En at læne sig op ad

Tina Naldal tog en coachuddannelse for at blive en bedre afdelingsleder i Bo Døgn. Nu vil hun bruge uddannelsen og sin livs- og arbejdserfaring til at hjælpe andre i Coaching by Tina Naldal.

Hun byder VI STARTER SGU indenfor i privaten i Smedegade, hvor hendes coachgæster også kommer. Tina er lidt i tvivl om, hvad hun skal kalde de mennesker, hun kan vejlede.

–  Patienter er de i hvert fald ikke, klienter lyder heller ikke for godt, så jeg tror, jeg vil kalde dem gæster. De bliver jo også budt indenfor i mit hjem, fordi en ligeværdig relation er væsentlig for en god coaching. Så gæst er måske den bedste betegnelse, siger Tina.

Coach for at blive bedre leder

Hun tog uddannelsen til narrativ coach hos udbyderen DISPUK for fem år siden, fordi coaching kunne bruges i lederrollen hos Bo Døgn.

– Selvom jeg er uddannet pædagog for en del år siden, er jeg jo allerede bagud på point i forhold til mange nyuddannede pædagoger på de institutioner, jeg leder. Derfor var min tanke, at det var langt bedre at lede ved at lade medarbejderne selv finde frem til bedste praksis. Det gør man netop ved at stille de rette spørgsmål, siger Tina.

Livet defineres af fortællinger

“Jeg er den, du kan læne dig op ad, når dine drømme skal gøres til virkelighed.”

Betegnelsen narrativ coach tager udgangspunkt i, at livet får mening gennem fortællinger, og det er fortællinger, der i en eller anden grad styrer vores liv. Et liv kan rumme mange forskellige fortællinger med implicitte moraler, men vi vælger selv hvilken fortælling, der skal styre vores liv. Man kan eksempelvis lade sig styre af en barndom med svigt, eller man kan lade barndommens små oaser definere livet.

– Det er jo ikke psykoterapi at gå til coach. Til gengæld kan man langt hurtigere mærke en udvikling. Det handler meget om at folde ud og folde ind igen. Se, hvor mennesket gemmer på ressourcer, der kan trækkes på. At give mennesket en bevidsthed om, at han eller hun selv styrer pennen, der skriver næste kapitel, siger Tina.

Rollen som coach kan defineres ret kortfattet i Tinas optik.

– Jeg er den, du kan læne dig op ad, når dine drømme skal gøres til virkelighed, siger hun.

Stress over valg og fravalg

“Er du lykkelig i dit familieliv, gør dit arbejde dig glad – eller skal du vælge en anden vej? Der er spørgsmål nok, og i virkeligheden går du jo selv rundt med svarene. De skal bare hjælpes på vej.”

Tina sad i en årrække i byrådet for socialdemokraterne, og hun ser selv en lige linje til opgaven som coach.

– Det er jo egentlig en gammeldags, socialdemokratisk tankegang: Jeg vil gerne hjælpe andre væk fra den frygt, der gennemsyrer vores samfund for tiden. Hjælpe dem til at få fast grund under fødderne og fokus, siger Tina.

Hun ser folkesygdommen stress som et symptom på alle de valg, vi udsættes for. Engang blev man uddannet til murer, fordi det var det, far var. Og når man var udlært, blev man svend eller arvede måske fars firma. Man vidste, hvem man var, og hvordan man skulle gå klædt, hvilken avis man skulle læse og hvilket parti, man skulle stemme på. Når dagen var omme, var der én kanal på tv’et, som man kunne falde i søvn til.

– I dag kan du nærmest genopfinde dig selv hver eneste morgen. Der er frit valg på alle hylder, men det efterlader dig også med en nagende tvivl, om det er det rette, du vælger. Er du lykkelig i dit familieliv, gør dit arbejde dig glad – eller skal du vælge en anden vej? Der er spørgsmål nok, og i virkeligheden går du jo selv rundt med svarene. De skal bare hjælpes på vej, siger Tina.

Konsulent og foredragsholder

Tina vil i første omgang tilbyde sine evner som en-til-en-coaching, men på lidt længere sigt vil hun gerne fungere som konsulent, hvor Coaching by Tina Naldal kan stå for medarbejderudviklingssamtaler i virksomhederne. Men hun har ikke lyst til at være konfliktmægler.

– Jeg er meget udviklingsorienteret, og jeg vil gerne hjælpe mennesker til at sætte personlige mål, siger Tina.

Hun tumler også med ideer om at lave en særlig type foredrag, der bedst kan beskrives som en form for dialogisk gruppecoaching. Det kan eksempelvis bruges som medarbejderudvikling i virksomheder.

Du kan give Tina Naldals iværksætteri et like på Facebook.

bubble