Anders fortæller

Han har altid sat ting i værk

Anders Steffensen lever op til iværksætterbetegnelsen som få: Han sætter ting i værk. Han har involveret sig, siden han som 13-årig var med til at danne en basketklub i Gedved. I dag er omdrejningspunktet fit&sund, og lysten til at kaste sig ud i nye projekter er uændret.

Egentlig var han alt for ung. Kriminalforsorgen ansatte sjældent ledere under 21. Men da den relativt nyuddannede snedker på 20 søgte stillingen som værkmester på Horsens Statsfængsel på Fussingsvej i 2002, kunne de se, at han havde nogle evner, der gjorde fødselsåret mindre væsentligt.

- Jeg var til en test sammen med en række andre ansøgere. Vi blev sat sammen i grupper for at løse nogle problemstillinger, og jeg var vist den, der var bedst til at inddrage de øvrige. Finde de enkeltes styrker og trække på dem, så vi nåede i mål, siger Anders Steffensen.

Arbejdet med kriminelle i et lukket fængsel lyder måske ikke som det mest forjættende. Men evnen og lysten til at se og udvikle potentialet i andre var årsagen til, at han søgte jobbet, fik det og siden holdt på det i de følgende fire år.

Markant drive allerede som 13-årig

Det indre drive var dog ikke opstået omkring jobsøgningen i 2003: I 1994 gik den 13-årige Anders og kedede sig på gårdspladsen på Vestervej i Gedved. Hans mor var syg, og hans far var travlt optaget med det lille landbrug, så fritidssyslerne måtte henlægges til Gedved, og hvor Anders ellers kunne nå hen på cykel. Han ville gerne spille basket, men der var ikke rigtig nogen at spille med. I stedet for at slå sig til tåls med det, valgte Anders sammen med nogle kammerater at etablere en basketklub i den lille by.

Den handlekraft har præget hans liv siden. Når han selv får en idé – eller får én serveret – kommer det nærmest instinktive behov for at involvere sig frem til overfladen. Prøve det af. Hvor de fleste kan give op, når der opstår modstand, eller tvivlen melder sig, er Anders skruet lidt anderledes sammen. Hvis det ellers føles godt og rigtigt, helmer han sjældent, før det er prøvet af.

Grænserne skulle udfordres

Det var sikkert også den tilgang til udfordringer, der gjorde ham til succesfuld triatlet i en række år. Da han ikke kunne spille basket mere pga. et ødelagt korsbånd, kom han i gang med genoptræning, der siden blev til træning med mere ambitiøse mål. Tanken om at gennemføre en ironman voksede langsomt i ham.

- Jeg var en elendig svømmer, og jeg havde ikke den store erfaring med langdistanceløb. Jeg havde dog gennemført en halvmaraton i 2001 på én time og 34 minutter, så jeg vidste godt, at der var noget potentiale i mig. Det var egentlig bare med at komme i gang. Det tog mig et par år at træne op til det, og jeg gennemførte min første ironman som 26-årig i 2007, siger Anders.

Et par år forinden havde han sat sig for at lave sit eget lille ekstremcykelløb i Horsens, da han kørte rundturen Nørregade, Smedegade, Kildegade og Skolegade 512 gange i løbet af 24 timer. Bare for at prøve det af.

- Det var regnvejr en del af tiden, så jeg væltede et par gange på de fedtede sten i Smedegade. Jeg cyklede, mens folk var i byen, og jeg fik masser af opmuntrende tilråb fra småfulde og glade mennesker, husker Anders.

 

Samarbejde med Ole Nees

Grænserne for den fysiske formåen blev prøvet af, da han gennemførte flere ironmen efter den første i 2007. Han nåede blandt andet at deltage i VM på Hawaii i 2010. De 3800 meter svømning, 180 km cykling og det afsluttende maratonløb på 42 km gav ham også et naturligt tilhørsforhold til det lokale fitness-miljø, hvor Ole Nees i begyndelsen af årtusindet stadig var en central skikkelse.

- Ole og FitNees blev min sponsor, da jeg var semiprofessionel triatlet. Han var den lokale ”Mr. Fitness”, og han havde været i branchen siden 1988. Han nærmede sig 60, og han spurgte mig, om jeg var interesseret i at være en del af en konstruktion, der kunne tage over, siger Anders.

