Mads Dalegaard var professionel soldat i 13 år, før han kastede sig over fotografi. Efter at have brændt fingrene på mediebranchens besparelser er han ved at have fundet sin egen niche.
39-årige Mads Dalegaard har altid godt kunnet lide at tage billeder, men det var besparelser i Forsvaret, der fik ham til at gøre det til en levevej. Planerne om at stifte familie harmonerede heller ikke alt for godt med livet som professionel soldat.
– Jeg har været udsendt to gange i Bosnien og to gange i Irak, både med bevogtningsopgaver og som infanterist, siden jeg begyndte i Forsvaret i 1996. Det har været en spændende tid, men arbejdet er måske ikke så foreneligt med et roligt familieliv, siger Mads.
Han regnede på det i 2008. I løbet af de foregående 12 år havde han været hjemmefra i sammenlagt fire år.
Dertil kom Forsvarets mange sparerunder de senere år. Mads kunne ikke længere se sig selv blive gammel på den arbejdsplads. Han havde optjent retten til civiluddannelse, så den valgte han at bruge, da der var to år tilbage af kontrakten. I 2009 begyndte han på fotografuddannelsen i Viborg, og praktikken kunne han tage på Moesgaard Museum i Aarhus.
Den naturlige iværksættervej
Efter endt uddannelse i 2013 fandt han ret hurtigt ud af, at han måtte starte for sig selv. Stillinger som fotograf på trykte medier hang ikke just på træerne, og ud af det hold på ni nyuddannede fotografer, Mads var en del af, valgte de seks da også at blive selvstændige. Det passede ham fint.
– Som selvstændig bestemmer jeg selv, hvilke opgaver jeg vil løse, og jeg har en langt mere fleksibel hverdag. Jeg kan selv bestemme, om jeg vil på kontoret eller arbejde hjemmefra, siger Mads.
Han slog sig i begyndelsen ned i kontorfællesskabet Tinghuset, og det gik forholdsvist hurtigt med at få kunder i butikken. Han fik en del opgaver for Bestseller med packshots, og han fik siden et godt kødben gennem Dagbladet Ringkøbing-Skjern.
– Jeg havde af og til faste ugevagter derovre, hvor jeg boede på et bed & breakfast, mens jeg arbejdede 12-16 timer om dagen, siger Mads.
Budget forsvandt
Siden blev samarbejdet udvidet, da avisen blev en del af Jysk-Fynske medier, og Mads var fast freelancer i en stor del af det midtjyske område. Men det ændrede den seneste sparerunde hos mediehuset.
- De lukkede hele deres freelancebudget fra den ene dag til den anden. Lige før sommer fik alle freelancere en mail fra fotochefen med et ”tak for i år”, siger Mads.
Det var noget af en begmand, men heldigvis er Mads allerede godt i gang med at opdyrke sin egen niche. Han fotograferer en del arkitektur, ligesom han stadig er hurtig til at rykke ud, hvis der er brug for hans indsats ved håndboldkampe og andre presseopgaver. Lidt erhvervsportrætter bliver det også til.
– Jeg kan rigtig godt lide at fortælle historier med mine billeder. Vise sider af en virkelighed, der ikke er så kendt i forvejen, siger Mads.
Usikker teknologi
Mange fotografer har kastet sig over dronefotografering og video de senere år, og selvom Mads har begge dele på hylden, er det ikke noget, han satser alt på. Han laver lidt video-virksomhedsportrætter sammen med en anden fotograf, og han har både drone og førerbevis til samme, når en kunde efterspørger det.
– Det er et værktøj med en usikker fremtid. Vi kan risikere, at der sker et terrorangreb med drone i morgen, og så er det forbudt at anvende i overmorgen. Jeg vil ikke satse alt på det og investere en masse, som nogen har gjort. Men jeg kan og må hjælpe, hvis en kunde skal bruge billeder i fugleperspektiv, siger Mads.
Han har fundet sig godt til rette i kontorfællesskabet FÆNGSLET 2. ØST. Han kører Mads Dalegaard Fotografi som en enkeltmandsvirksomhed, og det skal der ikke ændres på.
– Det er så stort et skridt at gå fra at være sig selv til at ansætte, at jeg næppe nogensinde vil gøre det. Det er et enormt ansvar, og så nyder jeg at være mig selv. Det giver mig total frihed, siger Mads Dalegaard.
Du kan se Mads Dalegaards billeder på hjemmesiden, følge ham på Instagram og give ham et like på Facebook.