Start up Guide Horsens – en central og alsidig start up hub bygget på fællesskab

This article also exists in an English version.

Her er din iværksætterguide til Horsens. Horsens er en by med et stort fokus på store og små oplevelser i kombination med fællesskab, en dejlig natur og et mangfoldigt udvalg af virksomheder. Horsens har derfor et alsidigt udvalg af iværksættere, fra pølsemanden der starter op på gågaden til byggematadorer der har ekspanderet og opnået stor succes. Samtidig ligger Horsens helt centralt i Danmark og har derfor grundlaget for en optimal logistisk tankegang.

I 2014 bevægede Horsens Kommune sig op på en tredjeplads i befolkningsvækst og har ved årsskiftet til 2015 rundet 85.000 borgere. Horsens Kommune har et ønske om at booste væksten gennem deres ambitiøse erhvervs- og bosætningsstrategi og videreførelse af den succesfulde branding af Horsens. I Horsens er der gode vilkår for iværksættere og en veludviklet struktur for hjælp og rådgivning til fremme af iværksætteri i form af blandt andet netværk, rådgivning og kontorfællesskaber, hvilket også gør Horsens til et attraktivt sted for start ups.

Læs mere om Horsens Kommunes forhold for virksomheder

Acceleratorer / Inkubatorer

BusinessHorsens:

Iværksættervejledning i Horsens Kommune tilbydes officielt af BusinessHorsens, der er en medlemsorganisation med ca. 700 virksomhedsmedlemmer. Organisationens formål er at fremme udvikling og innovation i virksomheder samt booste erhvervsudviklingen generelt i Horsens kommune.

Alle virksomheder i Horsens som har et CVR nr. som er op til 6 mdr. gammelt får tilbudt et iværksætter medlemskab hos BusinessHorsens uden beregning. Foreningen eksisterer i et tæt samarbejde med Horsens Kommune, men er også finansieret af kontingenter fra medlemsvirksomhederne der skaber et stort lokalt erhvervsnetværk. Som medlem bliver man en del af netværket af lokale virksomheder, og får blandt andet vejledning indenfor forskellige områder af virksomhedsdrift!

Læs mere om BusinessHorsens

Den Seriøse Kaffeklub / VI STARTER SGU:

Formålet med Den Seriøse Kaffeklub og VI STARTER SGU er at det skal være sjovt at være iværksætter i Horsens. Den Seriøse Kaffeklub består af fire ildsjæle, der brænder for iværksætteri, og vi tror på at der er mange facetter af iværksætteriet, og at det blandt andet kræver både inspiration, netværk og gode historier for at gøre det sjovt at være iværksætter i HorsensVI STARTER SGU er et af flere start up projekter startet af Den Seriøse Kaffeklub IVS. Mød VI STARTER SGU på Facebook og besøg vistartersgu.dk og bliv inspireret af de mange start up historier, artikler med rådgivning for iværksættere, indlæg med inspiration og debat, iværksætterevents og blogging om byens iværksteder og kontorfællesskaber for iværksættere.

Iværksætterpakken:

Iværksætterpakken er et intenst og målrettet uddannelsesforløb, faciliteret af Erhvervsakademi Dania Silkeborg i partnerskab med LUNDQUIST Human Ressource. På forløbet bliver man klædt på til livet som iværksætter og guidet igennem alle de områder, man som iværksætter skal kunne begå sig indenfor. Iværksætterpakken er sat sammen af  2 akademifagsmoduler, som tilsammen giver en uddannelse på videregående niveau. Forløbet er praktisk orienteret med individuelle og gruppebaserede opgaver samt virkelighedsrelaterede træningssessioner med udgangspunkt i deltagernes forretningsidéer.

