En målsætning her på VI STARTER SGU er, at gøre det sjovere at være iværksætter i Horsens, og en af måderne vi agter at gøre det på, er, at informere jer iværksættere om hvilke muligheder der er – ikke kun i Horsens, men også i omegnen.
Dansk Produktions Univers ligger i Hedensted og har som formål at “fastholde og udvikle produktions arbejdspladser i Danmark.” Og i den forbindelse søger de selvfølgelig også at hjælpe produktionsiværksættere.
Nedenstående artikel fra Dansk Produktions Univers, viser et eksempel på en super sej iværksætter, som netop fik hjælp til at udvikle og komme videre med sit iværksætteri.
/ Trine Thomsen
BLINKENBIKE er verdens første bæredygtige build-a-bike koncept for børn. Og Dansk Produktions Univers har været med fra starten. Nikolaj Blinkenberg Willadsen er iværksætteren bag projektet. Vi har stillet Nikolaj nogle spørgsmål, om hvordan han kom fra ide til den crowdfunding kampagne, der kører lige nu.
Hvordan fik du ideen?
Jeg fik idéen til en familiemiddag, hvor jeg kom til at snakke med en gammel klassekammerat. Vi talte om børn og hvor store de var nu, og hvad de skulle lave i livet. Hendes søn havde en idé med at lave antenner og rævehaler til de små trehjulede plastikmotorcykler, og ud af den idé kom ordet “build-a-bike”.
I ugen efter gik jeg og grublede over de tre sammensatte ord, og kontaktede sønnen for at høre om han ville være med i et projekt. Inden vi fik et samarbejde i gang, var jeg gået i gang med BLINKENBIKE. Mit fokus var på læring gennem leg og bæredygtighed.
I en periode levede jeg nærmest dag og nat i værkstedet, og drejede hurtigt ind mod et koncept omkring nøgleordene: kognitivlæring, bæredygtighed og modularitet. Jeg havde samtidig en idé om at skabe bro mellem den fysiske verden og den digitale, og gik i gang med at udvikle et digitalt univers til Blinkenbiken. Jeg droppede ideen med det digitale univers, da jeg fandt ud af at omkostningerne til den digitale dimension ville overstige omkostningerne til at få den fysiske produktion i gang. Men koblingen mellem de to universer, var en væsentlig del af den kreative proces, da jeg hele tiden visualiserede idéerne, og tvang mig selv til at tænke over enkeltheden.
Ideen med koblingen til den digitale verden er bestemt ikke droppet – den er bare sat på hold pga. økonomi og en beslutning om at udvikle bottom-up med hovedvægt på crowdsourcing, eller måske mere præcist kids-sourcing.
Fra ide til prototype
Hvor lang tid gik der fra din ide var færdigudviklet, og til du havde den færdige prototype?
Prototypen jeg er nået til i dag, er prototype nr. 5. Hver enkelt prototype har været underlagt et hav af variationer. Selve udviklingen af prototypen gik rigtig hurtigt.
Jeg sprøjtede næsten prototyper ud af værkstedet, og allierede mig med min mor, som passer min nevø en gang om ugen. Min nevø var på det tidspunkt knap to år gammel og havde haft en løbecykel i tre måneder. Han havde aldrig turde prøve den, men gik tur med den. Han var den perfekte testperson.
Det rigtig gode ved det var, at han i løbet af 10 min kørte på Blinkenbiken. Helt tydeligt fordi han skulle afprøve et design han lige havde lavet. På det tidspunkt kun et enkelt design – nemlig en chopper.
Jeg brugte rigtig lang tid med min nevø, min niece, og på trafiklegepladsen i København, og fik derigennem afprøvet en masse forskellige idéer. Bl.a. fandt jeg ud af, at min nevø hele tiden vendte låget til værktøjskassen forkert. Jeg snakkede med min søster, som er grafiker, om det, og hun sagde: “Lav en pil på den. En pil er et af de mest enkle og generelle ikoner, så selv en 1-årig forstår det”.
