- Vi tager det, som det kommer …

Iværksætterhistorien om Horsens CrossFit bekræfter, at indhold er vigtigere end form. Rammerne betyder i udgangspunktet meget lidt, hvis engagementet og iværksættergnisten er til stede.

Hvis fitness var musik, ville crossfit være en blanding af industrial og heavy metal, mens aktiviteterne i de store fitnesskæder lød som poprock eller easy listening. De fysiske rammer for crossfit skal i udgangspunktet helst være lidt rå og primitive, så man kan svinge sine kettlebells eller smide med bildækkene uden at være bange for ridser i parketten eller smadrede spejlvægge. Horsens CrossFits lokaler på Alrøvej i en karré af autoværksteder og småindustri passer helt perfekt til det billede. Udenfor afslører mågeskrig, lugt og arbejdsstøj, at man er foruroligende tæt på havnen – langt fra al den overflade og ”make belive”, jagten på den veltrimmede krop også kan være.

Begyndte i lånte lokaler

Der er sket en del for Horsens CrossFit, siden Peter Baadsmand og makkeren Jake Bærentsen begyndte med nogle kettlebells i den velkendte odeur af sure sokker i gymnastiksalen på Søndermarksskolen. Det var i 2011.

– Vi gik i gang med at låne lokaler på skolen og kørte en Facebookkampagne for at få medlemmer. Ved første træning mødte to op, og efter et halvt år havde vi 20 medlemmer. Det gik stille og roligt i den rigtige retning, siger Peter Baadsmand.

Peter arbejdede som autoriseret isolatør dengang, og han og Jake havde fået smag for crossfit gennem Aarhus CrossFit. De faldt begge for træningsformen af flere grunde, men fællesskabet med de andre brugere var en væsentlig årsag. Her var man ikke bare en anonym bruger, der klædte om, trænede og tog hjem. Her kendte man hinanden og hjalp hinanden – også uden for træningslokalerne. Der var lidt networking i det. Men sundhedsaspektet i træningsformen fangede for alvor de to. Crossfit er en langt mere funktionel træning end at sidde og slide i en maskine med de samme monotone bevægelser igen og igen. Træningen giver mere smidighed og en mere naturlig fysisk sundhed, mener Peter Baadsmand:

– Og så er det jo en træningsform, hvor man kan træne igennem. Det er edderbankemig hårdt, hvis man kun har prøvet traditionel fitnesstræning. Vi var mørbankede de første gange.

crossfit Horsens iværksætteri

– Crossfit er en sund og funktionel træning, mener Peter Baadsmand. Foto: Martin Qvist Tyron.

Ingen viden om forretning

De besluttede sig for at prøve det af i Horsens. Først i lånte lokaler på skolen og året efter i ledige lokaler på Ternevej, i det daværende GASA. Uden den mindste viden om at drive forretning. Først blev weekenderne brugt til alt det praktiske med at udbygge forretningen, lave PR og istandsætte lokalerne, siden fik Peter mulighed for at gå på deltid som isolatør, så han kunne arbejde skiftevis to uger som isolatør og to uger som fuldtids-crossfitiværksætter.

Men ugerne med isolatørarbejdet var ikke for svage sjæle.

– Efter sådan en arbejdsdag, hvor jeg stod op klokken 5:30 for at køre på arbejde i Aarhus og så havde fyraften klokken 23 fra crossfit, var jeg godt brugt. Og næste dag begyndte det hele forfra. Men det var jo også fedt at opbygge sit eget, siger Peter Baadsmand.

Lokaler tæt på byen

I begyndelsen af 2014 fandt Peter og Jake lokalerne på Alrøvej, og de besluttede sig for en ekstra afdeling, tættere på byen og tættere på de andre fitnesscentre. Det var naturligvis lidt af en opgave at omdanne de slidte, garagelignende lokaler, hvor en bedemand tidligere havde opbevaret tomme kister og andet merchandise til den sidste rejse. Som nævnt var det ikke den store viden om forretning, der fik dem til at tage skridtet.

– Sådan er det tit med mænd som iværksættere. Hvor mange kvinder helst vil tænke tingene godt igennem, inden de springer ud i det, er vi mænd tit lidt dumme og tænker ”det skal nok gå – Vi tager det, som det kommer”. Og sandheden er jo så heldigvis, at hvis man tror på, at det nok skal gå, ja så kommer det ofte til at gå hen ad vejen, siger Peter Baadsmand.

Og det er kommet til at gå for Peter. Ganske fint endda. Jake har forladt skuden og er hoppet på en anden skude (han er sømand), og Peter har for længe siden droppet isolatørjobbet og er gået all in.

crossfit horsens iværksætteri

– Vi har et fællesskab, man godt kan blive afhængig af, siger Peter Baadsmand.

Fællesskab og medejerskab

Der er løbet noget vand i åen siden de to første interesserede mødte op på Søndermarksskolen i 2011. Lokalerne på Ternevej er revet ned for at give plads til boligbyggeri. I år håber Peter, at Horsens CrossFit, der også er blevet et Aps, når de 300 medlemmer. Udover medlemmerne hjælper Horsens CrossFit også hold i afgrænsede forløb. F.eks. er elitehåndboldpigerne fra Horsens blevet tæsket godt og grundigt igennem i Horsens Crossfit i et forløb over to måneder.

Det er blevet en fornuftig forretning for Peter Baadsmand, så der er råd til både salt og æg, men det er ikke noget, man bliver rig af. Til gengæld er det noget, man bliver glad af.

– Jeg kender fornavnet på alle vores medlemmer og hos en del kan jeg også efternavnet. Mange af dem har hjulpet med – og hjælper med – når vi skal have malet nogle vægge eller lavet noget tømrerarbejde. Det giver et fællesskab og et medejerskab, som man godt kan blive afhængig af, siger Peter Baadsmand.

Du kan læse mere om Horsens Crossfit på deres hjemmeside, og du kan give dem et like på Facebook.

Foto: Brian Nonbo Photography
bubble