Ansættelsens svære kunst

Det er et stort skridt at ansætte første gang. Her vil rekrutteringsvirksomheden HR Relationer gerne hjælpe med sparring, så den helt rette kandidat får posten.

Iværksættervirksomheder begynder ofte som enkeltmandsvirksomheder eller som partnerskaber med én eller flere partnere. Det er altid et stort skridt at tage, når der skal ansættes medarbejdere, fordi ansvaret bliver et helt andet.

– Pludselig skal du først udbetale løn til din medarbejder, før du eventuelt kan trække løn ud til dig selv. Det sætter nogle andre krav til stabiliteten i omsætningen, siger Jaspir Pedersen, indehaver af HR Relationer i Horsens.

Knap halvdelen fyres inden 12 mdr.

Det er omkostningstungt at ansætte en medarbejder, og det kan godt tage pusten ud af en iværksættervirksomhed, hvis man ansætter den forkerte. Ud over alt papirarbejdet er der også omkostninger til oplæring og omkostninger til at udvælge den rette kandidat blandt måske hundreder af ansøgninger. Det kan hurtigt blive uoverskueligt, hvis man skal igennem processen flere gange til den samme stilling.

Det er der en del, der skal. For statistikkerne taler sit eget, tydelige sprog: Ifølge Jaspir Pedersen bliver 40 pct. af alle nyansatte gået eller forlader selv jobbet, inden det første år er gået. Det sker, fordi virksomhederne ansætter på faglighed og glemmer, hvor meget kemi og personlighed betyder. Når de fyrer, er det som oftest i personligheden hos medarbejderen, årsagen ligger.

Påtager sig et løbende ansvar

Jaspir og hendes medarbejder, relationsskaber Jørgen Jeppesen, hjælper dagligt virksomheder til at ansætte de rette – og kandidater til at finde de rette arbejdspladser.

- Vi undersøger altid virksomhederne grundigt. Vi ser på deres udskiftningsgrad for at fornemme, om det er et rart sted at være, og vi taler med medarbejdere, siger Jørgen Jeppesen.

For det gælder om at spore sig helt ind på virksomhedens værdier og arbejdsmiljø, hvis man skal finde den helt rette kandidat. Det er vigtigt, fordi HR Relationer efter ansættelsen påtager sig ansvaret for medarbejderen fortsatte indsats i virksomheden. Hvis vedkommende eksempelvis stopper pga. samarbejdsvanskeligheder indenfor tre måneder, garanterer HR Relationer en ny kandidat gratis. Til gengæld vil de også påtage sig ansvaret, hvis der er konflikter, som skal løses.

– Vi holder opfølgningssamtaler med medarbejderen og kunden én gang om måneden i garantiperioden, og hvis der opstår en konflikt, som truer medarbejderens videre ansættelse, sætter vi os for bordenden og søger at løse tvisten, siger Jaspir Pedersen.

Sparring kan være nyttigt

Det er de færreste iværksættervirksomheder, der vælger at anvende et rekrutteringsbureau, når den første medarbejder skal ansættes. Enten har man allerede en kandidat i kikkerten fra netværket, eller også er det bare lidt spændende at opleve den nye interesse for virksomheden, ansøgningerne repræsenterer. Det er altid smigrende, når en masse mennesker viser interesse for ens hjertebarn.

Men det kan måske alligevel være en god idé at sparre lidt med et rekrutteringsfirma, før man skrider til ansættelse. For hvad skal man være særlig opmærksom på, når man udvælger en kandidat? Hvor er faldgruberne? Hvad skal man kigge efter i den nye medarbejder?

– Vi hjælper gerne med sparring eller et coachingforløb rettet mod medarbejdertyper. Vi har også et ret stort netværk at trække på, hvis man undervejs overvejer at outsource hele eller dele af kandidatudvælgelsen, siger Jørgen Jeppesen.

HR Relationer har hjemme i Lichtenbergsgade. Virksomheden begyndte for to og et halvt år siden med Jaspir som medstifter. Efter det første halvandet år overtog hun selv virksomheden og ansatte i november i fjor Jørgen Jeppesen som relationsskaber. Jørgen har en bred erhvervserfaring indenfor ledelse og salg i bl.a. Royal Unibrew og DONG.

Du kan læse mere om HR Relationer på hjemmesiden og give dem et like på Facebook.

Jørgen Jeppesen og Jaspir Pedersen.
bubble