Læs mere om Iværksætterpakken

Insero:

Insero investerer i iværksættere og vækstvirksomheder inden for fagområderne energi og kommunikationsteknologi. Ét af Inseros ønsker er at understøtte og udbrede iværksætteri i Horsens og skabe vækst og udvikling i regionen. Organisationen opererer inden for energi og kommunikationsteknologi, hvor de tilbyder nye løsninger, projekter og uddannelse til blandt andet iværksættere. Insero er mere specifikt frontløbere på områder såsom intelligent styring, e-mobilitet og geoenergi. Samtidig bestræber de sig på at tænke teknologier integreret, så de spiller ind i fremtidens smart grid. Læs mere om Insero her eller følg Insero på Linked In

VIA Studentervæksthus:

VIA University College er et fremtrædende uddannelsesorgan i Horsens, som med deres studentervæksthus har skabt et succesfuldt iværksættertilbud til entreprenante studerende i Horsens og et center for innovations- og entreprenørskabsaktiviteter på VIA UC. Væksthuset tilbyder studerende at deltage i netværks- og inspirationsarrangementer, faglige indlæg, workshops og events, innovationsforløbene IdéAgent, App Lab eller Social Pilot, startup rådgivning, kontorpladser i Vitus Bering Innovation Park.

Læs mere om VIAs Studentervæksthus

Learnmark Innovationslinje:

Denne uddannelse finder sted på byens handelsskole, Learnmark Horsens, der engagerer kreative og disciplinerede elever, som brænder for iværksætteri. Uddannelsen har til formål at booste de studerendes iværksættergen ved at lade dem sysle med udvikling af nye idéer og afprøvning af teorierne i praksis. Eleverne arbejder blandt andet med at udvikle deres egne virksomheder, hvilket skaber sammenhæng imellem teori og praksis, som de studerende bruger når de skal videre med iværksætteriet.

”Vil du lære, hvordan du sætter dit præg på fremtiden, så er innovationslinjen det rette for dig!”,  Alexander Engby (Elev på Learnmark Horsens Innovationslinje). 

Læs mere om Learnmark Horsens Innovationslinje

Private og offentlige rådgivere:

En lang række private virksomheder i Horsens engagerer sig i iværksættere via hjælp og rådgivning om forskellige fagområder såsom regnskaber, jura, finansiering, skat og moms og meget andet. Mange rådgivere stiller viden og ressourcer til rådighed uden beregning i et indledende opstartsforløb for iværksættere, hvorefter iværksætter og rådgiver kommer til enighed om et finansieringsniveau og forløb for iværksætteren.

Kontorfællesskaber

Der findes en række kontorfællesskaber i Horsens og hvert sted har sit eget sæt værdier og måde at gøre tingene på. Vi har tegnet en profil af de forskellige fællesskaber som kan være relevante for dig som iværksætter. Få et overblik over stederne på VI STARTER SGUs IVÆRKSTEDER kort.

FÆNGSLET:

FÆNGSLET i Horsens var oprindeligt et traditionelt fængsel, men de historiske bygninger er nu omformet til en fremtrædende kulturstation i Horsens, med museum, koncerter, events og nu også et iværksætterhub, hvor iværksættere kan leje et skrivebord i de gamle administrationslokaler og med plads til ca. 15 iværksættere og i fængselscellerne tæt på etableres mødelokaler og lounge til iværksætterne.

Læs mere om FÆNGSLET i Horsens

Vitus Bering Innovation Park – fokus på innovation og internationale iværksættere:

Kontorfællesskabet i Vitus Bering Innovation Park er stedet for de innovative og internationalt orienterede iværksættere. Miljøet er lokaliseret på VIA University College i udkanten af Horsens, hvilket fremmer et frugtbart samarbejde og gensidig sparring imellem uddannelse og iværksætteri samt resulterer i en lang række uddannelser i entrepreneurship.

I kontorfællesskabet Vitus Bering Innovation Park befinder der sig også et mindre kontorfællesskab, som har fået navnet Bering StartUp. Bering StartUp er et unikt tilbud til iværksættere og virksomheder, hvis CVR nummer er under tre år gammel. Udover at få et skrivebord, har man også adgang til stedets faciliteter og til to kompetente coaches der kan hjælpe ens virksomhed på vej.

