Fejedrengen fra Aleppo

Daniel Kristensen fravalgte den laveste ende af gærdet og har netop overtaget frisørsalonen Bella med et diploma fra frisørskolen på væggen.

Det er en af den slags gamle frisørsaloner, som der bliver færre og færre af. Frisørsalonen fra før man tænkte på stordriftsfordele og anden smartness. To stole foran to spejle langs den ene væg leder op til baglokalet med foldedør, så frisøren kan få en kop kaffe og ordne tipskuponen, mens assistenten vasker hår på Fru Salon_Bella_3Olsen. Den anden endevæg udgøres af butiksruden ud mod gaden, så de forbipasserende kan se, hvem der er i stolen. Langs den anden væg står et sofabord og et par lave stole til de ventende kunder, så verdenssituationen kan klares, eller Kronprinsens meritter kan opdateres i Danmarks royale ugeblad.

Her, hos Bella i Nørregades laveste numre, lige efter Graven, er der frisørstemning fra en svunden tid. Halogenspots, nye stole og køleskab med Coca Cola på dåse afslører dog, at den gamle kultur har fået en vitaminindsprøjtning.

Syrisk flygtning med dansk navn

Stedets nyslåede ejer Daniel Kristensen tager imod. En ung mand på 22, der allerede fra håndtrykket udstråler en for alderen sjælden alvor. En alvor, der har rod i andet end den seriøsitet og målrettethed, de fleste unge iværksættere besidder. Her er en ung mand, der har andet på nethinden og i hukommelsen end den forudsigelige opvækst i dansk provinsidyl. Daniel Kristensen er kurdisk flygtning fra Syrien, og han blev familiesammenført for seks år siden, da han var 16 år gammel. Hele familien er kristent døbt, og ved samme lejlighed blev det kurdiske navn udskiftet med et på dansk. Daniel Kristensen – det bliver nærmest ikke mere dansk, og målet er med al tydelighed mere assimilation end integration. Den målsætning kan også aflæses på salonens væg, hvor uddannelsesbeviset fra frisørskolen hænger.

– Jeg havde en virkelig god dansklærer, da jeg tog 10. klasse. Hun sagde, ’du skal ikke være som alle de andre. Du skal tage uddannelsen og læretiden, så du bliver en rigtig, dansk frisør’, siger Daniel.

Salon_Bella_2Frisør er som bekendt ikke en beskyttet titel, og der er altid mænd og fædre på jagt efter den billigste maskinklip. Men Daniel tog den slagne vej med læretid og ansættelser i både Silkeborg, Hadsten, Hammel, Aarhus og København.

Startede som fejedreng i Aleppo

Daniel havde ellers habil frisørerfaring fra Syrien, og minderne herfra får smilet frem i det alvorstunge ansigt.

– Jeg startede med at feje i en salon i Aleppo, da jeg var 12 år, og efterhånden fik jeg lov til mere og mere. Stille og roligt kom jeg i gang med at klippe. Jeg tog et lille skridt ad gangen, siger Daniel.

Men erfaringerne fra læretiden og de efterfølgende ansættelser i Danmark har gjort Daniel sikrere med saksen, og særlig et års tid i en stor, alsidig salon i Aarhus gav masser af erfaring. I oktober i fjor begyndte han hos Bella som ansat, og i oktober i år overtog han forretningen. Han har nogle klare mål for forretningen.

– Jeg vil gerne have, at det er rart at komme her, så der er både sodavand, kaffe og slik til kunderne, mens de venter. Og kunderne skal stole på, at jeg leverer et godt stykke arbejde til en fornuftig pris, siger Daniel.

Salon_Bella_1Drømmer om at ansætte en ekstra frisør

Med en prisliste, der siger 140 kroner for en omgang herreklip, 219 for dameklip og 120 for børn og pensionister, er prislejet absolut i den lave ende i forhold til byens andre faglærte frisører. Daniel håber, at prislejet kan lokke så mange kunder til, at der med tiden bliver råd til at ansætte en kvindelig frisør – eller måske en elev.

Du kan hjælpe Daniels iværksætteri ved at give et like på Facebook og få klippet lokkerne i Nørregade, når det er tid.

bubble