Den grafiske håndværker

Rikke Stegler vidste meget tidligt, at hun ville arbejde med medier i en eller anden form. En kringlet og ujævn vej bragte hende til opgaven som freelancegrafiker i firmaet Steglers.

45-årige Rikke er glad for de kreative muligheder i det grafiske arbejde. Opgaverne i Steglers er mangeartede og tæller blandt andet logoer, annoncer og tryksager. Både til tryk og digitalt brug.

– Det er altid spændende, når jeg står med en ny opgave. Nogle opgaver kan selvfølgelig være meget bundne af en grafisk linje, men ofte kan jeg selv komme med kreative forslag, siger Rikke.

Opvoksede i mediebranchen

Hun voksede nærmest op på Radio Viborg. Hendes forældre arbejdede på kanalen, dengang i 80’erne, hvor lokalradio var et vigtigt brud med DR’s monopol. Dengang, hvor lokalradioerne skød op over hele landet – skabt af anarkisme og finansieret af radiobingo. Hun vidste, hun ville være noget med medier, så hun valgte gymnasiet med det ene formål at kunne vælge videoproduktion i 3.g.

Efter gymnasiet faldt valget på Medieskolen i København og uddannelsen som AV-assistent med læreplads hos Forsvarets TV ved Søværnets Grundskole i det daværende Auderødlejren. Hun lærte at lave videoproduktioner under øvelser og mindre, internationale opgaver. Efter endt uddannelse fik Rikke først arbejde som producerassistent hos DR-Provinsafdelingen og siden hos TV2-Østjylland i Aarhus.

Markedsføringsøkonom

I 2003 stod hun arbejdsløs og valgte at udbygge sit cv med uddannelsen til markedsføringsøkonom. Under den to-årige uddannelse valgte hun kommunikation som linjefag og stødte derved på det grafiske arbejde i Adobeprogrammerne Photoshop, Illustrator og Indesign.

“Jeg samarbejder med en håndfuld andre grafikere. Vi behøver ikke gå hinanden i bedene, for vi har forskellige kompetencer.”

I 2005 var hun færdiguddannet, og det gav hende siden et job med marketingsopgaver på et feriecenter. Her kunne hun både bruge de analytiske kompetencer, uddannelsen havde udviklet, og lege med de grafiske virkemidler. Hun lavede kataloger, annoncer og udviklede virksomhedens grafiske udtryk. Det var et job, hun var glad for, men så var der nogle amerikanske banker, der kom til at overbelåne nogle huse i USA.

– Det var 2008, og finanskrisen kom. Feriecenteret havde ikke råd til at have mig ansat, men de ville gerne bruge mig som freelancer. Så var det jo let nok at blive selvstændig, siger Rikke.

Med et cvr-nummer og en computer i privaten kunne hun beholde en del af opgaverne for feriecenteret – og samtidig få nogle flere.

God til at netværke

Det gik forholdsvis let. Rikke har grundlæggende ret gode evner til at netværke – uden at lide af misundelse eller mindreværd, når hun støder på andre med kompetencer, der ligner hendes. Det er let at holde konkurrenterne ud i strakt arm, men det er i længden mere givende at opfatte dem som kolleger.

“Jeg ser mig selv som en håndværker med en meget praktisk tilgang.”

– Jeg samarbejder med en håndfuld andre grafikere. Vi behøver ikke gå hinanden i bedene, for vi har forskellige kompetencer. Jeg ser mig selv som en håndværker med en meget praktisk tilgang, hvor nogle af dem, jeg samarbejder med, har en langt mere kunstnerisk tilgang til arbejdet, siger Rikke.

Hun arbejder meget med ad hoc-opgaver, så det er let at tage små opgaver ind løbende. Det kan være gavnligt for andre grafikere, der sidder med faste, tidskrævende opgaver.

Fandt plads i Bubblelabs

Den enkle tilgang til at opbygge et netværk, uden skelen til eventuelt modstridende interesser, viste sig også profitabel i de første uger som selvstændig.

– Jeg havde på et tidspunkt arbejdet med en marketingsfreelancer, og vi var dengang enige om, at vi en dag ville komme til at lave mere sammen. Så da jeg blev selvstændig, ringede jeg til hende og sagde ’så er det nu, vi skal lave noget sammen’, siger Rikke.

Det gav pote, og siden rykkede hun i kontorfællesskaber med sin samarbejdspartner, før hun til sidst fandt ned i Bubblelabs i Rådhusgade.

– Da jeg så det første gang, var jeg ikke i tvivl om, at det var her, jeg havde lyst til at arbejde. Her kan jeg sparre med andre grafikere, der har en helt anden baggrund. Det er fedt, siger Rikke.

Hun har ingen forkromede forhåbninger om at skulle ansætte og udvide virksomheden. Hun har det fint med ad hoc-opgaverne og arbejdet som grafisk håndværker.

– Jeg har det fint med at være mig selv. Jeg plejer at sige, at jeg startede op i en krisetid, så det kan kun gå én vej derfra, siger Rikke Stegler med et smil.

Du kan tjekke Rikkes virksomhed ud på hjemmesiden og give hende et like på Facebook.

bubble