Verdens venligste virksomhed

Det hele begyndte med en undren: I dag står Signe Næssing i spidsen for app’en ”Vi er venner”, som skal hjælpe mennesker med udviklingshandicap til at knytte venskaber.

Signe er oprindelig grafisk uddannet og har arbejdet som projektleder i store reklamebureauer. Da zumbadansen kom til Danmark for omkring ti år siden, gik hun all in på den nye dille. Hun blev instruktør og underviste store hold på op mod 200 deltagere, primært kvinder.

Viervenner5Plads til udviklingshæmmede?

En dag fik hun en henvendelse, der både skabte en undren og en smule forargelse.

– De ringede fra et bosted for at høre, om otte udviklingshæmmede måtte få lov til at deltage på mit zumbahold. Jeg sagde, ’ja, selvfølgelig. Hvorfor skulle de ikke måtte det?’ Jeg fik så at vide, at de var blevet afvist på andre hold, fordi de ikke kunne finde ud af dansetrinnene, siger Signe Næssing.

Hun forstod ikke afvisningen, for på et hvilket som helst zumbahold er der massevis, der har motoriske og rytmiske udfordringer – problemer med ”at finde ud af det”. Så selvfølgelig var Signes hold også åbent for udviklingshæmmede. Samtidig oplevede Signe en klar berigelse til undervisningen, da de otte nye deltagere kom med.

– Udviklingshæmmede har ikke det samme filter som de fleste af os andre. De kaster sig bare ud i det uden at skele særligt til sidemanden. De kan bare tænke ’kæft, hun er god; det er jeg ikke’, og danse upåvirket videre, siger Signe.

The feel good way

Det inspirerede hende til at udvikle ”The feel good way”, der er en træningsform, som kombinerer bevægelse, dans og sang. Træningsformen er målrettet mennesker med udviklingsmæssige, intellektuelle og fysiske handicaps. Øvelserne er strikket sammen, så alle kan være med. For det gælder ikke om at gøre det rigtigt; det gælder om at være med.

“Det er blevet en almindelig opfattelse, at udviklingshæmmede altid er vilde med gammeldags dansk mad og dansktopmusik.”

Siden har Signe uddannet omkring 750 instruktører i Danmark, Sverige og Norge i træningsformen, der er motion forklædt som dans.

Overset potentiale

Arbejdet med udviklingshæmmede gav Signe lyst til mere. For hun syntes, der var alt for meget vanetænkning og fordomme forbundet med målgruppen.

– Det er blevet en almindelig opfattelse, at udviklingshæmmede altid er vilde med gammeldags dansk mad og dansktopmusik. Men hvad sker der mon, hvis man sætter noget andet musik på og serverer sushi for dem? De har et barnligt udtryk, men de har samtidig et livs erfaringer med sig, siger Signe.

Så der er massevis af potentiale, der ikke bliver brugt. Hvor man for få årtier siden ofte så de udviklingshæmmede i skånejobs på virksomhederne, er de i dag mest at finde på bosteder og beskyttede værksteder. De er ude af øje og ude af sind for resten af samfundet.

– Det er ærgerligt, for ret ofte ville det give dem et bedre liv, hvis vi ikke beskyttede dem så meget. Jeg er i forbindelse med en virksomhed i USA, der er startet af en far og hans søn med Downs. Sønnen var vild med at glæde andre og sokker med print. Sidste år omsatte ”John’s Crazy Socks” for seks millioner dollar, siger Signe.

viervenner2Udpræget ensomhed

Isolationen er formentlig også en af årsagerne til, at vi sjældent ser initiativer som ”John’s Crazy Socks” herhjemme. For de udviklingshæmmede og deres pårørende mødes sjældent i kreative fællesskaber, hvor den slags ideer kan opstå. Faktisk mødes udviklingshæmmede alt for lidt med hinanden.

