Familieliv og iværksætteri

Vitus Bering Innovation Park og DANA (A-kassen for selvstændige) bød torsdag på oplægget ”Businessmor – 3 trin til succes”, der dog også havde mange vedkommende indslag for iværksættende fædre.

Hvordan kombinerer man livet som mor med livet som iværksætter? Det var det overordnede spørgsmål, som ”Businessmor –tre trin til succes” forsøgte at komme med flere bud på. Det er et lidt sprængfarligt spørgsmål i visse feministiske kredse, men man kunne også fint have ændret spørgsmålet til ”hvordan kombinerer man livet som familiemenneske med livet som iværksætter” – for problematikken er ikke nødvendigvis bundet på et bestemt køn.

Derfor var der også masser af inspiration for mænd i oplægget, der tog udgangspunkt i bogen af samme navn, som efter forfatter og oplægsholder Christine Gouchaults udsagn skulle være klar fra trykkeriet i næste uge. Christine Gouchault står bag netværks-, foredrags- og rådgivningsvirksomheden for mødre med smag for iværksætteri, Mors Business.

Maskulin iværksætterkultur

Christine har været iværksætter af flere omgange. Første gang som 25-årig, nyudklækket mor i Frankrig. Hun spejdede sig om efter nogle forbilleder indenfor iværksætteri men kunne ikke finde andet end mænd, mænd og mænd. Efter at have stiftet familie med mand og to børn i Frankrig, besluttede de at rejse tilbage til Danmark. De kom hjem til den økonomiske krise, og Christine forsøgte at stille sig tilfreds med livet som lønmodtager. Men det var svært, da hun havde vænnet sig til livet som selvstændig. Snart var hun gravid med tvillinger, og der var brug for en omstilling i tilværelsen. Hun kastede sig atter ud i iværksætteriet for at få mere tid med børnene.

– Meget var sket på internettet siden Frankrig, og det var nemt at kaste sig over online-markedsføring. Jeg lavede webinars, tilbød coaching og sparring online og kunne dermed bedre klare mig igennem dagen, når tvillingerne havde holdt mig vågen det meste af natten, siger Christine.

Men hun savnede fortsat nogle andre kvinder indenfor iværksætteri, hun kunne spejle sig i.

- Iværksætterkulturen er meget maskulin, og tit er succeskriteriet, at man arbejder ekstremt mange timer for at skabe vækst og fremdrift. Jeg havde brug for nogle andre succeskriterier, siger Christine.

Den tankerække udmøntedes i bogen, hvor hun bad en række selvstændige erhvervskvinder om at fortælle, hvorfor de havde valgt iværksætteriet og hvordan det fungerede for dem.

Mor sidder hjemme og tegner

Ved oplægget i Vitus Bering Innovation Park var fire af dem mødt op for at fortælle fire meget forskellige historier. Birgitte Othel fra Bomærke.dk i Hillerød fortalte om den kringlede vej fra headhuntet artdirector på de store reklamebureauer i København til at bede om en fyreseddel, så der var syv måneders løn at starte op på som selvstændig.

– Jeg tuskede rundt med min datter om formiddagen, før jeg afleverede hende i institution omkring klokken 10. Da min computer begyndte at sikkerhedskopiere klokken 16 gik jeg ned og hentede mine børn i skole og institution. De blev 10-12 år, før de fandt ud af, at jeg havde et arbejde. ’Mor? Hun sidder derhjemme og tegner”, siger Birgitte Othel.

Birgitte Feldborg, Birgitte Othel, Christine Gouchault, Anna Bogdanova og Jane Ulsøe.

Birgitte Feldborg, Birgitte Othel, Christine Gouchault, Anna Bogdanova og Jane Ulsøe.

Struktur og overblik

Birgitte Feldborg fra firmaet, der bærer hendes eget navn, Ressourcekompagniet.dk og Iværksætter.nu fortalte om springet fra HR-chef i et stort firma med omkring 120 rejsedage om året til en tilværelse som selvstændig. Springet blev taget, da det femte barn meldte sin ankomst. For ti år siden flyttede hun og resten af familien til Gedved, hvor Birgitte bruger sin solide erfaring til at hjælpe selvstændige med at få struktur på hverdagen.

– Jeg ved godt, det lyder kedeligt, men struktur og overblik er utrolig vigtigt for selvstændige, og det er ofte der, det halter mest. De bruger for meget tid uden at høste den gevinst, de håber på, siger Birgitte.

Ud over engagementet i tre virksomheder har Birgitte Feldborg også valgt at bruge tid på Gedved lokalråd de seneste otte år. Hun sidder i bestyrelsen og har været med til at etablere medborgerhuset i det gamle seminarium.

Romantiske romaner

Jane Ulsøe fra Canvas Planner, som hun stiftede og driver med sin lillesøster, Nanna, fortalte blandt andet om nogle af de indre huskesedler, der er vigtige at have med i livet som selvstændig. Det er vigtigt at være modtagelig over for alle de mentorer og råd, man møder på vejen. For råd er gratis. Det er vigtigt at tale ordentligt til sig selv, når ikke alt går, som man håbede. Det er vigtigt at adskille arbejde og familieliv, så man er til stede, når man kommer hjem. Endelig er det vigtigt at få hjernen ned i omdrejninger og måske er det en god idé at hoppe af nyhedsstrømmen i den forbindelse.

– I december sidste år havde vi virkelig travlt, og samtidig var nyhederne temmelig forstyrrende, da Trump fik magten i USA. Så jeg slukkede for TV og begyndte i stedet at læse romantiske romaner, der foregik i 1800-tallet og høre lydbøger i stedet for radio, når jeg kørte bil. Det fik mig ned i gear i pauserne. Det er virkelig vigtigt, siger Jane.

businessmor5Fra stress til fleksibel plan

Den sidste oplægsholder var Anna Bogdanova, der blev selvstændig mere af nød end lyst. Hun fik arbejde som konsulent i en stor virksomhed efter endt uddannelse fra CBS som 23-årig. Hun var god til sit arbejde som organisator, men hun gik snart ned med stress.

– Jeg forstod ingenting. Jeg trænede rigtig meget og spiste low carb. Gjorde alt det, man skal for at leve et sundt liv, os så faldt jeg fuldstændig fra hinanden. Græd, glemte og sov dårligt, siger Anna.

Vejen ud blev et arbejde som personlig træner. Hun havde igennem en årrække opbygget en solid og ny viden om træning, som kunne bruges. Men i første omgang måtte hun justere lidt på nørderiet.

– Jeg kunne ikke forstå, at mine kunder forsvandt én efter én. Det var jo nærmest sådan, at de undgik mit blik, når vi mødtes. Jeg fandt ud af, at det var mine lange lister med alt det, de skulle, som de ikke kunne overholde, og det gav dem dårlig samvittighed, siger Anna.

Løsningen blev en noget mere fri tilgang til trænings- og kostplaner. En plan skal være fleksibel, hvis den skal kunne overholdes.

Den konklusion førte blandt andet til bøgerne ”Skyhøj forbrænding” og ”Veldrejet” samt træningsprogrammerne ”Balder uden buler” og  ”Uimodståelig”.

Efter oplæggene var der tid til spørgsmål fra de omtrent 30 deltagere og networking.

bubble