Jeg gik i gang med at save et hul til pilen, stoppede jeg da jeg havde en trekant, og på den måde fik jeg idéen til at kombinerer et “put-i-kasse-legetøj” med knappen, som er den universelle knap man bruger til at samle de forskellige designs. Og dermed havde jeg også opfundet det, som har ført til patentet af Blinkenbiken.
Blev henvist af en iværksætterven
Hvordan kom du i kontakt med Dansk Produktions Univers?
Jeg kom i dialog med Dansk Produktions Univers på et meget tidligt tidspunkt. Blev henvist af en iværksætterven som overvejede at investerer i mit projekt.
Jeg har været hos mange iværksætterhuse, og mens jeg synes jeg har løbet panden mod en mur hos mange offentlige og halvoffentlige institutioner, så mødte jeg noget helt andet hos Dansk Produktions Univers. De andre steder fik jeg en masse gode råd, men som jeg plejer at sige. “Gode råd om patent, gør mig ikke til patent-jurist”.
Hos Dansk produktions Univers mødte jeg en hidtil uset entusiasme og tro på min idé, og frem for alt mødte jeg en proaktivitet som jeg ikke mødte andre steder. I stedet for at henvise mig til et sted, så kontaktede Dansk Produktions Univers stedet, og hjalp mig dermed igennem den første svære hurdle – nemlig at finde essentielle samarbejdspartnere, og samtidig hjælpe mig med at afdække forskellige muligheder, og dermed bidrage til en vigtig kreativ proces i forhold til business-development.
Hvad er dine drømme for BLINKENBIKE?
Uha, jeg har mange drømme omkring Blinkenbiken, men jeg lægger mig ikke fast på noget. Det der er vigtigst for mig er, at jeg elsker at designe, jeg elsker at udvikle og jeg er vild med at lave marketing og udvikle digitale produkter. Min drøm er at se Blinkenbiken blive solgt og markedsført i stor skala, hvor konceptet løbende udvikler sig. Der ligger så mange muligheder åbne, hvis ellers bare vi får hul på bylden.
Hvordan går det lige nu?
Lige nu har vi en kampagne kørende på crowdfunding. Desværre går kampagne lidt trægt. Jeg troede jeg vidste alt om marketing, men crowdfunding er helt nyt for mig, og jeg må erkende, at crowdfunding kræver en masse forarbejde, som jeg ikke har lavet tidligt nok. For nylig opdagede jeg, at dem jeg har benchmarked op imod, har brugt professionelle aktører. Som sådan har crowdfunding allerede udviklet sig til at bestå af professionelle aktører. Bare to dage inde i kampagnen, havde jeg over 200 mails fra diverse aktører som kunne hjælpe mig.
Vi har ikke noget budget, og derfor forsøger vi stadig at komme i mål, men det ser ikke super lyst ud. Hvad man til gengæld ikke kan se er al den opmærksomhed vi får i kulissen. Lige nu er vi i dialog med mulige forhandlere i New Zealand, Sydkorea, Kina, Norge, Sverige og Danmark, så på den ene eller anden måde skal Blinkenbiken nok blive en realitet.
Kunne du tænke dig at tjekke Dansk Produktions Univers ud, så kan du gøre det på deres hjemmeside her. Og hvis BlinkenBike er noget for dig, så tjek hjemmesiden ud her, hvor du også kan se videoen til deres Kickstarter kampagne.
Dansk Produktions Univers hjælper anden iværksætter
Kunne du tænke dig at læse endnu et eksempel på en iværksættervirksomhed, som Dansk Produktions Univers har hjulpet, så klik her og læs om den spændende virksomhed CanAlt Redesign.
“CanAlt Redesign er en socialøkonomisk virksomhed, der fremstiller funktionelle livsstilsprodukter af kasserede materialer. Vi har den holdning, at vi alle KAN – meget mere end vi aner. Vi ser ressourcer i både mennesker, som føler sig sat uden for samfundet og arbejdsmarkedet, og i kasserede materialer.”