De vil gøre Danmark sundere

Jar House er en lille butik, der trods sit beskedne ydre er starten på noget meget større. Butikken sælger sunde og økologiske måltider i sylteglas, de såkaldte ”jars”, men visionen bag rummer meget mere end velsmag, sundhed og økologi.

Der er en god portion idealisme bag Jar House i Grønnegade. Butikken åbnede i fredags, men Alexander Simmenæs og kæresten, Louise Wase, har visioner for fremtiden, der indeholder meget mere end det charmerende lokale tæt på teatret.

Ungdommens drive

Der er to dage til åbning, da VI STARTER SGU møder Alexander Simmenæs i butikken. Det brune papir dækker stadig vinduerne, og en boremaskine pryder disken, der snart skal smykkes med sundhed og velsmag i store og små sylteglas. Indretningen er rustik og ambitiøs – disken er lavet af råt træ og beklædt med gyldent messing og hele den ene væg er pyntet med glas, der venter på at blive fyldt med sund mad. Der er lys i de nyindkøbte hårde hvidevarer i både butikken og køkkenet på 1. sal. Der er stadig byggerod, og kæresteparret knokler fra morgen til sen aften for at blive helt klar.

Det er tydeligt, at der er investeret mange penge og megen energi i projektet, og det kan virke som noget af en mundfuld for et kærestepar på henholdsvis 25 og 21, der – hvis man skulle følge normerne –  burde være på SU eller gå rundt i nogle bjerge med en rygsæk på ryggen.

– Det er nu, drivet er der. Hvis jeg står om tre år og er blanket af med en lang næse, er jeg stadig ung. Jeg kan stadig begynde forfra, forklarer Alexander Simmenæs, der har satset en personlig opsparing og et lån på drømmen.

Mere økologi og kærlighed til verden

Jar House vil sælge sunde og økologiske måltider på glas. Fordelene ved glasset er blandt andet, at ingredienserne kan lægges i lag, så man kan se, hvad man køber. Derudover er det en emballage, der kan genbruges, og som ikke bidrager til plasticsvineriet i verdenshavene.

– Vores nøgleord er sundhed, økologi og kærlighed. Vi tror, at både mennesker og natur har brug for noget mere kærlighed, siger Alexander.

Det bliver muligt at købe hovedmåltider, og det bliver muligt at købe snacks til formiddag og eftermiddag. Snacks, der ligger i den sunde ende af det glykæmiske indeks, så blodsukkeret holdes stabilt. Derudover kan man købe surmælksprodukter og selv vælge topping af frugt og knas. Det bliver også muligt at købe friske ingefærshots eller kaffebønner. Man kan medbringe sit jar og købe en refill af både kaffebønner og müesli fra dispenserne foran disken.

Alt er økologisk, og der er noget for både kødspisere og veganere. Der er oplysninger om retternes indhold af proteiner, kulhydrater, fedt og kalorier, hvis man er på en diæt og har brug for de oplysninger.

Hovedmåltiderne fordeler sig typisk på supper, salater eller grød. En salat vil typisk have ris eller bulgur i bunden, krydret oksekød ovenpå, lidt cheddarost og forskellige grøntsager i lag ovenpå. Man kan spise det, som det er, eller tage det med hjem, tage salaten ud på en tallerken og varme kød og ris/bulgur på panden.

Basisk vand 

Eller hvad med et glas vand med et højere pH end 7? Alexander har investeret i flere ioniseringsmaskiner, som han bl.a. udlejer. Men én af dem kommer til at stå i Jar House, så man også kan tilbyde basisk vand.

Postevand har almindeligvis et pH på 7, men ved hjælp af ioniseringsmaskinen kan man hæve pH’et, så vandet bliver svagt basisk. Det kan være et sundt valg, hvis man vil oprette en neutral syre-basebalance i kroppen. Ganske meget af hverdagsmaden har et pH lavere end 7, og det er let at opbygge for meget syre i kroppen. Det er ikke altid mærkbart og behøver ikke resultere i sure opstød; det kan også bare være en større grad af betændelsestilstande i kroppen og et dårligere immunforsvar. Her kan basisk vand udligne forskellene. Det siger nogle videnskabsmænd, mens andre mener, at det er noget vrøvl. Alexander er dog ikke i tvivl om, at der er forskel:

– Jeg er ikke i tvivl om, at jeg kan mærke en positiv forskel, når jeg drikker et glas med et pH på 8,5. Jeg mærkede meget til syre-base-problematikken, da jeg som atlet skulle være på nogle hårde diæter. Jeg havde så meget syre i kroppen, at jeg fik astmalignende symptomer, men det ændrede sig drastisk, da jeg gik over til mere basisk kost, siger Alexander Simmenæs.

Bevidsthedsniveauet om sundhed

Somme vil måske opfatte det hele lidt frelst og asketisk, men tankegodset bag Jar House er ikke bare en notorisk angst for det usunde eller den forkætrede delle på maven. Alexander Simmenæs er ikke bange for hverken fedt eller naturligt sukker, men han vil gerne bidrage til at øge bevidsthedsniveauet omkring sundhed i befolkningen. Han er en ung mand med en mission.

Han og kæresten, Louise Wase, er begge uddannede livsmentorer fra Body Mind Academy, og de har begge været fitnessatleter på højt niveau og arbejdet som personlige trænere. Uddannelsen til livsmentor satte nogle tanker i gang hos Alexander.

– Jeg blev bevidst om, hvordan jeg kunne udvikle mig som menneske. Hvordan alt i livet er baseret på valg, og hvordan vi ofte træffer de forkerte valg, fordi vores bevidsthedsniveau er for lavt. Vi kan beslutte os for at være glade, og vi kan beslutte os for at vælge salaten frem for pizzaen. Det er ikke kun et spørgsmål om rygrad, som man ofte gør det til. Det er et spørgsmål om, hvor bevidste vi er, siger Alexander.

Gør Danmark Sundere

Netop bevidsthedsniveauet er i spil i Facebook-gruppen ”Gør Danmark Sundere”, som også drives af Alexander og Louise.

Tanken bag Jar House er nært forbundet med ”Gør Danmark Sundere”. ”Gør Danmark Sundere” er teknisk set et Aps, etableret af Alexander, og fremtidsplanerne er at bruge selskabet til at etablere en form for net-community, der skal højne bevidstheden om sunde valg i livet – både på det mentale og fysiske plan. ”Gør Danmark Sundere” er teknisk set moderselskab til Jar House, som også er et Aps.

Men foreløbig gælder det Jar House i Grønnegade og de eventuelle filialer, der måske snart åbner i andre byer.

– Vi har flere interesserede, der følger vores opstart og overvejer muligheden for at åbne en Jar House i deres egen by på franchisebasis, siger Alexander Simmenæs.

Alexander og Louise har 1000 jars stående klar, så horsensianerne kan bare komme an.

Du kan følge ”Gør Danmark Sundere” på Facebook, hvor du kan også give Jar House et like. Endelig kan du læse mere om idegrundlaget på hjemmesiden.

bubble