Del og tjen

Der er en lille forbrugerrevolution på vej, hvis alt går, som folkene bag ”mineisyours” regner med. Mineisyours.dk er deleøkonomi under ordnede forhold, og i morgen, lørdag, kan du få ideen præsenteret på deres stand i Bytorvet.

Når en vognmandsforretning investerer i en ny lastbil, gælder det om at få anskaffelsen til at køre så mange af døgnets 24 timer som overhovedet muligt. For investeringen skal skabe omsætning. Det ser lidt anderledes ud for bilerne på villavejene. Mange af dem benyttes i det store hele kun til turen til og fra arbejde og familiebesøget søndag.

Tænk hvis man kunne tjene penge på bilen, når man alligevel ikke bruger den?

 Udlej dine ting, når du ikke bruger dem

Visionen for mineisyours er, at der nok skal være en anden i byen, der meget gerne vil leje din bil. Du kan udleje bilen meget billigere end biludlejningsfirmaer, fordi du ikke har dyre omkostninger til lokaler, ansatte, marketing og administration. Du får blot en henvendelse fra den interesserede lejer, og du kan på vedkommendes profil eventuelt se, hvordan tidligere lejemål har udmøntet sig. Hvis vedkommende er kendt for at fylde lejede biler med affald, ridse fælgene eller ryge cerutter i kabinen, vil tidligere udlejere bedømme lejeren negativt. Det afsløres i den såkaldte rating, og det er helt op til dig, om du vil udleje til vedkommende eller ej. Men hvis det ser fornuftigt ud, kan du måske tjene en skilling på din bil, mens du alligevel ikke bruger den.

Det er der ikke noget nyt i. Den tanke er allerede virkelighed hos GoMore og MinBilDinBil. Det nye ved mineisyours er, at tjenesten med tiden skal omfatte alt, der kan udlejes. Fra de traditionelt deleøkonomiske emner som sommerhuse, campingvogne, biler, både m.v. til smykker, tasker og tøj. Midt imellem findes værktøj og haveredskaber, så man kan leje havefræseren eller sømpistolen fire huse nede ad vejen i stedet for at skulle køre i et byggemarked. Eller hvad med at leje en cykel hos genboen, når du vil ind til byen?

Båd fostrede ideen

Mulighederne er nærmest uendelige, og Kristian Klercke, der oprindelig fik ideen til mineisyours tror, der er en lille revolution på vej.

- Da Karsten Ree i 1981 var med til at åbne Den Blå Avis, var der en udbredt skepsis overfor tanken at handle brugte biler mellem private. I dag er det helt almindeligt. Jeg tror, vi vil se den samme udvikling indenfor deleøkonomi, siger Kristian Klercke.

Kristian kommer fra Østbirk, og ideens første frø såedes, da han fik en båd foræret, som han var nødsaget til at sælge. Det ærgrede ham. Båden, en Maxi 77 på 26 fod, lå i Vallensbæk havn, og det var ikke gratis at betale havneleje og holde den ved lige. Forpligtelserne voksede ham over hovedet, og de par sejlture, det blev til, blev temmelig dyre. Men hvad nu hvis han havde kunnet udleje den, når han alligevel ikke selv skulle bruge den?

Aktieselskab

Ideen udvikledes gennem årene, og med hjælp fra de to gamle studenterkammerater fra det nuværende Learnmark i Horsens, Simon Juliussen og Daniel Sand, tog projektet form. I februar stiftede de tre et aktieselskab med nogle investorer i ryggen.

De har fået bl.a. iværksætter-guruen Jonathan Løw med ombord i selskabets advisory board, og selskabet er udvidet med to ejere, så de er fem.

Det kan virke voldsomt at vælge aktieselskabsformen, der kræver en startkapital på 500.000 kroner, i stedet for den noget lettere tilgængelige form, anpartselskabet, der kun kræver en tiendedel i startkapital. Men det er der en god forklaring på.

– Det var uhyre væsentligt for os at virke seriøse, når vi skulle forhandle med samarbejdspartnere, siger Kristian Klercke.

Udlej for 15 pct

Prisen for at udleje gennem mineisyours er altid de samme 15 pct. af lejebeløbet. Disse 15 pct dækker alle udgifter og sikrer, at det udlejede er forsikret.

For forsikringsordningen er alfa og omega i konstruktionen. Når private udlejer sommerhus, bil eller ejendele til tredjepart, dækker deres egen forsikring nemlig ikke. Derfor er der brug for en supplerende forsikring hver gang.

Lejedel undervejs

Mineisyours.dk er en realitet. Lejedelen er ikke klar endnu, men det forventes at være oppe at køre i løbet af nogle måneder. Du kan dog allerede oprette dit sommerhus, din cykel, din campingvogn eller din bil på siden, hvis du gerne vil afprøve deleøkonomi og tjene en skilling. Det koster ikke noget. Det koster kun de 15 pct, hvis det lykkedes dig at udleje.

Mød mineisyours og hør om tankerne bag deleøkonomi i Bytorv Horsens, lørdag den 17. september fra 10:30 til 16:00. Borgmester Peter Sørensen åbner ballet klokken 10:30, hvor han vil sige et par ord om deleøkonomi og de muligheder, den repræsenterer.

Læs mere på hjemmesiden og giv dem et like på Facebook.

De fem i selskabet: Simon, Jan, Kristian, Simon og Daniel.
bubble