Karina Aamann har hjulpet omkring 1500 små mennesker til verden, siden hun begyndte som jordemoder i 1999. Nu er hun sprunget ud i iværksætteriet for at hjælpe de vordende mødre mod større tryghed og fysiologisk bevidsthed før den hårde opgave.
”Mor måtte ase op og ned af trapperne. Du ville ikke ud. Hun gik næsten tre uger over tid.”
”Det hele var overstået på knap to timer. Far behøvede ikke en gang at rette på p-skiven.”
”Da vi så dig første gang, var vi slet ikke i tvivl om, hvad du skulle hedde.”
”Du var så nem. Du skreg aldrig. Gryntede bare, når du var sulten.”
De fleste af os ved, hvordan vores liv begyndte. Mødre og fædre ynder at genfortælle anekdoterne, og på den måde kan begyndelsen bidrage til at definere hele vores liv. Den svære fødsel kan være omgærdet med noget usagt, tabuiseret og smerteligt, mens den ukomplicerede fødsel genfortælles med glæde og kærlighed.
Den trygge begyndelse
Det gælder om at komme godt fra start. Selvom det fysiologiske spiller en stor rolle, er det mentale mindst lige så vigtigt. En skrækslagen førstegangsfødende får en traumatiserende oplevelse, uanset hvor fødeegnet et bækken hun måtte være udstyret med. Omvendt kan tryghed og følelsen af at være i en form for kontrol betyde alt for den fysiologisk udfordrede.
Det er trygheden, Karina Aamann gerne vil hjælpe med. Hun har åbnet en privat jordemoder- og kvindeklinik, FeminovaLAB, på Rådhustorvet i Horsens. Her kan hun hjælpe gravide med både jordemodersamtaler, yoga, akupunktur og massage. Graviditeten skal være rar og tryg, så alt er klar til den maratonpræstation, en fødsel også er.
FeminovaLAB er foreløbig en fredagsbeskæftigelse for Karina, der til daglig arbejder som jordemoder på Hospitalsenheden Horsens. Hun kunne godt tænke sig, at flere fødende var bedre til at ”finde ned i kroppen”, som hun udtrykker det.
– Den fysiske del af graviditet og fødsel er der ikke rigtig tid til i det offentlige tilbud. Man tager alle de nødvendige prøver undervejs, men man har ikke rigtig tid til at forberede på det fysiologiske aspekt af fødslen. Jeg ser en masse fødende, der intellektuelt er velforberedte. De ved omtrent alt, der er værd at vide – men de kan ikke komme ned i kroppen. Psyke og fysik er adskilte, siger Karina Aamann.
Begyndte i Sundhedshuset
Det er ikke en helt ny idé for Karina at åbne en privat klinik. Måske lå drømmen om et liv som selvstændig latent i blodet. Begge hendes forældre var nemlig selvstændige; faderen havde et møbelagentur og moderen drev i mange år Søs Børnetøj i Hestedamsgade.
- Min far så mig som lidt af en forræder, da jeg uddannede mig til jordemoder. Det hjalp noget, da jeg åbnede min egen klinik, griner Karina Aamann.
Tilbage i 2008, da Sundhedshuset stod nybygget på Grønlandsvej, åbnede hun en klinik sammen med en jordemoderkollega i bygningen. Det blev til tre gode år med høj tværfaglighed i det nytænkende hus, men netop som forretningen begyndte at gå godt, var der udfordringer, som trak i en anden retning. Forretningspartneren måtte trække sig, da hun fik arbejde et andet sted i landet, og Karina havde dengang ikke energien til at fortsætte på egen hånd.
Tværfaglighed på Rådhustorvet
Da hun i 2016 fik nys om lokalerne på Rådhustorvet, var der imidlertid ikke nogen vej udenom.
- Jeg havde længe gået med tankerne om at begynde igen for mig selv. Det lå egentlig lidt ude i fremtiden, men da jeg hørte om lokalerne her, måtte jeg slå til, siger Karina.
Hun kunne blive en del af Rådhustorvets Sundhedsteam, der er en pendant til Sundhedshuset i lidt mindre målestok. I de nye omgivelser har Karina både en fodplejer, en akupunktør, en stresscoach, en diætist, en fysiurgisk massør og en kropsbehandler som naboer. Og så deler hun lokale med en psykolog. Der er noget af den samme tværfaglighed som i Sundhedshuset, men der er lidt mere ro.
– Det betyder rigtig meget, at jeg har andre specialister så tæt på. Vi kan udveksle faglig viden og erfaring, og jeg kan henvise en kunde, hvis vedkommende har brug for noget andet, end jeg kan tilbyde, siger Karina Aamann.
Supplement til den offentlige basisydelse
Hun har længtes efter at begynde selvstændigt igen, siden hun med blødende hjerte måtte lukke klinikken i Sundhedshuset.
– Det var jo netop begyndt at køre ret godt på det tidspunkt. Vi havde opbygget det med mund-til-mund-metoden igennem tre år, og da vi gik ind i det tredje regnskabsår, kunne man se perspektiverne i det, siger Karina Aamann.
Hun ser ikke sin klinik som et alternativ til det offentlige tilbud. Kun et supplement:
– Jeg synes, vi har en robust basisydelse i det offentlige system. Jeg ser mere mit tilbud som en brobygning mellem det offentlige og private. En tilkøbsydelse, som alle i princippet har råd til, hvis de har brug for det.
Holder fast i lav timepris
Hun har holdt fast i et prisniveau, som en revisor ellers tidligere har klandret for at være alt for lav.
– Da jeg havde klinik i Sundhedshuset, sagde min revisor, at jeg burde tage 1200 kroner i timen, hvis det skulle hænge sammen. Men det er vigtigere for mig, at vi ligger på et niveau, hvor alle kan være med. Jeg gør det ikke for at tjene en masse penge. Jeg har heldigvis mulighed for at se det som min hobby, fordi jeg har mit arbejde ved siden af, siger Karina Aamann.
Den deltagende far
Karina Aamann glæder sig over, at flere og flere interesserer sig for forberedelserne til fødslen. At faderen også er med i det indledende arbejde, når nu forskning viser, at netop faderens tilstedeværelse er det væsentligste for den fødende.
– Der var nok en del jordemødre, som blev skuffede, men forskningen viser faktisk, at mødrene oplever den bedste fødsel, hvis de har en deltagende og nærværende mand eller kæreste ved deres side, siger Karina Aamann.
Du kan læse mere om FeminovaLAB på hjemmesiden, og du kan følge med i de workshops, Karina Aamann også arrangerer, hvis du giver et like på Facebook.