Danske Bank opgraderer på tech-startups

Tech-iværksættere har traditionelt haft det svært med at finde risikovillig kapital. Det vil Danske Bank ændre på. Nyt vurderingssystem skal ændre konservativ tankegang.

VI STARTER SGU har skrevet om det før: Det er ikke særlig nemt for tech-startups at finde risikovillig kapital eller en bank, der vil yde den fornødne kredit. Jo, hvis du kan finde nogle velhavende kautionister eller har hus og bil, der kan stilles som sikkerhed, er det muligt, du har en chance.

Årsagerne skal findes i et konservativt tænkende kapitalmarked, hvor man primært kigger på de sidste års vækstkurver og afkast, når kreditværdigheden og udviklingspotentialet skal vurderes. Men hvis du sidder og udvikler nye digitale løsninger, kan der udmærket være en tidshorisont på fem år eller mere, før du kan skabe egentlig organisk vækst og indtjening. Hvis alt altså går, som du håber, og markedet ikke er forsvundet over til andre løsninger.

Danske Bank Growth

Her i Horsens har Venture City Horsens gjort noget ved problematikken, men nu vælger en mastodont sig på banen: Danske Bank vil populært sagt åbne kassen for tech-startups.

Banken har hyret 25 rådgivere til satsningen Danske Bank Growth i København, Oslo, Stockholm og Helsinki. Rådgiverne skal hjælpe nystartede virksomheder med at finde eksterne investorer, ligesom virksomhederne får et såkaldt scorecard, der gør det lettere at få et lån i banken.

– De forbedrede data- og beslutningsunderstøttende vurderingsmuligheder, der er kommet til gennem de senere år, lægger naturligt op til at inddrage points, indikatorer og scorecard i forbindelse med kreditgivning, siger John Parm Ulhøi, professor ved Aarhus Universitet og ekspert i iværksætteri, til dagbladet Børsen.

Kigger på andet end nøgletal

Banken vil i højere grad bl.a. kigge på den knowhow, der er i virksomheden. Er det en erfaren iværksætter med gode folk på holdet, eller er det en ensom iværksætter med en god idé? I hvilket miljø er virksomheden placeret? Et industriområde i Grindsted eller et stærkt iværksættermiljø i Horsens eller Aarhus? Hvilket produkt er der tale om, og hvor unikt er det? Bankens rådgivere vil kigge på meget mere end regnskabernes nøgletal, og de 25 rådgivere vil være udfarende og opsøge iværksætterne, hvor de er.

Kursændringen i Danske Bank er en nødvendighed. Den gamle måde at kreditvurdere er baseret på en virksomhedskultur, hvor virksomheder tog op mod 60-70 år om at blive store i markedet. I dag ser vi tech-virksomheder, der bliver ledende på mindre end 20 år. De store virksomheder bliver yngre og yngre. I USA er de fem største virksomheder alle IT-virksomheder.

Kilde: Borsen.dk (betalingsartikel)

bubble