Læs mere om Vitus Bering Innovation Park

Læs mere om Bering StartUp

Bubblelabs – stemning og fællesskab:

Bubblelabs er et kontorfællesskab som drives af Daniel Bach og Kevin Refvik fra webbureauet bubblemedia. Bubblelabs er stedet for iværksættere der har lyst til sparring og socialt fællesskab. En fotograf, en webudvikler, to journalister, en virksomhedsrådgiver og en konsulent indenfor nudging samt selvfølgelig bubblemedia, hører på nuværende tidspunkt til i de gamle retslokaler, hvor vinduestremmerne fortæller bygningens oprindelige historie.

Læs mere om Bubblelabs

Easyoffice – Central beliggenhed til den enkelte:

Kontorhotellet i Tobaksgården i Horsens er stedet for iværksættere der kan lide en lukket dør, så man kan fokusere 100% på sin egen forretning. Kontorhotellet i Tobaksgården er en af Horsens ældste kontorfællesskaber for iværksættere og man bestemmer selv, om man vil binde sig for 3, 6 eller 12 måneder af gangen. Jo længere bindingsperiode desto lavere leje. Selvom lejerne er meget forskellige, vælger nogle at samles til frokost i hverdagen og holder julefrokost én gang om året, men der gøres ikke noget særskilt for at fremme det sociale samvær fra kontorhotellets side.

Læs mere om Easyoffice

Bastian – inspirerende rammer i ét stort iværksætterlokale:

Kontorhotellet Bastian har smukke rummer i nogle af Horsens mest inspirerende erhvervslokaler i en gammel kedelbygning, hvor enkeltmandsfirmaer arbejder sammen i et lokale med elektriske hæve-sænkeborde, Mac-computere og ergonomiske kontorstole.

Læs mere om Bastian

Kontorhotel Horsens Marsallé:

Iværksættere kan leje et skrivebord, få ro og en god internetforbindelse til rimelige penge på otte skrivebordspladser til udlejning på Marsallé i Horsens. Lejemålene er uden opsigelsesvarsel og man skal ikke betale depositum.

Læs mere om Kontorhotel Horsens

Tinghuset – centrale historiske lokaler og højt til loftet:

Kontorfællesskabet i den gamle arrest fra 1902 skaber unikke rammer for iværksætteraktiviteter. Når man træder ind i bygningen ser man 30 celledøre på de tre etager og flotte synlige stålkonstruktioner med plankegulve fungerer som gangbroer og trapper mellem etagerne. 30 fængselsceller er forvandlet til 11 kontorrum, fælles møderum, toiletter og et køkken. En kunstner, et ingeniørfirma og en lokal avis er blandt andet lejere i de gamle fængselsceller.

Læs mere om Tinghuset

Erhvervshuset – 900 kvadratmeter centrale, charmerende og luksuriøse iværksætterfaciliteter:

Som én af midtbyens ældste huse er Erhvervshuset omformet til kontorlokaler for iværksættere i Horsens med overblik over livet på byens gågade og den gamle apotekergård. Med knirkende trægulve og udskårne dørkarme giver et historisk tvist til det moderne køkken og mødelokale. Her finder man både større lejemål på 40 kvadratmeter og mindre lokaler til enkeltmandsvirksomheder. Lige nu finder man blandt andet iværksættere indenfor ingeniørfaget, rejsebranchen og konsulentvirksomhed.

Læs mere om Erhvervshuset

Fokus på iværksættere

Her får du nogle af vores bud på de mest visionære og innovative start ups samt succesfulde iværksætterpersonligheder i Horsens.

K.H. Würtz:

Kasper Würtz overtog virksomheden fra faderen, den anerkendte Aage Würtz, og iværksætteren drives af kærligheden til håndværket bag et godt stykke keramik. K.H. Würtz er en succesfuld horsensiansk virksomhed, med fokus på de stolte håndværkstraditioner, keramikfaget og det store stykke håndværk, der ligger bag udviklingen af et Würtz produkt.

