Det handler om jord

Selvom tre mænds iværksættereventyr handler om jord, så er det på ingen måde “dirty business” – nej tvært imod, så har de fundet på en bedre, mere miljørigtig og økonomisk fordelagtig måde at håndtere jord på. Og med jord menes den jord, der er i overskud eller i mangel på en byggegrund.

Digital formidling af jord

De tre mænd, Rolf Mørk Nielsen, Brian Rosenkilde og Lars Jacobsen, er gamle venner og nu samarbejdspartnere i virksomheden jord.dk. Brian og Lars har stadig deres fuldtidsjob ved siden af, mens Rolf, som er den administrerende direktør i virksomheden, fordeler sin tid 50/50 mellem jord.dk og sin egen virksomhed Circle Management.

Brian er til daglig civilingeniør (anlæg) og projektleder og står som den tekniske direktør i jord.dk, og det var ham som kom med idéen.

– Brian har færdedes i “jordmiljøet” i mange år og har i den forbindelse set for mange dumme eksempler på, at man kørte jord for langt væk, til at han kunne sidde på den information. Så det er i bund og grund ham, der har vurderet at der er et behov og at det her kan bære, lyder det fra Rolf.

Efter en masse diskuteren frem og tilbage, møder med markedsaktører og etablering af det formelle, startede de officielt jord.dk op i december sidste år.

Helt konkret går jord.dk ud på at skabe en nem og overskuelig måde at formidle jord på. I dag er der et nettooverskud af jord i anlægsbyggerier, og derfor hænger markedet sådant sammen, at det koster penge at komme af med jord. Der er derfor modtagelsescentre for jord placeret rundt omkring i landet, som en slags mellemstationer, og der tænkte fyrene bag jord.dk: at dette ikke behøvede at være fysiske steder, men sagtens kunne gøres digitalt og dermed spare den fysiske transport.

– Vi vil knytte part A og part B sammen. I dag kender de ikke altid hinanden, derfor sker der tit det, at A kører jord hen til C, og så bliver det kørt fra C hen til B. Så for at spare et led og transportere jorden en kortere distance og dermed spare både miljøet og penge, har vi lavet jord.dk, fortæller Rolf.

- Man gør alting for første gang.

De tre iværksættere er i start fyrrene og har en masse erfaring fra arbejdsmarkedet, men når man springer ud som iværksætter for første gang, så vil der være en masse “firsts” uanset hvor gammel man er, og det har klart været en udfordring, fortæller Rolf:

– Den største udfordring har været mængden af mangeartede udfordringer. Man gør alting for første gang, og derfor bliver selv små ting udfordringer. Vi har ganske stor ledererfaring fra før, men der har vi f.eks. altid haft en HR afdeling til det ansættelsesformelle. Ingen af os har markedsføringserfaring – så der skal vi lære mest. At finde ud af hvor man skal have kontor, hvordan man sætter sådan en hjemmeside op, hvordan man ansætter en person, det har alt sammen været små udfordringer, fortæller Rolf, som også fortæller, at han benyttede sig af VI STARTER SGUs artikler om kontorfællesskaberne i Horsens, for at finde ud af hvilket der passede bedst på ham – valget faldt på FÆNGSLET 2. Øst.

Men de mange små udfordringer har ikke betydet det store for Rolf, i forhold til det at kunne udleve drømmen om at være sin egen chef og gøre en forskel.

– Jeg elsker at jagte efter en vision – at kunne gøre en forskel. Måske gøre en rigtig forskel, hvor man kan gå ind og løfte et marked op – til at tænke smartere og blive mere effektiv miljømæssigt, det kunne jo være sindsygt fedt, så det er det der driver os, fortæller Rolf.

Boksebolde som ikke rigtig flytter sig

Før Rolf sprang ud som iværksætter for godt to år siden, arbejdede han i en stor organisation, og grunden til at han valgte at opsige sit stabile job, var netop følelsen af ikke rigtig at gøre nok forskel.

“Jeg følte ikke, at jeg kunne gøre nok forskel. Når man er driftig og igangsættende, så kan det godt være svært at være i en stor organisation, fordi man skal have mange mennesker med på idéen. Man prøver at bokse i nogle boksebolde, som ikke rigtig flytter sig”, lyder det fra Rolf.

Derfor tog Rolf valget og sprang ud som iværksætter for to år siden med sin IT-konsulentvirksomhed, Circle Management, men selvom der er gået et par år, er det alligevel først nu Rolf føler, at han kan kalde sig for iværksætter.

– Det er ikke så længe siden, at jeg er begyndt at turde bruge det ord. Jeg havde måske et glorificeret billede af det, fordi man tænker på sådan nogle succes-iværksættere, som bygger milliardvirksomheder – nu er iværksætteri selvfølgelig enorm meget mere end det, fortæller Rolf og fortsætter:

– At komme fra det der fastansatte trygge liv og springe ud og kalde sig iværksætter, det har egentlig været en process jeg skulle igennem. Men nu er jeg begyndt at bruge ordet, og jeg kunne sagtens forestille mig at starte noget nyt op igen og igen.

Hvor galt kan det egentlig gå?

Rolf ser sig selv være iværksætter resten af livet – ja faktisk passer iværksætterlivet ham så godt, at han ville ønske han havde et helt arbejdsliv foran sig med det, men trods denne glæde for iværksætteri, så var det ikke noget han som ung drømte om.

“Mine forældre var offentligt ansatte – trygge jobs, kernefamilie og alt det der, så at skulle være iværksætter slog mig virkelig ikke som ung. I dag er unge mennesker mere egnede til at være iværksættere, end da jeg var ung – de tænker mere globalt og meget mindre i grænser. De er også vokset op i en digital virkelighed, hvor man kan starte noget op ved blot at programmere en app”, lyder det fra Rolf.

Men selvom Rolf ser nutidens unge mennesker som værende mere egnede til iværksætterlivet, så mener han også at man i Danmark søger det trygge, og der derfor er færre, der tør springe ud i den uvished, som iværksætteri tit er forbundet med – og der har Rolf et råd.

– Jeg tror, det handler om at lægge tryghedsbehovet lidt til side og spørge sig selv; hvor galt kan det egentlig gå? Man må skære ned i privatforbruget, hvis det er det der skal til og så prøve det af. Går det ikke, bliver man træt af det eller lykkes det ikke, jamen så kan man jo få et job igen – sådan tænker jeg i hvert fald.

Rolf spurgte sig selv om hvor galt det kunne gå, og nu står den på iværksætteri for ham – forhåbentlig resten af hans liv. Først med Circle Management, så med jord.dk og hvem ved hvad der ellers kommer. Lige nu har Rolf dog fokus på jord.dk, og han ser bestemt frem til det.

– Jeg glæder mig til det her totale benarbejde med at tage rundt til møder og få solgt idéen og snakke med folk i branchen. Håbet er selvfølgelig at brænde igennem og få bygget det her op. Pointen er at udbygge det netværk – vi skal altid være en netværksvirksomhed og udbygge det med flere services og forhåbentlig også gå til udlandet med det, lyder det fra Rolf.

Udover de tre stiftende partnere har de ansat en medarbejder, hvis job det er, at opbygge deres database – og det går allerede rigtig godt. De har netop passeret 100 registrerede jordbehov, og de finder dagligt flere.

VI STARTER SGU ønsker Rolf og resten af jord.dk teamet held og lykke med det hele, vi kommer helt sikkert til at følge op på hvordan det går.

bubble