17 år og iværksætter på andet år

Alexander Gram Jensen har allerede haft fingrene i flere iværksætterprojekter, han har snart haft sin virksomhed, Mötrik, i to år og så er han bare 17 år gammel.

Der er flere og flere unge som ønsker at gå iværksætteriets vej og som nu også vælger at gøre ord til handling. Der er nemlig mange flere muligheder for de unge iværksættere i dag, og der spiller skolerne en væsentlig rolle, det mener Alexander i hvert fald – han har oplevet megen støtte fra Learnmark HTX i Horsens, hvor han til dagligt går i 2. g.

Mötrikken spændes fast

I maj 2014 mødte Alexander en jævnaldrende gut over en app. Gutten var Anders Thuesen fra Esbjerg, og de to faldt hurtigt i snak og blev enige om at de sammen skulle lave en virksomhed. Det tog dem ikke lang tid at få det op at køre og allerede inden for kort tid havde de deres første kunder.

– Anders er primært programmør, og jeg sørger hovedsageligt for, at han har noget at lave. Jeg laver også selv nogle af siderne, men han tager sig meget af de store opgaver, da han er sindssygt skarp til at kode, lyder det fra Alexander.

For Alexander startede hele idéen med at lave en virksomhed under en samtale med et par kammerater i skolen. Idéen var den gang at lave en hjemmeside hvor de skulle sælge mobil covers, og der stod Alexander for udvikling af hjemmesiden.

Det er langt fra alle iværksættere, der rammer en home-run på første forsøg, og der gik heller ikke lang tid før de måtte lukke ned for den idé. Men det gav Alexander blod på tanden, og han opdagede, at han godt kunne finde ud af at lave hjemmesider i en større skala.

Mødet med Anders gav Alexander en ny mulighed for at lave en virksomhed, og Mötrik bliv født. I stedet for mobil covers som salgsprodukt blev det hjemmesider de skulle sælge.

Mötrik har, som alle andre virksomheder, udviklet sig og de to iværksættere ønsker ligeså meget at lave hjemmesider, som at bruge Mötrik som en platform for salg af andre produkter.

Vinder flere priser med (skole)projekt

Da Vinci-Konkurrencen

– er en udstillingskonkurrence

– er for elevteams fra ungdomsuddannelser

– er en del af arrangementet Danish Entrepreneurship Award

Læs mere om Da Vinci-Konkurrencen her.

Tingene går hurtigt i iværksætteriets verden og Alexander har allerede flere projekter bag sig som enten ikke er startet helt op endnu eller som er solgt. Det seneste projekt, som han og Mötrik nu er gået all in på, er et projekt som Alexander startede i skolen sammen med to klassekammerater i forbindelse med faget Teknologi.

Projektet hedder SubReader og er et system der kan læse undertekster på film op for ordblinde eller svagtseende. Idéen kom fra Alexanders dagligdag, da han har en lillebror som er ordblind, og han derfor så et behov for sådan et system.

Og Alexander, de to skolekammerater og Mötrik har allerede haft succes med SubReader. I november 2015 vandt de førstepladsen i Da Vinci-Konkurrencen og den 19. januar i år vandt de igen førstepladsen til innovationsmessen, Regionmesse Øst.

Siden november 2015 har Mötrik udviklet på systemet, og selvom projektet er startet i skolen, så har Alexander og Anders bestemt tænkt sig at løfte det ud af skolerammerne og ud i erhvervslivet.

Skolen – en oplagt ramme at starte (sgu) i

Selvom det kan være udfordrende at starte egen virksomhed i så ung en alder, så er der bestemt også en hel del fordele.

På Learnmark Horsens er der mange muligheder for eleverne at prøve kræfter med iværksætteri i forskellige fag og konkurrencer – så som Da Vinci-Konkurrencen. Får man en idé, der er god nok til at gå videre med udenfor skolen, så opfordres eleverne til det, og her er der mulighed for at blive en del af et inkubator projekt, hvor man kan få et kontor på skolen og tilknyttet en lærer der vejleder en.

– Skolen har rigtig meget fokus på iværksætteri. Jeg kan koble meget fra undervisningen med min virksomhed, nu har jeg f.eks. E-handel som valgfag – det går ud på at udvikle en internetbaseret virksomhed, og der har jeg så fået lov til at sidde og arbejde med min egen virksomhed. Vi får også stillet en masse til rådighed; et værksted og teknik, og vi får lovligt fravær hvis vi skal til møde med nogen, fortæller Alexander.

Alexander vil derfor råde andre unge til at springe ud i iværksætteriet, hvis det er noget de går og drømmer om, og de skal ikke vente til de er færdige med skolen.

“Bare kom igang! Man bor stadig hjemme, det er noget andet når man flytter hjemmefra og har en masse udgifter, det har jeg jo ikke. Jeg kan bare sidde hjemme foran computeren og arbejde. Så for unge er det nok bare at prøve det af”, lyder det fra Alexander.

At blive taget seriøs

Spørger man Alexander om hvilke udfordringer de er stødt på i deres iværksætteri, er det heldigvis ikke mange han kan nævne, men desværre har deres unge alder dog kostet dem lidt, bogstaveligtalt.

– Umiddelbart har udfordringerne været i forhold til det at kunne drive et selskab, når man er under 18 år – det har vi dog nu fået løst ved at registrere virksomheden i Anders’ fars navn. Men før vi blev registreret som selskab, var det en udfordring at tage de priser vi gerne ville, grundet grænsen på de 50.000 kr. – vi ville jo gerne have opgaver hele året rundt, lyder det fra Alexander.

Derudover har der desværre også været enkelte kunder som er hoppet fra, grundet deres unge alder – det kan være svært at få nogen af kunderne til at tage dem seriøst, men heldigvis har flertallet blot syntes, at det var fedt og har haft lyst til at give dem en chance.

– Det har nok især været ved større kunder, at der har været lidt problemer med at vi kun er 17 år. Det er gået fint hvis jeg har snakket i telefon med dem, da jeg har en lidt dyb stemme, men så snart de spørger lidt ind til os, så er nogen hoppet fra en gang i mellem, fordi de ikke rigtig tror, at vi kan bære det, fortæller Alexander.

Efter HTX regner Alexander med at flytte til København og læse Business Administration og Ledelse på CBS, han er blevet klar over, at det er det menneskelige aspekt i arbejdet, som han brænder mest for, og at det er den vej han vil gå.

Mötrik skal stadig være en del af hans hverdag, og især SubReader håber han på kommer til at blive stort. Om Alexander skal fortsætte i iværksætteriets spor resten af livet kan han ikke svare på, men for nu skal han.

VI STARTER SGU ønsker Alexander al held og lykke med Mötrik og SubReader, vi glæder os til at følge Alexanders færd.

Du kan tjekke Mötriks hjemmeside ud her.

Alexander Gram Jensen (i midten) foran SubReader stand til messe, sammen med en klassekammerat, William Nyby Pedersen (til venstre) og kompagnon Anders Thuesen (til højre).
bubble