Han hjælper, fordi han ikke kan lade være

Selvom man ikke har fået de bedste kort på hånden her i livet, må man spille den hånd, man har. Det gør Leander Grant Andersen. Trods spastisk lammelse i højre side driver han Grant-service, hvor han hjælper med lidt af hvert.

Man ser det på hans besværede gang og hører det, når han taler: Leander er spastisk lammet i den ene side, men pæren fejler absolut ingenting. Lammelsen skyldes en navlestreng, der var viklet omkring hans hals under fødslen for 28 år siden, og selvom lægerne forudså, at han skulle leve hele sit liv i en kørestol, ville Leanders far det anderledes.

– Han fandt den bedste fysioterapeut, og så var det bare med at komme i gang med træningen, siger Leander.

Den grønne knallert

Han styrketræner fortsat tre gange om ugen for at vedligeholde balanceevnen, så han kan klare både trapper og gåture uden alt for meget besvær. Når man ser ham komme stavrende, kan man nå den vildfarelse, at han nok har brug for hjælp. Men faktisk banker Leanders hjerte for at hjælpe andre. De ensomme, pensionisterne, de svage. Med Grant-service kører han ud i den grønne Piaggio Ape Van, som er en lille trehjulet knallert med varerum.

– Jeg har nogle kunder, jeg handler for, fordi de har for meget angst til at gå i supermarkedet. Men jeg handler også for børnefamilier og hjælper dem i deres travle hverdag. Det kan også være pensionister, der ikke har så let ved at gå selv, siger Leander.

For sådan en tur tager han typisk 50 kroner. I weekenden lidt mere. Et klippekort med ti klip koster 450 kroner.

Hjælper med lidt af hvert

Han henter også affald ved flere virksomheder og forretninger i midtbyen og kører det på lossepladsen. Den lille knallert kan problemfrit trille ind de fleste steder.

Telefonen er i princippet åben altid i hverdagene, så hvis man sidder i sin lejlighed og er bange for at gå ud, eller hvis virksomheden er ved at drukne i affaldspap, kan man altid ringe efter Leander. Aftaler for weekenden kan laves helt frem til fredag kl 18.00

 Jeg er et meget socialt menneske, så jeg er virkelig glad for min hverdag. I stedet for at sidde derhjemme og glo, kan jeg bruge min tid på at hjælpe andre

Han er også gerne besøgsven, ligesom han kan hjælpe lidt med pc’en, hvis problemerne ikke er alt for komplicerede.

Grant-serviceFølte sig udnyttet

Leander lever af sin pension, så han er ikke så afhængig af at tjene en masse penge i Grant-service. Men han løser nogle opgaver, der ellers ikke ville blive løst. Han føler sig bedre til mode med fødderne under eget bord, end da han arbejdede på et stort lager med truckkørsel.

– Jeg stoppede, fordi min ryg ikke kunne holde til det. Man hopper jo mange gange ind og ud af sådan en truck i løbet af en arbejdsdag. Men jeg stoppede også, fordi jeg følte mig lidt udnyttet, siger Leander.

Han fortæller, at han til slut arbejdede 32 timer om ugen til 25 kroner i timen. Heraf betalte kommunen de 15. Virksomheden skulle altså kun betale 320 kroner om ugen for hans knokleri. Det var ikke værdigt.

Hjælp fra far

Med god hjælp fra faderen, der bor i Thy, fik Leander gang i Grant-service tilbage i januar ’15. Hans far stillede siden knallerten til rådighed, og han har også installeret en app på Leanders telefon, så han hele tiden blot skal skrive timetal ind, når han har løst en opgave. Så sørger hans far for at samle tallene, så Leander kan indberette korrekt til SKAT.

Der er styr på økonomien, og virksomheden giver Leander indhold og livskvalitet i hverdagen.

– Jeg er et meget socialt menneske, så jeg er virkelig glad for min hverdag. I stedet for at sidde derhjemme og glo, kan jeg bruge min tid på at hjælpe andre. Det er en god følelse at gøre noget, siger Leander Grant Andersen.

Du kan se lidt mere om hans forretning på hjemmesiden og give et like på Facebook.

bubble