DISPLAY Festival – en stor kulturel legeplads

Det hele startede med et ønske. Et ønske om at komme med til Roskilde festivalen anno 2007. Men hvad gør man så, når ønsket er stærkt og mulighederne ingen? Det var hvad Suzanne Damgaard Taylor og Stine Dupont Friis Steffensen spurgte dem selv, da de sad i Suzannes forældres have i Stensballe, Horsens en varm sommerdag i 2007. Og svaret var da selvfølgelig simpelt – man laver sin egen festival.

Det var den spæde start på en, i dag voksende festival, som i år har skiftet navn fra det catchy, men ikke længere så relevante navn Stoneass Festival til navnet DISPLAY Festival. Indsparket til det nye navn kom fra Superego, som gavmildt har sponsoreret mandetimer til udviklingen af nyt navn, logo og identitet. Navnet DISPLAY Festival er, ifølge iværksætterne bag, mere dækkende i forhold til initiativets nuværende og fremtidige identitet.

– I takt med den kontinuerlige udvikling som festivalen er i, har den rykket sig fra at være et lokalt musikevent til en kulturel begivenhed med stor betydning og potentiale for det kulturelle rum i Horsens. Som en naturlig del af overgangen har festivalens identitet ændret sig meget, og derfor hedder det tidligere Stoneass Festival nu DISPLAY Festival, fortæller Suzanne.

DISPLAY Festival - artikel på VI STARTER SGU

Suzanne Damgaard Taylor og Danni Skovgaard Josefsen Jaswant

70% musik, 30% kunst

Som sagt havde festivalen de første mange år navnet Stoneass Festival, meget oplagt da den blev afholdt i Stensballe. Duoen blev hurtigt til en trio da Danni Skovgaard Josefsen Jaswant i 2008 blev en del af Stoneass holdet. Og de mener alle tre, at 2008 var året, hvor det rigtigt startede. I 2010 udvidede festivalen sig for første gang til en mark i nærheden, og i 2012 flyttede festivalen op på FÆNGSLET.

– Vi tænkte, at Horsens manglede noget til os unge, hvor vi kunne mødes og høre musik. Så det startede der. De første mange år brugte vi egentlig på sjov og ballade. Men det ene skridt tog det andet, og vi kom til et sted, hvor vi tænkte, at det kunne være fedt at gøre noget seriøst ud af det, fortæller Suzanne.

2013 blev året hvor iværksættertrioen begyndte at inddrage kunst i Festivalen og dermed udvikle på det koncept, som i dag er bærende for DISPLAY Festivalen – 70% musik og 30% kunst. Og idéen med at skabe et rum, hvor musik og kunst mødes i én samhørighed, kom af et ønske om at beskæftige både festivalgængernes ører og øjne.

– Det kan måske godt være lidt anstrengende at høre musik en hel dag, og med inddragelsen af kunst skabes muligheden for et unikt oplevelsesunivers. Hvilket det egentlig også går meget ud på – at transformere den der kedelige grå plads til noget helt nyt – så der dannes et unikt oplevelsesunivers hvert år, fortæller Danni.

Og i år er der helt nye planer for transformationen af den kedelige grå plads. DISPLAY Festival er indgået i et samarbejde med arkitekterne Near Studio, som specialiserer sig i at skabe små rum, på en f.eks. kedelig grå plads. Dermed bliver hele pladsen til en oplevelse. Og trioen har da også høje forventninger til sammenspillet mellem det musikalske og det kunstneriske.

– Det er ligesom, når man sætter en hel masse iværksættere sammen i et rum, så sker der også noget særligt, om det er netværk, idéudveksling eller andet. Det er lidt det samme med kunsten og musikken – i mødet mellem de forskellige kreative genre, skabes der noget anderledes og spændende, fortæller Suzanne.

Førhen har det hovedsageligt været kunstnere fra Horsens, som har udstillet til Festivalen, men i år inviteres kunstnere fra hele landet ind, og det er der en særlig grund til – udover at udvide den kunstneriske palet. De håber nemlig på at være med til at skabe en mulighed for netværk og samarbejde, kunstnerne imellem, der krydser bygrænserne.

Gå andre veje

Som så mange andre iværksættere før dem, har trioen arbejdet sig op fra bunden. I processen har de været nødsaget til at gå andre veje og finde alternative løsninger, hvilket har været en udfordring, men det fornemmes også klart at have været en styrke – som har været med til at gøre DISPLAY Festivalen til hvad den er i dag.

“Det er en legeplads – man prøver hele tiden nye ting, og så finder man ud af hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer. Jeg tror egentlig, det har været vores tilgang til det hele tiden. Da vi startede havde vi jo ingen idé om hvordan man laver en festival, hvordan man booker et band, osv. Så det handler bare om at springe ud i det og prøve det af”, fortæller Suzanne.

De økonomiske midler har været få, men det har på ingen måde stoppet de tre iværksættere, som er blevet presset til at tænke kreativt og finde en måde at bygge en festival op på, ved at lede efter nye muligheder, i stedet for at fokusere på de muligheder, som ikke var der.

– Der har hele tiden været fokus på at gå lidt andre veje, fordi der netop ikke har været de ting, som vi egentlig har haft brug for, for at kunne gøre det hele. Man kan ikke spare på lydudstyr – det skal være i orden. Man har måske ikke råd alle de bands, man gerne vil have. Det handler om at være kreativ og finde på, bekræfter Danni.

