Glæden ved vind i håret dør aldrig

Gert Rune fik ideen til at blande passionen for biler med velgørenhed. ”Køretur med guldet” tilbyder ældre på landets plejecentre en køretur i en vintagebil.

Knud fortalte hans søn købe ordentlig bilGert Rune er forfatter og foredragsholder. Han mistede det meste af venstre ben til knoglekræft, da han var 16 år, modstod ethvert tilløb til selvmedlidenhed og trænede sig op til at blive elitesvømmer, deltage i handicap-OL, opnå en tredjeplads ved Hamborg Marathon og gennemføre en ironman. Han var den første dansker, der har gennemført de knap fire kilometer svømning, 180 km cykling og 42 km løb med kun ét raskt ben. I dag holder han foredrag om motivation.

Gert er også iværksætter, så lynet slog ned, da han tilbage i februar 2019 så et TV-indslag om køreture med kræftramte børn og deres familier.

– Det var jo et gennemprøvet og vellykket koncept, men jeg tænkte, hvorfor man ikke prøvede noget lignende for de ældre. Det er de ældre på plejecentrene, der har været med til at bygge det velfærdssamfund op, som vi alle nyde godt af i dag. Så vi skylder dem gode oplevelser livet igennem, siger Gert Rune.

69601027_120447842662685_2409953342886248448_nFra supersportsvogne til vintagebiler

Men hvor arrangementet med de syge børn var baseret på supersportsvogne på lukkede baner, ønskede Gert sig en variant af arrangementet, der passede bedre til målgruppen. En 85-årig plejehjemsbeboer drømmer sjældent om at køre 210 km/t ned ad langsiden i en Ferrari – men en lokal tur i adstadigt tempo i en elegant, klassisk bil er en anden sag. Her kunne Gert allerede stille sin egen bil til rådighed.

– Tilbage i 2009 var jeg i Florida, og siden jeg var i 20’erne havde jeg drømt om at køre Harley med ét ben på de amerikanske highways. Men da det ikke lod sig gøre, lejede jeg i stedet en cabriolet – en Ford Mustang med den karakteristiske, brummende V8’er. Siden dengang drømte jeg om at eje en selv. Jeg skulle ikke køre Harley – jeg skulle have en Mustang, siger Gert med et grin.

Han sparede sammen og fandt i 2017 et eksemplar i Canada, der havde den rette farve og den rette motor. For Gert var meget præcis med sine ønsker. Det skulle være en cabriolet, årgang 2014, den skulle have den helt rette, røde farve, og så skulle det naturligvis være med en V8’er. Den bil har han siden flexleaset, så sommerhalvåret har kunnet forsødes med den åbne, brummende, amerikanske drøm.

70302812_119423012765168_5876464152347672576_oBegyndte på Lindehøj

Da ideen til ”Køretur med guldet” først var undfanget, var det bare at komme i gang. Der var i første omgang ikke nogen potentiel indtjening i konceptet, for ideen var at få ejere af vintagebiler til at stille gratis op og køre nogle ture med de ældre.

– Jeg ved jo, at folk, der ejer den slags biler, elsker at vise dem frem. Så det skulle sammen med velgørenhedstanken være incitamentet for at deltage, siger Gert.

Det var heller ikke det store problem at finde fire biler med chauffører til det første arrangement på Lindehøj plejecenter sidste sommer. Arrangementet blev en enorm succes, og hver af de deltagende biler rullede fire til fem ture i nærområdet med de gamle, der havde lyst til at få en tur.

– Nogle snakkede løs undervejs, mens andre var tavse. Men det var tydeligt, at de nød opmærksomheden og køreturen. Mange af mændene havde jo kørt biler og drømt om biler hele deres voksenliv, og nu sad de stille på et plejecenter, siger Gert.

Men Gert vidste, at han skulle skabe en forholdsvis stor database med navne og biler, hvis der altid skulle være biler til rådighed. Man kan af gode grunde ikke trække på de samme, weekend efter weekend. Så han begyndte at opsøge biltræf og klubber, hvor han kunne præsentere sin idé og få nye folk med på holdet.

118626631_337212734319527_5219487242548770422_oFundraising gav finansiering

Da Gert i anden sammenhæng tog et kursus i fundraising, fandt han ud af, at der måske også kunne findes økonomi til konceptet, så det blev mere levedygtigt på længere sigt.

– Underviseren hørte om mit projekt og sagde ’det der, skal du da søge penge til. Du bruger jo tid på at arrangere turene og finde chaufførerne. Det skal du da ikke gøre gratis’, siger Gert.

Gert oprettede derefter en forening, søgte seks fonde og fik penge fra de tre. Trods Corona lykkedes det at gennemføre otte arrangementer i løbet af sommeren, selvom 30 var planlagt, før landet blev lukket ned.

Op mod 5000 køreture i 2021

Ambitionerne for 2021 er i top.

IMG_4381-Anker- Jeg arbejder på at finde 20 kommuner over hele landet, der vil være med. I hver kommune vil jeg lave ti arrangementer på plejecentrene i løbet af 2021, og jeg vil uddanne aktivitetskoordinatorer i de enkelte kommuner, så de kan fortsætte med selv at arrangere køreturene, når jeg eventuelt ikke laver dem mere, siger Gert.

Det vil give 200 arrangementer, og da der ved hvert arrangement køres omkring 25 ture, vil det altså give op mod 5000 køreture med guldet.

– Jeg håber virkelig, det lykkes. For det er så fed en oplevelse at se glæden i de ældres øjne. Selv bevægelseshæmmede kan pludselig let og ubesværet komme ned i de lavere biler. Der bliver taget masser af billeder, så de har noget at vise frem for pårørende senere. Billederne kan også hjælpe de svagt demente til at huske dagen, siger Gert.

Du kan give ”Køretur med guldet” et thumbs up på Facebook og læse mere om Gert Runes foredragsvirksomhed på hjemmesiden.

bubble