Læs mere om Würtz

Det visionære køkken:

Den frivillige organisation, Det Visionære Køkken, drejer sig om at minimere madspild og fremme sunde madvaner. Det visionære køkkens formål er nemlig at vi skal bruge vores ressourcer smart i fremtiden og omtænke det vi gør på nuværende tidspunkt. Iværksætterne bag projektet holder eksempelvis hver uge gratis middage som er åbne for alle – og som skabes ud fra madvarer som supermarkederne smider ud, selvom varerne ikke fejler noget.

Læs mere om Det Visionære køkken

Michael Mortensen:

Her er der tale om en succesfuld iværksættersjæl, som først var en vigtig brik i skabelsen af Danmarks største leverandør af parcelhuse, HusCompagniet, efterfulgt af byggematadoren Casa, som renoverer, opfører og driver ejendomme over hele Danmark.

“Hvis du vil starte selv, så gør det da! Køb en telefon og gå i gang! Du undgår sikkert ikke at snuble undervejs, men hvis du ikke tager det første skridt, finder du aldrig ud af, hvad det hele kan føre til”, siger Michael Mortensen.

Læs mere om Michael Mortensen og hans iværksættereventyr

Display Festival:

I dag er dette tiltag, som fokuserer 70% på musik og 30% på kunst, en kraftigt voksende festival, som har rykket sig fra at være et lokalt musikevent til en større kulturel begivenhed med stor betydning for det kulturelle rum i Horsens.

Læs mere om Display Festival

Frank Panduro:

Som en fremtrædende personlighed på den horsensianske og danske iværksætterscene har Frank Panduro som direktør og primus motor i Horsens & Friends været drivkraften bag de store koncertoplevelser i Horsens som igennem en årrække har spillet en væsentlig brik i omformningen af Horsens image som en omdrejningspunkt for store oplevelser og events.

Læs mere om Frank Panduro

Events

vistartersgu.dk finder du en kalender hvor alle events der henvender sig til iværksættere i Horsens florerer. Både mindre events som informationsmøder eller iværksættercaféer og større events såsom messer eller konferencer bliver løbende sat på kalenderen. Nogle events er tilbagevendende, imens andre er enkeltstående tiltag. Herunder får du en kort gennemgang af tilbagevendende events og større start up events der har fundet sted i Horsens.

- du er altid velkommen til at sende os et lead på et event, hvis du kan se at vi mangler det i kalenderen.

Informationsmøder med BusinessHorsens:

Hver måned tilbyder region midt informationsmøder for iværksættere og med jævne mellemrum foregår disse møder i Horsens. Et gratis informationsmøde hos BusinessHorsens klæder dig på til at komme videre indenfor en række områder indenfor iværksætteriet. Møderne er åbne for alle og giver iværksættere dyrebar viden og værktøjer, der gør dem rustet til at komme i gang. På BusinessHorsens website finder du desuden en liste over events for iværksættere og etablerede virksomheder. Se listen her.

Læs mere om informationsmøder for iværksættere hos BusinessHorsens

Vækstcaféen:

VækstCaféen er arrangeret af BusinessHorsens, Den Seriøse Kaffeklub, Vitus Bering Innovation Park samt en række private rådgivere, som mødested for iværksættere og små virksomheder, der vil udveksle erfaringer og eventuelt samarbejde.

Læs mere om vækstcaféen i Horsens

Iværk&Vækst:

Tilbage i april 2015 afholdt en gruppe af aktører iværksættermessen, Iværk&Vækst, som er et af Danmarks største inspirationsforum for iværksættere. Iværk&Vækst messen tilbyder rådgivning fra eksperter, møder og netværk imellem iværksættere, workshops, oplæg fra succesfulde iværksættere og rådgivere. Messens program inkluderede inspirerende talere fra succesfulde entreprenører, interessante debatter, Business Dating, intensiv 1:1 sparring, værdiskabende workshops og meget mere.

Læs mere om Iværk&Vækst her

Likemind – uforpligtende netværk med ligesindede

Horsens har taget det verdensomspændende netværkskoncept, Likemind, til sig og det er blevet en succes. Hver 3. fredag i måneden popper Likemind op et sted i Horsens og samler en masse ligesindede til hyggeligt og inspirerende netværk.

Hold øje med hvor Likemind popper op næste gang her

bubble