En undersøgelse fra Socialpædagogernes Landsforbund fra 2017 viser, at alt for mange handicappede har ganske få eller ingen venner. 435 socialpædagoger svarede på de handicappedes vegne, og hver ottende af disse socialpædagoger kunne berette om handicappede uden venner.

– De udviklingshæmmede har ikke så let ved at fastholde venskaber over eksempelvis sociale medier, fordi de ofte er ordblinde og i øvrigt ikke forstår ironi og den jargon, man finder på nettet, siger Signe.

App mod ensomhed

Det skal den nye app, ”Vi er venner”, hjælpe med. Appen er bygget op, så brugerne mødes omkring interesser. Hvis man f.eks. interesserer sig for madlavning eller biler, vil man hurtigt finde andre brugere med de samme interesser. Kommunikationen kan herefter primært ske med tale- eller videobeskeder. Så hvis man har fået en god ven på Sølundfestivalen, der bor langt væk, er det pludselig lettere at fastholde kontakten. Det kunne animere flere udviklingshæmmede til at gøre noget ved de interesser, de går og bakser med.

“Vi vil være verdens venligste virksomhed.”

– Jeg fik faktisk ideen til appen, da jeg mødte en fyr med Downs, der hedder Peter. Han er en voksen mand, og han fortalte, at han er vild med at fiske. Men da jeg spurgte ham, hvor mange gange han havde været på fisketur i sit liv, var svaret ”to gange”. Med den her app han Peter dele sin interesse med andre over hele landet, og det er lidt nemmere at vække en interesse, når man kan dele videoer med fisk, kroge og madding, siger Signe.

Venture City Horsens hjalp virksomheden videre

Appen er en venskabsapp, så den er ikke skabt med dating for øje. Men hvis nogle amoriner skulle antændes, er der naturligvis intet galt i det. Det er heller ikke et krav, at man er udviklingshæmmet, hvis man skal oprette en profil. Appen er tiltænkt alle med udviklingshandicap, så eksempelvis spastikere er også mere end velkomne til at bruge den. Det samme gælder pårørende til mennesker med udviklingshandicap.

viervenner3Signe var tidligere i år et smut i Venture City Horsens og pitche appen. Det pitch betød, at to business angels hoppede med ombord med 600.000 investorkroner. Det er samtidig ”kloge penge”, og investorerne har hjulpet Signe og hendes projekt videre. Appen er programmeret i Rusland gennem en virksomhed i Aarhus, og den er klar i en betaversion til App Store og Google Play i disse dage.

Investeringen har også betydet, at Signe har kunnet ansætte Laila og Ida på kontoret. Flere ansættelser ventes at følge, når først appen er ude på det kommercielle marked. Ambitionerne begrænser sig heller ikke til det danske marked.

– Vi har en ret unik app, og der er et stort potentiale udenlands. I Storbritannien har de udviklingshæmmede det f.eks. langt værre end herhjemme med høje selvmordsrater til følge. USA er også en mulighed, men først skal vi jo lige finde ud af, hvad man er villig til at betale for sådan en tjeneste på de markeder, siger Signe.

Verdens venligste virksomhed

Foreløbig gælder det dog det danske marked, og det kan godt blive en udfordring at få fat i brugerne. For det er ikke et segment, man let fanger med annoncer og reklamer igennem de sædvanlige kanaler.

– Vi skal ud på bostederne, ud på festivaler og andre steder, hvor de mødes. Men selvom de er lidt vanskelige at få fat i, er det en meget engageret og loyal kundegruppe, når man først har fået dem i tale, siger Signe.

Fremgangsmåden er noget af den samme som ved markedsføringen af ”the feel good way”: God energi, højt engagement og fordomsfri tilgang til en målgruppe, der er vant til at blive proppet i en snæver bås.

– Vi vil være verdens venligste virksomhed, bedyrer Signe med et smil og udpræget sans for allitterationer.

Du kan give ”vi er venner” et like på Facebook og læse mere på hjemmesiden.

bubble