Et helt nyt miljø på Torvet

Borgmester Peter Sørensen besøgte The Square i dag. Gastrobaren, plade- og cykelforretningen har egenhændigt skabt et miljø, der i høj grad understøtter byens vækst.

Gastrobaren Vinöl er et lille stykke Dublin midt i Horsens. Øllet i hanerne er irsk, bagvæggen er beklædt med sorte kakler, værten Benjamin Blender ligner med sit læderforklæde, flat cap, vest og stibet skjorte en bartender fra ”byen omkring vadestedet ved vidjerne”. Byens stolte søn Phil Lynott fra Thin Lizzy kigger sågar med fra bagvæggen. Det er måske kun Lisettes arrangement af dansk smørrebrød i glasskabet, der bryder illusionen. Og naturligvis snakken over baren.

square_2Et miljø, der dufter af Aarhus og København

Borgmester Peter Sørensen, erhvervsudviklingschef Jeppe Keller Jensen og citychef Michael Kongsmark har lagt vejen forbi Vinöl, Vinylbiksen og cykelforretningen The Bicycles, der har fundet sammen i fællesskabet The Square midt på Torvet i Horsens. Fællesskabet i det gamle apotekslokale har skabt noget helt nyt, som Horsens ikke har set før. I det bagerste hjørne har Andrei Lazureanu med The Bicycles lavet sin egen shop in shop af træplader og gamle, hvidmalede vinduespartier. Her kan han servicere og istandsætte cykler, og cyklerne, der skal sælges, hænger over det meste af lokalet – også over Jesper Bowmans kasser med vinylplader i Vinylbiksen. I den anden ende har Benjamin Blender sin bar og bordene til Vinöls gæster. Det skaber miljø og liv på spisestedet, at der bakses med cykler og sælges plader i samme lokale. Det dufter af noget, man ellers kun forventer at finde i byer som Aarhus, København eller Malmø.

– Det er fantastisk med steder som det her, og der er ikke tvivl om, at de nye tilflyttere fra bl.a. Aarhus efterspørger netop den type miljø, I har skabt. Vi skal som kommune måske være bedre til at fortælle om steder som det her, siger Peter Sørensen.

Høje ambitioner i menneskeligt prisleje

De tre iværksættere har satset – om ikke alt – så en del på ”verdens mindste butikscenter”. Bowman og Lazureanu rykkede blot deres respektive forretninger 50 meter op ad gaden, men Benjamin Blender er gået fra et trygt liv som lønmodtager til drømmen om at skabe sit eget. Et tidligere ejerskab af værtshuset Den Gyldne Hest gør dog, at han ikke just er grøn på det felt.

Ambitionerne er i top på alle planer. Lavazza-espressomaskinen syder, ølhanerne leverer O’Hara’s, og dagens menu lyder på ølbraiserede svinekæber eller smørrebrød. Hos The Bicycles er der både istandsatte, smukke vintagecykler og spritnye, imponerende designcykler i carbon fra nicheproducenten COH&CO i København. Sidstnævnte har et prisleje fra knap 14.000 kroner og opefter. Men de istandsatte cykler ligger i et langt lavere leje. Hos Vinylbiksen er et square_3vintagestereoanlæg fra Luxman til salg, ligesom ekstremt sjældne vinylskiver er at finde i kasserne blandt et righoldigt udvalg af alle genrer. Men der er også gode fund til en halvtredser. Gæsterne kan snuppe en god kop kaffe eller en frokost før eller efter, de har kigget på cykler eller vinylplader, mens midtbylivet ruller forbi ude på den anden side af de store glaspartier.

Vil gerne inddrage Torvet

Der er masser af planer for stedet, og flere af dem luftes i snakken med Peter Sørensen. Meget naturligt kan selve Torvet også komme i spil, når det snart står færdigt. Bowman nævner markedsdage og koncerter som projekter, The Square kunne tænkes at være drivkraften bag.

– Kom med jeres ideer, for Torvet skal udvikles, når det først står færdigt. Den endelige indretning af området beror i høj grad på, hvad borgerne ønsker at bruge det til. Men der kommer meget mere plads, efter vi har flyttet Beringsøen, siger Peter Sørensen.

The Square holder åbent på alle hverdage fra 10 til omkring 17. På lørdage lukkes der omkring klokken 14.

Giv Vinöl, The Bicycles og Vinylbiksen et like på Facebook, så du kan følge med i fremtidige arrangementer og menuer.

Jesper Bowman, Benjamin Blender, Andrei Lazureanu og Peter Sørensen.
bubble