English is my best …

Iværksættervirksomheden Talking Ninja arbejder på at gøre sprogtræning til en leg. Ideen har så stort et potentiale, at virksomhedens stifter, Darius Moravcik, kunne løse billet til acceleratorprogrammet Black Box i Silicon Valley. På onsdag kan du høre om hans møde med amerikansk iværksætterkultur, når Bering StartUp indbyder til temamøde.

Mange går med en drøm om at lære et fremmedsprog. Det kunne da gøre sommerferien i Italien lidt sjovere, hvis man kunne mere end parlørens gloser. Men der er mange grunde til, at alt for mange lader det blive ved drømmen.

Frygten begrænser

Det er ofte frygten for at tale et fremmed sprog, der begrænser. For hvad nu hvis man udtaler ordene helt forkert og ikke bliver forstået? Nogle sprog kræver en meget ekspressiv tone, og man vil også nødig fremstå som en klovn, når man står i butikken og vil spørge efter en særlig vare, mens de lokale lytter med.

- Vi har alle erindringer om vores skoletid, hvor vi brugte mange år på at lære sprog, så det hele kan virke uoverkommeligt. Men det kan også være sjovt og let, siger Darius Moravcik.

Han kender alt til udfordringerne ved at lære fremmedsprog. Han stammer fra Slovakiet, hvor han har arbejdet for IBM, men hans evner for ishockey bragte ham i første omgang til både USA og Danmark, før han for ti måneder siden udviklede ideen bag Talking Ninja. VI STARTER SGU møder ham en torsdag formiddag i Vitus Bering StartUp få uger efter turen til Silicon Valley. Han taler skiftevis dansk og engelsk, fordi ”det danske er blevet lidt rustent efter 14 dage i USA”, som han undskylder sig. Men han taler et absolut forståeligt dansk og adskiller sig dermed markant fra størstedelen af de udenlandske studerende på VIA University College, der efter hans erfaring afholder sig fra at lære dansk, fordi det virker uoverkommeligt og kedeligt. Hvem gider hænge nede på sprogcentret, når kommunikationen i dagligdagen fungerer fint på engelsk? Det er ærgerligt, for de manglende danskkundskaber mindsker også chancen for, at de bliver i landet efter endt uddannelse.

– Det behøver ikke være så kompliceret at lære et fremmed sprog. Undersøgelser viser, at vi i langt hovedparten af alle samtaler kun bruger 20 pct af de mest almindelige ord, og ordkendskab er det vigtigste for at opnå forståelse, siger Darius Moravcik.

900 ord på tre måneder

Talking Ninja er en softwareløsning til smartphone, der giver brugeren ti nye ord hver eneste dag i 90 dage og mulighed for at tale med en sprogkyndig per videochat. Det skal i udgangspunktet fungere på den måde, at en englænder, der vil lære spansk og en spansktalende, der vil være bedre til engelsk, kobles sammen, så de kan hjælpe hinanden. Den løsning skal være gratis, men det er også muligt at betale sig fra envejskommunikation. For det er som bekendt nok let at finde en dansker, der gerne vil lære spansk, men nok knap så mange spaniere, der vil lære dansk.
Foreløbig er Talking Ninja klar til lancering den 3. oktober med sprogene engelsk og spansk. Efterhånden som systemet får brugere, vil nye sprog tilføres. Systemet vil også tilbyde særlige undervisningsforløb efter samme princip til udvalgte erhverv, så der kommer mere erhvervstale ind i de udvalgte 900 ord.

Nu har Darius været en tur i området nordvest for Los Angeles, Silicon Valley, hvor alle de store IT-virksomheder hører til. Det samme gør et stærkt IT-iværksættermiljø og inkubatormiljø. Og der tales forretning og udvikling på en lidt anden måde, end vi kender det i Europa. Der er i hvert fald ikke den samme grad af indspisthed, som man godt kan finde i dansk erhvervsliv.

- Der er en meget høj grad af seriøsitet og nysgerrighed. Man kan sagtens rende ind i en eller anden topleder fra en af de store virksomheder, der gerne lytter og kommer med gode råd til dit lille iværksætterprojekt, siger Darius.

Bering StartUp skabte kontakten

Talking Ninja er en del af inkubatormiljøet i Bering StartUp, og det var business-coach Henrik Mark Henriksen herfra, der havde en kontakt til det berømmede acceleratorprogram Black Box i Silicon Valley. Blackbox holder årligt to programmer, der er åbne for iværksættere fra hele verden, og det lykkedes i 11. time at få Talking Ninja med i den seneste omgang i august måned. Hurtig finansiering fra Familien Hede-Nielsens Fond, Venture City Horsens, Insero og Vitus Bering Innovation Park muliggjorde Darius’ tur til Californien.

Det blev til 21 turbulente og lærerige dage, som du kan læse om på Darius blog fra turen.

Du kan høre mere om Blackbox og Darius Moravciks møde med en helt andet iværksætterkultur på temamødet i Bering StartUp. Mødet foregår i Vitus Bering Innovation Park fra 15 til 16. Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig (senest mandag).

Læs mere her.

bubble