Ole Nees kunne følge med i, at Anders ved siden af træningen til triatlon også hjalp Hedensted Kommune med at arrangere DM i triatlon, ligesom han i samarbejde med Vestjysk Bank og ægteparret Simmenæs også var med til at stable Eventløbet på benene. Så tanken om at få den tidligere snedker til at stå i spidsen for et fitnesscenter, der engagerede sig i lokalmiljøet, kom ikke ud af det blå.   

Fra FitNees til fit&sund

Anders sprang til, og han indgik i ejerskabet bag FitNees sammen med Ole, der dermed kunne skrue lidt ned for arbejdstiden. I 2011 bankede kæden fit&sund på døren. De ledte efter et center i Horsens, der ville være med i konceptet, der er meget mere end et fitnesscenter.

- Jeg var meget tiltalt af ideen med, at have medlemskab i et sundhedshus, hvor man kan komme, uanset hvilket udgangspunkt eller mål, man har. Et sted, der appellerer ligeligt til unge som gamle, overvægtige som toptrænede, syge som raske. Et sted, man kan have en naturlig tilknytning til hele livet, siger Anders.

Med både personlige trænere, diætister og fysioterapeuter tilknyttet kan medlemmerne trække på ekspertise, når de f.eks. skal tabe sig, overvinde en skade, komme i bedre form eller udnytte deres fulde, fysiske potentiale.

Det er ikke så mærkeligt, at konceptet tiltaler den tidligere topatlet. I 2013 var et øjebliks kådhed skyld i, at Anders blev kørt ned af en bil, så han i dag slet ikke kan træne som førhen.

Hastig ekspansion

Efter partnerskabet med fit&sund gik det stærkt for Anders. I 2013 indgik han i ejerskabet af hele kæden, og de følgende år var han med til at åbne nye afdelinger i et tempo, der næsten giver ham åndenød at remse op i dag. Fra 2013 til 2020 stod han bag afdelinger i bl.a. Vejle, Grenå, Himmerland Golf Resort, Skanderborg, Kolding, Ry, Lystrup, Middelfart, Brædstrup, Silkeborg, Bredballe og i Horsens på Langmarksvej, Høegh Guldbergs Gade, Strandkærvej og Torstedallé. I de fleste tilfælde var der tale om at opkøbe eksisterende fitnesscentre og omdanne dem til fit&sund-konceptet. De fleste afdelinger var på franchisebasis, hvor andre ejer og står for den daglige drift, men i flere af husene indgår Anders i ejerskabet.

Ikke alt gik lige godt. Han brændte fingrene og en halv million på afdelingen i Kolding, da nogle kreative samarbejdspartnere trak sig fra samarbejdet i 2016.

- De pressede mig ud, og det var dyre lærepenge. Og tre års hårdt arbejde, som var spildt. Men den slags må man tage med oprejst pande og komme videre. Man bliver jo også klogere undervejs, siger Anders.

Det er svært at sige nej

I dag står Anders i spidsen for ti afdelinger af fit&sund med omkring 250 medarbejdere. En håndfuld sidder i de nye administrationslokaler på 2. sal af Hede Nielsens fabrik på Emil Møllers Gade. Her udfylder Anders også rollen som altmuligmand, og arbejdsugerne er sjældent under 60 timer. Af og til bliver det til væsentlig mere, fordi han igen kaster sig ud i et sideløbende projekt, som bare var for fristende at prøve af.

- Jeg har virkelig svært ved at sige nej. Det er både en svaghed og en styrke. Heldigvis er jeg god til at huske mange små ting og have mange bolde i luften på én gang. Jeg er også blevet bedre til at lægge ansvar fra mig, selvom jeg stadig gerne vil følge op på, at tingene bliver gjort rigtigt, siger Anders.

Mere selvkørende organisation

Han ved dog godt, at han i perioder har haft for travlt. Målet er da også at gøre de ti fit&sund-afdelinger, som sorterer under Anders Steffensen mere selvkørende - og de er nået et pænt stykke ad vejen.

- I øjeblikket arbejder vi meget på at skabe faste procedurer i organisationen, så hele medarbejderstaben og jeg selv teoretisk set kunne afløses af helt nye kræfter i morgen – uden at brugerne vil mærke nogen forskel. Det er ikke godt med organisationer, der er meget afhængige af bestemte personer. Når det bliver mere selvkørende, kan jeg også lettere kaste mig over nye projekter i fit&sund-regi. Det er også mere mig. Ren drift kan godt blive lidt kedeligt i længden, siger Anders Steffensen.

Læs mere om fit&sund på hjemmesiden og giv Anders’ iværksætteri et like på Facebook.  

bubble