Fundamentet skal være i orden

Dette er den første af en række artikler, hvor vi afdækker iværksætterklimaet i nabokommunerne. Hvad gør de anderledes? Kan vi lære af hinanden? Giv gerne redaktionen et tip, hvis du har hørt om noget fedt på iværksætterfronten et eller andet sted i kongeriget.

Vejle har en årelang tradition for særlige tiltag på iværksætterfronten. De seneste fem år har kommunen tilbudt et iværksætterforløb for ledige, der giver så gode resultater, at flere kommuner har hægtet sig på.

Vejle er på nogle områder lidt anderledes end Horsens, når det gælder kommunens engagement i iværksætteri. F.eks. ejer Vejle Kommune to af byens største kontorfællesskaber, Spinderihallerne og Slagteriet Udviklingspark Vejle. Men også når det gælder arbejdet med at finde mulige iværksættere i arbejdsløshedskøen, griber Vejle det lidt anderledes an end Horsens – og med en pæn succes.

One size doesn’t fit all

Claus Hansen er projektkonsulent på Vejle Kommunes ”Iværksætterforløb for ledige”, der har til huse i Slagteriet Udviklingspark Vejle. Han har en baggrund som iværksætter i sit eget coachingfirma og har de sidste tre år reelt ledet kommunens indsats med at finde ledige med en iværksætter i maven – og få dem i gang.

Mange kommuner har iværksætterforløb, og nogle steder har de givetvis et lidt blakket ry. For det kan hurtigt blive til tavleundervisning efter ”one size fits all”-tankegangen. Så skal ledige lære lidt om bogføring, lidt om salg og lidt om forretningsplaner – og vupti’ kan man starte med at forsørge sig selv. Men det holder sjældent.

- Vores udgangspunkt er, at fundamentet skal være i orden. Vi skal altså kigge på det hele menneske, og vi skal løse de udfordringer, den ledige står med, før vi tager det næste skridt, siger Claus Hansen.

Ingen stressfabrik

Han starter med at screene de ledige, der overfor Jobcenteret har vist interesse for iværksætteri. Han vurderer deres idé, og han afklarer deres kompetencer og øvrige situation. For forretningsideen kan være nok så fin – hvis iværksætteren døjer med at sove, er udfordret på hjemmefronten eller slås med en depression, er det de personlige ting, der skal tages hånd om først.

– Det kan være vildt stressende at være ledig. Mange tror fejlagtigt, at ledighed bare handler om at slappe af og sende en ansøgning i ny og næ, men rigtig mange ledige døjer med stress. En anden ting, der kan stresse mennesker meget, er kompetencemangel. Så hvis man tager en stresset ledig og smider vedkommende videre i et iværksætterforløb med bunker af ny viden, laver vi en stressfabrik, siger Claus Hansen.

Claus Hansen.

Claus Hansen.

God succesrate

Iværksætterforløbet varer seks uger, men en ret stor andel får forlænget én eller to gange med yderligere seks uger. Det er en vurdering fra gang til gang, om der er muligheder i projektet og om virksomheden kan blive flyvefærdig med lidt ekstra hjælp. Under forløbet modtager den ledige dagpenge eller kontanthjælp på nøjagtig samme vilkår som alle andre, og der skal stadig søges job. Forløbet er altså ikke et helle for ledige, der vil have en pause i jobsøgningen.

Succesraten er fin – af de knap 180 ledige, der har været igennem forløbet de seneste år, er omkring 55 pct ude af den offentlige forsørgelse tre til seks måneder efter. En yderligere fjerdedel er delvist selvforsørgende, fordi virksomheden måske er blevet en bibeskæftigelse.

– Der er selvfølgelig flere årsager til, at de 55 pct. er ude af den offentlige forsørgelse. Nogle virksomheder viser sig at være bæredygtige, men der sker også noget andet med ledige, når de kommer ud og bliver en del af iværksætternetværkene. De kommer til at kende arbejdsgiverne på en anden måde, og somme tider kan det jo afføde et jobtilbud, siger Claus Hansen.

Individuelle forløb – ingen hold

Vejles succes på iværksætterfronten resulterede i Dansk Erhvervsfremmes pris som årets iværksætterkommune i både 2007 og 2014. Den seneste succes med iværksætterforløbet for ledige har også vækket en interesse i flere andre kommuner. Gennem tiderne har ledige fra både Kolding, Hedensted, Fredericia, Billund, Ringkøbing-Skjern og Skanderborg kommuner deltaget i Vejles forløb. Fordi de øvrige kommuner ikke har – eller har haft – et tilbud, der matcher.

En del af succesen skyldes, at man ikke arbejder med hold. For hvis man står som ledig i maj, er det ikke videre nemt at forholde sig til en kursusstart i oktober. Her kan man komme i gang i det øjeblik, Jobcentret har lavet en aftale, og Claus Hansens kalender er fri.

Forløbet indbefatter mødepligt i fastlagte tidsrum, hvor der med kompetent hjælp arbejdes med forretningsplaner, markedsanalyse og den øvrige, nødvendige research. Der er både faglig og personlig coaching ad libitum – igen tilpasset den enkeltes behov. Der hjælpes med at danne relevante netværk blandt andre iværksættere og det øvrige erhvervsliv, og der er bunker af seminarer og workshops undervejs.

Som deltager får iværksætteren tildelt et skrivebord i et kontorfællesskab, og der er løbende sparring og træning med konsulenter og eksterne specialister.

Læs mere på iværksætterforløb.dk

bubble