Fra container til visionært køkken

Iværksætteren Jan Martin Ahlers fik sin debut på VI STARTER SGU med projektet Project 1 Million, i artiklen Tysk Studerende Vil Samle 1 Million Flasker, og nu er han tilbage med et nyt projekt, som lige nu tager fart. Sammen med Kristin Nurk og Maiken Bjerring Nymand Andersen har Jan skabt den frivillige organisation, Det Visonære Køkken, som har madspild, sunde madvaner og integration i fokus.

I Det Visionære Køkken står Maiken hovedsageligt for de ugentlige middage – som I kommer til at læse mere om senere i artiklen, hvorimod Kristin og Jan hovedsageligt står for den visionære del – de har nemlig samlet mange af deres visioner for fremtidens samfund i Det Visionære Køkken.

– Jeg har stor interesse i hvordan vi bruger vores resourcer i fremtiden. Jeg tror på, at vi bliver nødt til at omtænke det vi gør. Vi producerer rigtig meget – det er ikke kun mad, men også mange andre produkter og samtidig smider vi også en masse ud – men hvorfor finder vi ikke en løsning på at bruge de resourcer, der allerede findes, lyder det fra Jan, som stort set ikke har brugt penge på mad, i al den tid han har boet i Danmark.

Madspild

Bevares, det skal ikke lyde som om Jan stjæler mad fra butikkerne eller nasser mad hos vennerne. Sådan hænger det bestemt ikke sammen. Idéen til Det Visionære Køkken fik sin første spire, da Jan var på vej ned for at købe brød, en af de første dage han var i Danmark.

– På vej ind i netto så jeg en container, som stod åben, og i den var der en masse brød. Så jeg tog et – datoen var ikke udløbet – det var et helt normalt brød. Om aftenen gik jeg derned igen og fandt en masse grøntsager i containeren, og fra da af har jeg næsten ikke brugt penge på mad – jeg får det fra en container, fortæller Jan, som tilføjer, at de aldrig har haft problemer med sundheden.

Jan var det, vi i Danmark kalder en skralder – en subkultur, som er vokset i løbet af de sidste år. (Kunne du tænke dig at læse mere om skraldere – så klik her.)

Muligheden for at skralde ændrede sig dog med listeria skandalen sommeren sidste år. Fra da af fik butikkerne besked på at lukke og låse deres containere af, men dette ændrede selvfølgelig ikke på at madspildet fortsatte, og hvis man brækker låsen op, så bliver det ulovligt. Derfor måtte Jan finde på noget andet.

“Vi havde selvfølgelig stadig brug for mad, og maden blev jo forsat smidt ud, så vi tog kontakt til supermarkederne og spurgte om vi måtte aftage deres overskudsmadvarer – to af dem sagde ja med det samme. Et par uger efter fik vi en mail fra Spar – de havde hørt om vores projekt og ville også gerne være med”, fortæller Jan.

Mængden af mad, som de fik, blev dog hurtigt for meget til kun Jan og Kristin, som udover at være partnere i Det Visionære Køkken også er kærester, derfor inviterede de venner til middage, og vennerne opmuntrede dem til at gøre sådanne middage til en fast ting. Den idé tog Jan og Kristin videre, de inddragede Maiken og tog dermed næste skridt mod Det Visionære Køkken.

– Hver tirsdag og torsdag kl. 18 holder vi middag for ca. 10 mennesker. Køkkenet er ikke ret stort, så der er begrænsing på hvor mange vi kan være. Der har været rigtig meget interesse på det sidste, så der er mange middage, som er booket op. Det er helt gratis at være med – alle der har lyst kan deltage, fortæller Kristin.

Det Visionære Køkken - cube dinner

Foto: Calin Strajescu. Præsentation af Det Visionære Køkken i Kuben.

Jan havde på daværende tidspunkt også et andet projekt kørende, og i forbindelse med det kunne de låne et køkken lokaliseret i forlængelse af en cykelkælder. Og her startede Det Visionære Køkken. Senere rykkede det lokation til et fælleskøkken i studieboligerne Kamtjatka.

Til middagene laves der i fællesskab lækre sunde vegetariske retter, hvor der samtidig bliver brugt tid på at slå et slag for oplysningen om madvarernes holdbarhed.

– Vi forsøger at forklare, at en brun banan er fin inden i og sagtens kan spises, ellers kan man lave banankage – pointen er, at man stadig kan bruge den. Når vi handler ind i supermarkeder, så har vi en tendens til at tage de flotteste frugter og grøntsager. Hvis en konservesdåse har en bule, så fravælges den – men det er lige meget, produktet er stadig det samme. Så det prøver vi også at forklare, i håb om at det kan være med til at mindske madspildet, for det er i mange tilfælde sådanne madvarer, som bliver smidt ud, fortæller Jan.

Integration

Middagene er blevet så populære, at der nu er en regel om, at man kun må deltage i én middag om måneden. Mange af gæsterne er internationale studerende, men Jan, Kristin og Maiken håber på at flere og flere danskere får lyst til at spise med. For integration er nemlig et vigtigt fokuspunkt i Det Visionære Køkken.

