BusinessHorsens’ ny erhvervsdirektør, Anders Killmann Petersen, har selv været iværksætter og har flere ideer til at gøre Horsens mere attraktiv for dem, der vil starte selv.
BusinessHorsens skal servicere iværksætterne og så vidt muligt løse de problemer, de står med. Horsens har brug for iværksættermiljøer, hvor der er en naturlig kobling til det mere etablerede erhvervsliv. Det skal være lettere og mindre omkostningstungt at blive en del af et iværksættermiljø.
Anders Killmann Petersen har mange holdninger og ideer til iværksætteriet, og han har selv været en af dem, der kastede sig ud i rollen som selvstændig efter mange år med arbejdsgiverbetalt pensionsordning og lønseddel sidst på måneden.
Mange timer uden den rette gevinst
Anders er oprindelig uddannet akademiingeniør (diplomingeniør) fra Aalborg Universitet. Efter knap 25 år i den grafiske branche, der blandt andet bragte ham tre år til USA i en stilling som produktionschef, kastede han sig over iværksætteriet. I 2011 stiftede han virksomheden Signtific ApS i hjembyen Silkeborg. Virksomheden udviklede software til infoskærme, det såkaldte digital signage. Anders stod primært for salgsdelen.
– Det var kort tid efter krisen, hvor alle sparede på deres marketing. Men jeg tænkte, at hvis vi overlever det her, skal vi nok klare os, siger Anders.
Det gik egentlig fint. En masse ”kold kanvas” gav efterhånden kunder i butikken og flere ansatte, men der var ekstremt mange arbejdstimer i det, og efter knap fire år var det tid at stoppe op.
– Min kone sagde ’du arbejder meget, men får vi helt det ud af det, vi gerne vil?’, og det måtte jeg jo erkende, at vi nok ikke gjorde, siger Anders.
Kontorplads uden depositum
Løsningen blev at lukke virksomheden og søge stillingen som erhvervskonsulent og senere erhvervschef i Hedensted Kommune, som siden blev erstattet af den nye opgave i BusinessHorsens. Da Anders arbejdede i Hedensted havde han et tæt samarbejde med erhvervsdirektøren i Horsens, Signe Smidt. Han havde et ganske godt kendskab til nabobyen, da han senere på opfordring valgte at søge stillingen hos BusinessHorsens.
“…iværksætterne har lys i øjnene og holdningen, at alt kan lade sig gøre. Og det kan det også ofte, hvis man går til opgaven med den rette ildhu”
I Hedensted var han med til at udvikle iværksætterfællesskabet ”Rugekassen”. Et fællesskab, der skulle være nem og billig adgang til.
– Da jeg selv gik ind i et kontorfællesskab i Silkeborg, skulle jeg smide tre måneders leje i depositum, og det kan jeg huske, at jeg syntes var urimeligt. Det var jo døde penge, som jeg hellere ville bruge til at komme i gang, siger Anders.
Derfor var der intet depositum i Rugekassen, og man kunne opsige sin plads med én måneds varsel.
– Det er vigtigt med sådan et sted, hvor man kan prøve sin idé af, uden at man skal risikere en masse penge. For det er vigtigt at blive en del af sådan et miljø. Det giver bare så meget mere end at sidde derhjemme, siger Anders.
Iværksætterhus i Horsens
I øjeblikket undersøger BusinessHorsens mulighederne for et iværksætterhus i Horsens. Et sted, hvor der ikke nødvendigvis er kontorpladser, men et sted, hvor man kan få sparring og udvikle sin idé.
– Vi vil gerne lave et miljø, hvor man kan møde nogle gode folk, der kan rådgive og vejlede. Nogle rum, hvor man kan diskutere forretningsudvikling. Et iværksætterhus, der underbygger vores vækstdrømme – uanset om det er finansiering, forretningsplaner, mersalg eller eksport, så skal vi kunne gribe ind i den verden og hjælpe, siger Anders.
Han vil meget gerne styrke samarbejdet og sparringen mellem iværksættere og det etablerede erhvervsliv, for det rummer en masse muligheder. Det samarbejde kunne måske etableres i et iværksætterhus.
– Iværksættere kan lære af de etableredes forretningsmodeller og systemer, mens de etablerede ofte kan lære meget af iværksætterne. For iværksætterne har lys i øjnene og holdningen, at alt kan lade sig gøre. Og det kan det også ofte, hvis man går til opgaven med den rette ildhu, siger Anders.
Ny iværksætteruddannelse
Han glæder sig også til Horsens’ og Hedensteds nye iværksætteruddannelse, der forhåbentlig bliver en realitet i løbet af foråret eller forsommeren. De to byer var oprindelig koblet på en iværksætteruddannelse i trekantsområdet men valgte sidste år at hoppe fra og lave et alternativ i fællesskab.
– Den uddannelse glæder jeg mig meget til at udvikle. Det bliver et tragtformet forløb, hvor man forhåbentlig kan afsluttes med en eller anden form for udmærkelse, som kan bruges, når man søger finansiering og samarbejdspartnere, siger Anders.
Uddannelsen bliver en sammensmeltning af en række af de kursusforløb, mange private virksomheder i forvejen udbyder – eksempelvis de seminarer om selskabsret, som nogle advokatfirmaer udbyder, eller de gå-hjem-møder om SoMe-marketing, nogle reklamebureauer af og til udbyder.
Mere rå miljøer
Der er mange kontorfællesskaber i Horsens, hvor iværksætterne har gode muligheder for at udvikle sig. Men der er fortsat plads til udvikling på det felt.
– Det kunne være fedt med nogle steder, hvor man let kunne udvide, når man mangler plads. Nogle byer eksperimenterer med containere, hvor man bare tilkøber en container, når man skal bruge flere kvadratmeter. Den tanke kan jeg godt lide. Jeg kunne også godt tænke mig nogle miljøer, der er lidt mere rå og som kan lokke håndværksfag til, eksempelvis nede på havnen, siger Anders.
Han understreger, at der også er brug for at afsøge behovet og mulighederne i oplandsbyerne.
– Det er værd at undersøge, om der er et udækket behov i eksempelvis Brædstrup eller Gedved. Det hele skal ikke kun handle om Horsens, siger Anders.
Attraktiv by for iværksættere
Grundlæggende skal Horsens Kommune bare være en endnu mere attraktiv at starte egen virksomhed i.
– Alle nystartede bør få en velkomstpakke, hvor de får en masse gavekort til udvikling af forretningen. Måske lidt coaching, lidt marketingshjælp, lidt forretningsudvikling, lidt netværk og så videre. Så de føler sig velkomne og mærker, at vi hjælper hinanden i Horsens, siger Anders.