Lena Andersen er født med et udpræget hjælpegen. Hun vil hjælpe andre. Nu forsøger hun at afhjælpe ensomheden i samfundet gennem mødestedet ensom-nejtak.dk.
Lena har fået et par på lampen i sin barndom. Når hun var vidne til mobberi og anden uretfærdighed, skulle hun altid stille sig imellem. Hun kerer sig om andre. Derfor var det måske meget naturligt, at hun uddannede sig til børnepædagog. Senere kom ideen til at gøre noget ved ensomheden i samfundet. Måske kan den type iværksætteri blive en levevej? Et kald?
Fra café til virtuelt mødested
Ensomhed er lidt af et tabu, selvom vi alle kan føle os ensomme i større eller mindre grad i perioder af livet. Ensomhed har ikke nødvendigvis noget at gøre med alenehed; mennesker med en stor omgangskreds kan også føle ensomhed. Ensomhed kan ramme mennesker i alle aldersgrupper.
Det er det, Lena gerne vil gøre noget ved.
- Min første tanke var at åbne en café eller en anden form for fysisk mødested. Jeg ville kalde det for ”det sociale hus”, siger Lena Andersen.
Men den slags kan være svært at rende i gang, ligesom det kræver en solid finansiering til både etablering og drift. Derfor var det mere nærliggende at lave et virtuelt mødested på nettet. Her kunne Lena samtidig trække på sin mands kompetencer – Tommy, der er webudvikler og grafiker, driver virksomheden TS Grafisk Pro fra privaten.
Fire aldersgrupper
For et par uger siden var mødestedet ensom-nejtak.dk klar. Et sted, hvor alle fra 12 til 99+ kan mødes – uanset om de er ensomme eller ej.
– Det er meget vigtigt for mig, at stedet ikke kun er for mennesker, der føler sig ensomme. Det er for alle, der siger nej-tak til ensomheden. Det er også derfor, jeg valgte det navn til sitet, siger Lena Andersen.
Siden bruger da også overskriften ”for alle, der vil drage omsorg for eget liv”.
Medlemmer er delt op i fire grupper efter alder. De 12-17-årige er i én gruppe, 18-28-årige i en anden, 29-45-årige i en tredje og alle på 46 og derover er samlet i den sidste gruppe.
Profiler uden billede
Når man etablerer virtuelle mødesteder, kan man gøre en del for at styre, hvem der søger optagelse og hvilke bevæggrunde, de kommer med. Lena har fra starten besluttet, at profilerne er uden billede, fordi billeder ret hurtigt kan give det hele et skær af dating. Og det skal netop ikke være endnu en datingside.
- Jeg tror, at de manglende billeder og det, at du skal betale for at se profilerne, kan holde det traditionelle datingpublikum væk. Det er vigtigt, at det er et trygt mødested, hvor alle aldersgrupper kan føle sig hjemme, siger Lena Andersen.
Siden består ikke af en chatfunktion, men det er muligt at skrive sammen i en beskedfunktion. Derudover kan brugerne altid komme i kontakt med en administrator, hvis der – mod forventning – skulle dukke falske profiler op med slette hensigter. De helt unge profiler skal godkendes af en forælder eller værge.
Sociale arrangementer
Siden er oppe at køre, men det er ikke helt nemt at få brugere. Det har dog heller aldrig været planen, at Lena ville læne sig tilbage og vente på pengene, når siden var klar. Siden er kun første skridt i kampen mod ensomhed.
– Siden skal bruges til at markedsføre arrangementer over hele landet, der lanceres under overskriften ensom-nejtak. Jo flere medlemmer, der kommer, desto nemmere bliver det at lave medlemsrabatter og skabe arrangementer, der kan gøre noget ved ensomheden. Det er det, jeg ser som min primære opgave, siger Lena.
Fodboldgolf på søndag
Sidens første arrangement er landsdækkende og løber af stablen i slutningen af september. Lena kontaktede Dansk Fodboldgolf Union, der har 30 foreninger under sine vinger. 21 af disse var med på Lenas tanker, så søndag den 18. september er der fodboldgolf over hele landet for alle brugere af ensom-nejtak.dk. Samtidig er det gratis at blive oprettet som medlem den første måned, siden er introprisen kroner 24,- pr. måned resten af året (normalpris 49,-). De 12-28-årige kan dog være med gratis i hele 2016.
Lena håber på, at siden kan få 10.000 medlemmer i løbet af de næste år. For at nå målet vil hun arbejde hårdt på at udnytte sidens muligheder. For siden kan også fint bruges som social platform for grupper, der skal lære hinanden at kende – f.eks. forældregrupper på skoler.
Du kan læse mere på hjemmesiden og give projektet et like på Facebook.