– I Det Visionære Køkken vil vi gerne være med til at skabe rammerne for at internationale studerende, danskere med anden etnisk baggrund og etniske danskere kan mødes og netværke. I fremtiden vil vi også meget gerne integrere udsatte fra arbejdsmarkedet og ældre mennesker i vores projekt. Til præsentationen i kuben snakkede vi med mange mormødre, og de bød alle sammen ind med forskellige retter man kunne lave – de har en masse viden, så dem vil vi gerne sætte sammen med de unge mennesker, fortæller Jan

Det handler ikke kun om at skabe et forum for integration og netværk blandt forskellige etniske grupper, men også mellem unge og gamle, rige og fattige. Og det må man da sige er noget af en vision. I ønsket om skabelsen af netværksmuligheder, ligger der et grundlæggende ønske om at forbedre samfundsmæssige problemer.

– Der er en rigtig stor udfordring i forhold til alle flygtningene fra Syrien. Men en måde at møde dem på, er at møde dem over mad. Mad er et fællessprog, der er med til at skabe et rum, hvor man kan lære hinanden at kende. I Det Visionære Køkken er vi af den opfattelse, at danskere gerne vil smage mad fra andre steder i verden og på den måde måske komme lidt tættere på kulturen og få en forståelse deraf. Så hvis vi inviterer de syriske flygtninge ind og laver mad fra deres hjemland, så håber vi på, at der kan skabes et møde mellem de to kulturer. Så det er en del af vores vision, fortæller Jan.

Lokalt fokus

Det Visionære Køkken går som sagt ud på at sætte fokus på madspild, sunde madvaner og integration. Første skridt mod dette er som sagt indsamlingen af overskudsmadvarer – altså varer som er mærket “bedst før” – supermarkederne, som er med i projektet, er Løvbjerg, Spar og Super Brugsen i Stensballe. Det er nemlig også en vigtig pointe, at der er et lokalt fokus i Det Visionære Køkken.

– De varer vi får skal f.eks. ikke fragtes til Aarhus – vi har fokus på miljøet og selvfølgelig også på CO2 udledning – derfor skal der ikke skabes et CO2 fodaftryk i forbindelse med fragt af varerne – det er derfor vigtigt at det forbliver lokalt, men så er der jo mulighed for at bygge det op i andre byer, hvilket også er en del af fremtidsplanerne i Det Visionære Køkken, fortæller Kristin.

Ja der er store visioner for Det Visionære Køkken, og håbet er da også at Det Visionære Køkken ude i fremtiden bryder landegrænserne og udvider til Skandinavien og Tyskland. Madspild er ikke kun et problem i Danmark, men i det meste af Europa. Så selvom fokus er lokalt, er visionen på sigt international. Og de tre visionære ser det som et oplagt tidspunkt at få sat ordentligt fut under Det Visionære Køkken.

“Aarhus bliver Kultur Hovedstad i 2017, og i den forbindelse kommer der en masse kulturelle aktiviteter med temaet re-think – hvilket jo hænger godt sammen med Det Visionære Køkken – vi skal re-think madkulturen”, siger Jan.

Tre ting

Jan har nok at se til – udover iværksætteriet med Project 1 Million og Det Visionære Køkken, arbejder han også på at gøre sin uddannelse færdig, ved siden af sit deltidarbejde og andet frivilligt arbejde. Han lægger et engagement for dagen, man sjældent ser, men Jan har også en mission med dette. Det handler om netværk. Han arbejder hårdt for at skabe sig et godt netværk i Horsens, som han kan bruge, når han er færdig med sin uddannelse.

Men allerede nu begynder netværket at bære frugt – flere og flere aftaler kommer i hus i forbindelse med Det Visionære Køkken, som denne sommer er at finde nede på Jernlageret (Horsens nye sommer-hænge-ud-sted) og til DISPLAY festivalen.  Med denne udvikling, skabes der også et behov for at rammerne i Det Visionære Køkken bliver forbedret.

– Vi har brug for 3 store ting. Vi vil gerne have egen transportmiddel, helst en e-bil – det giver mening at køre rundt i en e-bil i forhold til vores vision. Så har vi brug for et industrikøkken – der er så mange tomme bygninger i byen, som kunne være en mulighed. Det tredje er at blive ansat i vores eget projekt. Når jeg bliver færdig med min uddannelse januar 2016, så vil jeg søge efter et job først og så køre projektet op ved siden af, fortæller Jan.

For at anskaffe sig disse ting er det oplagt at søge funding, og det er bestemt også noget, de har i sinde at gøre, men der er dog nogle udfordringer i forhold til dette.

– Det kan være vanskeligt at få helt styr på fødevarestyrelsens regler, og sproget er lidt en udfordring i forbindelse med at formulere tekster osv. og hvis vi vil søge funding, så skal teksten altid være på dansk, fortæller Kristin, der oprindeligt er fra Estland, men ligesom Jan til dagligt benytter sig af det danske sprog.

Det Visionære Køkken bliver i dag drevet af Jan, Kristin, Maiken og en gruppe frivillige – og med den fortsatte vækst søger de altid flere, som har lyst til at være en del af Det Visionære Køkken. Det er deres håb at den frivillige organisation i løbet af 2015 laves om til en socialøkonomisk virksomhed.

Her fra VI STARTER SGU skal der gives en stor applaus til Det Visionære Køkken. Man kan ikke lade være med at blive benovet over en sådan vision og ønske om at forbedre samfundet vi lever i.

Det Visionære Køkken - Præsentation i Kuben

Foto: Calin Strajescu. Kristin Nurk, Jan Martin Ahlers og Maiken Bjerring Nymand Andersen. Præsentation af Det Visionære Køkken i Kuben.

Skulle du have lyst til at deltage i en middag, så kan du booke dig ind på deres facebookside.

Foto: Calin Strajescu. Præsentation af Det Visionære Køkken i Kuben.
bubble