Juridisk bistand for alle

Der findes mange juridiske spørgsmål, som aldrig besvares. For advokatbistand er jo skrækkelig dyr. Det har IDEAH Law House gjort noget ved – med stor succes. Horsensvirksomheden åbner snart en filial i København.

Hvis det virkelig brænder på, og pengene er små, kan de fleste finde gratis advokathjælp. Men det er at betragte som en begrænset nødhjælp, hvis naboen f.eks. truer med at stævne dig for dit nye udhus eller eks-konen vil rejse væk med børnene. Det er ikke en juridisk service, der kan hjælpe dig med at stykke et testamente sammen eller tjekke den kontrakt, du snart skal underskrive.

I de situationer er du nødt til at betale dig fra det. Og det kan være dyrt; meget dyrt. En advokat kan let have en firecifret timepris, hvilket bl.a. hænger sammen med, at en advokatbestalling er en kostbar konstruktion at holde kørende. Men hvorfor betale til advokatens møderet i retten, hvis du aldrig får brug for den del? Det er jo som at betale dyrt for en espressomaskine, når du egentlig foretrækker filterkaffe.

Et års markedsundersøgelser

Det skisma var Christopher Bühl Hansen allerede bevidst om, da han læste til jurist i Aarhus. For en uddannet jurist, en cand.jur., har den samme uddannelse som en advokat, men der er ikke de samme omkostninger til at opretholde en advokatbestalling. Derfor kan en jurist uden bestalling levere den juridiske bistand langt billigere.

- Der er simpelthen ikke nogen, der er 2500 kroner værd i timen, når arbejdet drejer sig om at udarbejde en kontrakt eller andre juridiske problemstillinger, siger Christopher Bühl Hansen, der er administrerende direktør i IDEAH Law House.

Allerede da bachelorgraden i jura var i hus, opsøgte han erhvervsnetværk, hvor hans juridiske kompetencer kom i spil. I november 2014 havde Christopher brugt et lille år på at undersøge markedet for den idé, der siden skulle blive til IDEAH Law House. Var der så stor en efterspørgsel efter den type juridisk bistand, at det kunne blive en fornuftig forretning?

Det så det ud til, og ultimo 2014 åbnede virksomheden i Vitus Bering Innovation Park, hvor de fortsat har til huse.

Der findes andre jurister, der arbejder uden bestalling, men de arbejder ofte med bestemte grene af juraen, såsom selskabsret eller inkasso. Hos IDEAH Law House kan man hjælpe med alle typer juridiske spørgsmål. Og hvis den juridiske rådgivning munder ud i et møde i retten, har juristerne et advokathus som samarbejdspartner, der har den nødvendige bestalling. Dermed kommer der en smidig overgang af sagerne og man skal ikke pludselig starte forfra med en advokat, hvis sagen kræver rettens afgørelse.

Ingen advokatsekretær

Christopher vidste fra begyndelsen, at det skulle være mere end prisen, der adskilte IDEAH Law House fra et traditionelt advokatkontor.

– Vi har en meget personlig betjening af vores kunder. Vi har f.eks. ikke en sekretær, man først skal igennem. Når man ringer til sin jurist, er det ham eller hende, man får i røret. De kan naturligvis sidde i møde, men så ringes der tilbage, så snart der er mulighed for det, siger Christopher Bühl Hansen.

Han fortæller også, at de i princippet står til disposition døgnet og ugen rundt.

– Det kan sagtens være, at du som travl erhvervsmand først har tid til at beskæftige dig med papirnusseri i de sene aftentimer, og hvis du så pludselig sidder med et stort juridisk spørgsmål, kan det være svært at skulle vente til kontortid næste dag, hvor du heller ikke har tid. Du skal kunne få fat i os, når behovet opstår, siger han.

Åbner filial i København

Den langt mere fleksible og åbne tilgang til arbejdet som jurist har båret frugt:

Fra en beskeden start i et af de små kontorer i Vitus Bering Innovation Park, har IDEAH Law House nu lidt flere kvadratmeter og beskæftiger foruden Christopher fire andre jurister. Christophers mor, Dorte Bühl Hansen, er indsat som midlertidig direktør i virksomheden i forbindelse med den kommende ekspansion.

- Vi åbner snart en filial i København, formentlig Herlev, så det bliver noget med, at jeg skal køre frem og tilbage den første tid. Men vi skal finde en ankermand derovre, som har et godt tag i det lokale erhvervsliv, siger Christopher.

Tanken om at åbne i København er ikke en uovervejet indskydelse; IDEAH Law House har allerede en stor del kunder på Sjælland.

– Advokatsalærerne i Københavnsområdet er en del højere end her i det østjyske, og derfor er det økonomiske incitament til at vælge os så meget større, siger Christopher Bühl Hansen.

Idea med ”h”

Og navnet? Navnet er ikke resultatet af begrænsede engelskkundskaber:

– Jeg hedder jo Hansen, så det forklarer H’et, og så vil jeg gerne signalere med ordet ”idea”, at vi har en mere innovativ tilgang til arbejdet med juridisk rådgivning. Og det ekstra H er lidt af en icebreaker, når vi møder nye kunder, siger Christopher.

Læs mere om Ideah Lawhouse på hjemmesiden og give dem et like på Facebook.

bubble