Sleepbag.dk – SÅ meget sker der på et “iværksætterår”

Kan du huske Nina, Mikkel og børnesoveposerne fra Sleepbag.dk? For et år siden bragte VI STARTER SGU den første iværksætterhistorie, – og den handlede netop om de energiske iværksættere bag det børnevenlige Horsens-brand.

Sleepbag.dk er kendt for én af markedets mest populære soveposer til små børn. Den er designet af indehaver, Nina Frederiksen, og den produceres nu i Kina og Bulgarien. På det danske marked forhandles den i næsten 20 butikker (og på www.sleepbag.dk), og den bløde designerpose er iøvrigt på vej ud på andre skandinaviske markeder.

Et år er nu gået, og meget er sket siden sidst. Iværksættervirksomheden er rykket ud af privaten, dele af produktionen er flyttet fra Kina til Bulgarien, en praktikant er ansat og en ny webshop er lanceret. Få en update her!

Druknede i soveposer

En af de største forandringer for Nina og manden / samarbejdspartneren, Mikkel Sørensen, har været at rykke geschäften ud af privaten. Da de mange børnesoveposer efterhånden overtog magten hjemme i stuen, rykkede de i sensommeren 2014 i nye lokaler.

Adresse er nu Skolegade 4 i midten af Horsens, hvor de har fået både kontor, lager og et par mindre produktionslokaler (poserne produceres i Kina og Bulgarien, men der er stadig behov for justeringer med symaskinen her under danske himmelstrøg).

– Vi gik med ét fra at være et “gør-det-selv-projekt” hjemme i stuen til at have præsentable og mere professionelle rammer. Det har både skabt nye muligheder for at mødes med kunderne, og så har det givet os en reel arbejdsplads, hvor vi nu har kunnet ansætte vores første praktikant, fortæller Nina.

I samme ombæring konverterede de to iværksættere Sleepbag.dk til selskabsform, så efternavnet er nu ApS.

“Det er bare rart at kunne trække en skarpere linje mellem privatlivets fred og arbejdspladsen – og ikke længere skulle fjerne det beskidte vasketøj før dagens første kundemøde”.

Sleepbag er dermed gået fra at have lager ved familie og venner, kontor på 1. salen, symaskine i kælderen – til at have samlet alle aktiviteter på én “professionel” adresse. Noget der ifølge de to indehavere har givet et boost både i privatlivet og i virksomheden.

Smertefuld flytning af produktionen

Learning by doing! Sådan kan man bedst beskrive, hvordan Sleepbag-folket har lært, hvad det vil sige at styre en produktion på den anden side af kloden. Det indledende valg af Kina som base for produktionen har vist sig ikke at være uden problemer. Der er utrolig langt, når behovet for at “kigge forbi” opstår – og det gør det. Kvaliteten har ikke været høj nok, hvilket har resulteret i en stor arbejdsbyrde i forbindelse med at korrigere soveposerne herhjemme.

– Ved at flytte størstedelen af produktionen til Bulgarien nærmer vi os et “Made In Europe”-scenarie, der indikerer den kvalitet, vi hele tiden har gået efter og leveret. Vi ville helst kunne sige “Made In Denmark”, men da det omkostningsmæssigt ikke er muligt, er Bulgarien et rigtig godt alternativ for os, forklarer Nina og fortsætter:

– I Bulgarien har vi nu etableret et rigtig godt samarbejde med et dansk-ejet foretagende. Dvs. vi opnår dansk kvalitetskontrol til lave priser. Derudover kan vi nu noget lettere besøge produktionen, idet både transporttid og -omkostninger er meget mere fornuftige.

Den Bulgarske produktion minder ifølge Nina mest af alt om en dansk 80’er systue. Dvs. godt solidt håndværk under dansk supervision, der kan garantere kvaliteten og leverancerne.

Overgangen fra produktion i Kina til Bulgarien har dog været langsommelig. I næsten et år har Sleepbag undersøgt mulighederne, lavet test-produktioner og i det hele taget følt sig frem. Det ser heldigvis ud til, at indsatsen nu bærer frugt, og resultatet er langt bedre kvalitet end den, de kunne levere i østen. På hjemmebanen giver det samtidig mere frihed og fokus på udvikle forretningen. Mission accomplished!

Praktikant med fokus på sociale medier

Nina er ikke længere alene i den daglige drift. For tiden har hun ansat en praktikant, der i fire måneder hjælper med alt fra produkt-håndteringen til nye landvindinger på bl.a. sociale medier.

“Den første ansættelse er meget mere end to ekstra hænder. Den symboliserer et afgørende skridt videre for forretningen.”

– Pludselig har man ikke kun ansvaret for sig selv. Der skal være ordentlige ansættelsesforhold, forsikringer og meget mere – og iøvrigt står der én og venter på dig hver morgen. Det har været en fantastisk blanding af frihed og forpligtelser, forklarer Nina.

Det ekstra sæt hænder og øjne skal dog ikke negligeres, for Nina kæmper hårdt for at styre forretningen, og praktikpladsen har betydet, at hun nu har kunnet tage hul på mange af de hængepartier, der ofte fejes ind under tæppet i en hektisk hverdag.

Hvor er Sleepbag.dk i 2016?

Som en passende afrunding på denne “året-der-gik”-special for Sleepbag.dk har vi spurgt indehaver, Nina Frederiksen, hvor virksomheden er om endnu et år. Samme hastighed? Samme energi?

– Om et år har vi åbnet for salget i Norge! Og hvem ved, måske også et par andre markeder! Vi vil stadig have fokus på det danske marked, men vi nærmer os en modenhed i forhold til at bevæge os udenfor landets grænser.

Sådan lyder det kort og kontant fra Nina Frederiksen, der iøvrigt også satser på at kunne ansætte én eller to yderligere medarbejdere.

Tak til Sleepbag.dk for rendyrket iværksætterinspiration – vi er spændte som flitsbuer på at følge jeres næste bedrifter!

Husk, at du kan følge Sleepbags landvindinger på både facebook og hjemmeside. Og så håber vi iøvrigt, du lige vil hilse på de to Sleepbag-maskotter, Ulle & Walter, som i 2014 blev revitaliserede med fire nye SØDE videoer:

bubble