kunsthåndværkers design, hvor udefra kommende designere kan sælge deres designs på kommission i butikken.

– Det gjorde, at jeg kunne slippe for at være i arbejdsmarkedsydelse, og så vidste jeg, at jeg havde en fast indkomst. Og så startede og registrerede jeg min virksomhed FBO design sommeren 2014. Derefter skulle jeg jo bare finde på, hvad jeg kunne udbyde. Så jeg oprettede kurser, hvor jeg underviser i at skitsere. Det var første del af min virksomhed. Så kunne jeg undervise i det og ved siden af finde en masse freelance projekter. Jeg vil gerne lave freelance opgaver, hvor jeg designer for andre virksomheder, men når vi får et hus med værksted, så vil jeg helt sikkert i gang med at lave nogle af mine egne designs.

Frejas undervisningsevner låner hun også ud til Jannik Broz, som er leder for Billedeskolen i Horsens og idemanden bag Tegnefestivalen. Han manglede en til at undervise i 3D tegning på visuelt gymnasium, så der hoppede Freja til og arbejder i dag også tæt sammen med Jannik.

“Det er kreativiteten og opgaverne, og det at jeg selv får lov til at bestemme, der driver mig som iværksætter. Jeg fandt ud af, ved den virksomhed som snød mig, at hold kæft hvor er det træls at arbejde under nogen, man ikke respekterer, og som man virkelig synes gør det forkert. Det gav mig lyst til selv at starte. Jeg tager det jo lidt stille og roligt, i den forstand, at jeg troede, der skulle gå et år, før jeg kunne få det til at løbe rundt, men jeg får det jo til at løbe rundt nu.”

Freja nyder de varierede hverdage, som de mange sider af hendes arbejde giver.

– Det der med at jeg, den ene dag, kan tegne skilte til national park Thy og så være ude og undervise på gymnasiet i 3D, den anden dag. Og næste uge skal jeg ud og undervise i skitsering. Det er også det, der driver mig – der er hele tiden noget forskelligt at lave. Ja, jeg er møbel designer, og jeg kan helt vildt godt lide at designe, men alle de andre ting, synes jeg også, er helt fantastisk.

Her fra VI STARTER SGU ønskes Freja held og lykke med alle hendes projekter og jobs. Vi glæder os til at se, hvad det fører til!

Tjek FBO design og Nobis design ud, og se deres flotte designs.

bubble