DISPLAY Festival kunstDe har søgt at indgå samarbejder og delagtiggøre folk i arbejdet, således at der skabes et fælles ejerskab, og det ikke kun de er tre, som arrangerer det. De ser festivalen som et lokalforankret initiativ, som alle er sammen om, men som har et potentiale til at blive mere og brede sig ud over bygrænsen. Dette betyder dog også rigtig mange bolde i luften, hvilket også er en udfordring, og som Danni påpeger; så kikser det lidt nogen gange, men sådan er det jo – det hele er en læringsproces.

– Der er mange ting at holde styr på hele tiden, og især når det er så stor en legeplads, og også det at kommunikere ud, hvad der er målet med den legeplads. Man vil jo gerne have et samarbejde med alle, men det er ikke altid helt konfliktfrit, da nogen måske kan se os som en konkurrent, men vores hensigt er bare at skabe muligheden for at lave noget sammen, lyder det fra Danni.

- det her iværksætter-halløj…

Kom iværksætteriet tilfældigt med Stoneass Festivalen, eller var det noget I havde tænkt over at kaste jer ud i inden da?

– Jeg har egentlig altid tænkt, at jeg gerne ville, men jeg har aldrig nogensinde tænkt, at det skulle være med sådan noget her. Men det er så også det, der er med til at gøre det interessant – bare i den korte tid, som vi har været igang, har vi jo fået nogle kompetencer, som man ikke lige kan uddanne sig til, hvilket jo er meget brugbart i mange sammenhænge, fortæller Danni.

– Selvom det var en tilfældighed at blive iværksætter, så kan jeg godt mærke, at det der med at skabe noget selv og bygge det op fra bunden, det giver blod på tanden, og det synes jeg da er mega fedt, fortæller Suzanne.

Selvom stemningen er hyggelig og til tider drillende, når der snakkes om arbejdet med Festivalen, er det tydeligt at Suzanne, Danni og Stine brænder inderligt for Festivalen, men at det også til tider kan være hårdt.

– Det som er hårdt i det her iværksætter-halløj, det er, at man har noget, som man så gerne vil. Alle de søvnløse nætter man har ligget, fordi man bare så gerne vil det her. Vi vil så gerne give noget, som alle folk vil have glæde af. Hold kæft hvor bliver man hurtigt frygteligt sårbar, fordi det bare bliver ens lille baby. Men samtidig, oven i al det kaos i alle de følelser og hele den der sårbarhed, så giver det os bare en drivkraft, som ingen kan tage fra os, fortæller Suzanne.

Iværksætter trioen har også lært, ligesom mange andre også opdager som selvstændig – at netværk er meget vigtig. Man skal ikke være tilbageholden i relationer til andre, som kan hjælpe – det handler netop bare om at spørge løs.

“Vi mangler bare lige ham der, som har millionen til at smide i det, men ellers så synes jeg faktisk, at der er en rigtig god lokal og kommunal opbakning. Så det er jo de frø, der bliver sået nu, som forhåbentlig skal vise sig at blive et stort træ”, siger Danni med et smil.

Frøet i haven blev til Træet i fængselsgården

De frø (for at blive ved frø-metaforen), som trioen såede hjemme i haven i Stensballe, er uden tvivl vokset sig til et stort træ, som d. 15. august kommer til at fylde pladsen oppe på FÆNGSLET, med lækker musik og spændende kunst. De sidste tre år har de fordoblet sig selv, hvert år. Sidste år var der omkring 600 festivalgængere, og i år håber de selvfølgelig på, at de kan lægge nogle 100 til det tal.

Suzanne, Danni og Stine er, ifølge dem selv, meget forskellige – hvilket både har givet frustrationer i samarbejdet, men bestemt også styrker og en bred palet af kompetencer. Arbejdsopgaverne bliver fordelt mellem de tre, som er meget afhængige og taknemmelige for alle de frivillige, som hjælper til.

“Det har aldrig været meningen, at det bare skulle være os tre. Det er rigtig spændende at få nye mennesker ind, som kan være med til at inspirere os, og især fordi vi har været sammen i så mange år, så er vi nogen gange lidt slemme til at lade rødderne gå lidt for langt ned i jorden – så vi måske er lidt for bange for at prøve noget nyt, men så kommer der en eller anden med en god idé, som presser os til at prøve noget nyt, og det er fantastisk – at få rykket nogle grænDISPLAY Festivalser”, fortæller Danni.

DISPLAY Festivalen er en festival for Horsens, men det langsigtede mål er, at det går hen og bliver en national begivenhed – en flerdags festival, som tiltrækker flere tusind mennesker fra Danmark til Horsens. Det kræver selvfølgelig en meget større organisation for at gøre det, men det er noget som trioen stille og roligt arbejder sig frem mod.

– I dag er der jo festivaler over alt; NorthSide, Skanderborg, Roskilde, Jelling og Tinderbox i Odense, for bare at nævne nogen. Vi erkender, at vi har ikke ligeså mange penge, som de har – så vi laver et lidt anderledes tilbud, så vi på den måde måske kan skabe noget opmærksomhed omkring det – at det ikke bare er en scene og et fadølsanlæg, men at det faktisk også er meget mere, fortæller Danni.

Her på VI STARTER SGU synes vi det er fedt, at en sådan idé, for mange år siden, i dag præger sommeren i Horsens. Der er ingen undskyld for ikke at tage til DISPLAY Festival d. 15. august – det er ligegyldigt om du er ny eller gammel Stoneass Festivalgænger, det bliver uden tvivl en helt særlig oplevelse. Køb billet her eller læs den seneste pressemeddelelse om årets kunst på DISPLAY Festivalen eller følg dem på facebook her.

bubble