Gang i iværksætteriet i 2019

2019 blev et iværksættermæssigt spændende år i Horsens kommune. VI STARTER SGU fortalte en række historier, der viser spændvidden inden for iværksætteri.

Årets første iværksætterhistorie handlede om Henrik Christensen, der slår streger til funktionelt design hjemme i kælderen på Blæsbjergvej og var kommet ind i varmen hos selveste HOLMRIS B8.

http://www.vistartersgu.dk/med-helt-rene-linjer/

ENORM ved Hvirring producerer insektprotein.

ENORM ved Hvirring producerer insektprotein.

Klimadagsorden

Ugen efter besøgte vi ENORM ude ved Hvirring, hvor ret store investeringer er lagt i at producere fluelarver til – i første omgang – dyrefoder. På længere sigt kan insektproteinet dog fint indgå som ingrediens i menneskeføde. Det er iværksætteri, der lægger sig i slipstrømmen af den højaktuelle klimadebat, da det er langt mere klimavenligt at lave insektprotein end kødprotein. VI STARTER SGU glæder sig, når det endelig lykkes at finde nye produktionsvirksomheder med stort potentiale.

http://www.vistartersgu.dk/fremtiden-hedder-fluelarver/

Da forsommeren lokkede med alt det grønne, besøgte vi passende Byblomst, der har gjort det til en forretning at lave staudebede hos kommuner og virksomheder. De vildtvoksende blomsterbede kan næsten passe sig selv og kræver ikke meget mere vedligehold end græs. Til gengæld er de langt mere interessante for insekter og dyreliv end en udtørret plæne. Tankerne bag læner sig i lighed med ENORM godt op ad den aktuelle klimadebat, da staudebede også øger biodiversiteten.

http://www.vistartersgu.dk/flere-blomster-i-byrummet/

En iværksættervirksomhed har ligefrem bæredygtighed, grøn omstilling og cirkulær økonomi som de primære varer på hylden. Green Moves i Tobaksgården yder konsulentbistand til virksomheder, der vil en mere bæredygtig vej med udgangspunkt i FN’s 17 Verdensmål. Vi skrev historien i oktober.

http://www.vistartersgu.dk/hjertet-banker-for-baeredygtighed/

Machai Gordon er blevet forpagter af caféen på Kunstmuseet.

Machai Gordon er blevet forpagter af caféen på Kunstmuseet.

Kulturen i fremdrift

Kulturlivet er i konstant udvikling i Horsens, og det smitter også af på iværksætterlivet. I Kongensgade har Julie Due Steffensen åbnet centeret for hverdagskultur, GRUS, og på hjørnet af Hulvej og Amaliegade har Karina Hunter åbnet Café Boblen. Machai Gordon overtog forpagtningen af caféen på Kunstmuseet og har planer om kulturelle aktiviteter i det lyse, indbydende rum.

Café Boblen: http://www.vistartersgu.dk/karinas-cafe-er-for-alle/

GRUS: http://www.vistartersgu.dk/hverdagskulturens-foerste-30-dage/

Machais café på museet: http://www.vistartersgu.dk/machai-binder-en-sloejfe/

Iværksættere fra udlandet

Iværksættere med udenlandsk baggrund fandt også vej til spalterne i 2019. Et par af historierne kom naturligt fra VIA/Vitus Bering Innovation Park, hvor gode ideer opstår med jævne mellemrum. Heldigvis bliver nogle af ideerne til virksomheder, og VI STARTER SGU kunne fortælle om to af dem i 2019.

Andrei Lazureanu laver og sælger vintagecykler fra Vinylbiksen.

Andrei Lazureanu laver og sælger vintagecykler fra Vinylbiksen.

I marts handlede det om Visometric, der laver 3D-visualisering med spilteknologi for arkitekter og byggeudviklere. De tre rumænere bag konceptet var koblet på Venture City Horsens’ mentorforløb og havde fået kontorplads hos Artlinco A/S.

I december handlede det om to unge iværksættere fra henholdsvis Moldavien og Bulgarien, der havde udviklet teknologi til at detektere lugt fra underjordiske affaldsanlæg – før det blev en gene.

I august kunne vi fortælle den sympatiske historie om rumæneren Andrei Lazureanu, der havde fået plads til sit cykelværksted i et hjørne af Vinylbiksen i Borgergade. Det særegne samarbejde mellem cykelentusiasten og vinyliværksætteren Jesper Bowman udvides i februar, når de begge flytter hen til hjørnet af Borgergade og Torvet og går i kompagniskab med Benjamin Blenders nye café Vinöl. Så bliver der mad, drikke, vinylskiver og vintagecykler under samme tag. Men meget mere om det senere.

Visometric: http://www.vistartersgu.dk/spilteknologi-til-andet-end-pjat-og-spas/

Lugtdetekterne: http://www.vistartersgu.dk/lugtelektronik-med-stort-potentiale/

Cykler og vinylskiver: http://www.vistartersgu.dk/vintagecykler-er-rock-n-roll/

Jacob Steentoft har genfundet sin passion for fotografiet.

Jacob Steentoft har genfundet sin passion for fotografiet.

Tør vi?

Årets mest læste historie handlede om at turde. Om at kaste sig ud i det, man brænder for – uden at skele til konsekvenserne. Jacob Steentoft var i en årrække kendt som en mand med store armbevægelser, fotostudie, natklubber i både Horsens og Herning, safarientusiast og privatbolig på Næsset. Efter finanskrisen blev der noget mere stille, men nu har han kastet sig over sin oprindelige passion, fotografiet, igen. Han rejser til verdens brændpunkter med livet som indsats og fotograferer menneskeskæbner. Billederne udstilles på galleri, og det store forbillede er Jan Grarup.

http://www.vistartersgu.dk/hellere-congo-end-cannes/

Jacob vil efter eget udsagn hellere have en flaske i hovedet i Hebron end kede sig ihjel i egen materialisme – og den læresætning kan de fleste iværksættere bruge til noget. Iværksætteri bliver tit udlagt som kampen mod den første million, men måske bør det i stedet være kampen mod det, der rykker noget i os. Det, der får os til at føle os levende. Uanset om det så er en flaske i hovedet i Hebron eller glæden ved at skabe noget, der gør en positiv forskel for andre mennesker.

VI STARTER SGU vil fortælle mange flere iværksætterhistorier i 2020. Godt nytår!

bubble